Obavijesti

News

Komentari 92

Na novoj listi srama su Nadan, Sammir, Šuker i pokojni lihvar

Na novoj listi srama su Nadan, Sammir, Šuker i pokojni lihvar
6

POPIS POREZNIH DUŽNIKA Najveći porezni dužnik i dalje je Marijan Kunina sa gotovo 85 milijuna kuna. Mirko Rapić iz Splita je 'prvi' među poreznim obveznicima koji obavljaju djelatnost sa 45 mil. kn duga

VIDEO

Porezna uprava je objavila najnoviji popis poreznih dužnika. 'Lista srama' se osvježava jednom godišnje, 31. listopada, a najnoviji podaci pokazuju kako na samom 'vrhu' nema većih promjena, ali su se pojavila neka nova poznata imena.

Najveći porezni dužnik i dalje je Marijan Kunina. Prvi je na listi najdužnijih građana sa gotovo 85 milijuna kuna. Na vrhu se nalazi već godinama, a, kako je svojedobno pisao Jutarnji list, riječ je o umirovljeniku rođenom davne 1936. godine.

Široj javnosti potpuno je nepoznat, nikad nije imao registriranu tvrtku. Ali zato posjeduje ili je posjedovao poslovno-stambeni kompleks u centru Zagreba, vilu na moru, obiteljsku kuću u Vrapču...

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:32

Mirko Rapić iz Splita je 'prvi' u kategoriji poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost sa 45 mil. kn duga. Rapić već godinama tvrdi da nije on dužan državi, nego država njemu.

Prvi do njega je pokojni bjegunac Miro Čalušić, koji je poginuo u ožujku 2018. u prometnoj nesreći u Hercegovini. Iza Čalušića, kojem se sudilo zbog lihvarenja i kamatarenja, ostalo je 19,2 milijuna kuna poreznog duga.

Od poznatijih Hrvata na listama se ističe nekoliko imena. Nadan Vidošević, nekad moćni šef Hrvatske gospodarske komore, na 12. je mjestu liste najdužnijih građana. Prema podacima porezne uprave, duguje 12,6 milijuna kuna. Od toga mu sve otpada na dug poreza i prireza na dohodak. 

Šef Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker 'skočio' je na 14. mjesto među fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost. Šuker duguje 5,8 milijuna kuna poreza i prireza na dohodak. Kako su 24sata ekskluzivno otkrila, Šuker  je pokušao, ali očito nije uspio, dokazati podrijetlo svoje imovine, pa mu je država u svibnju ove godine sjela i na luksuzni stan u Opatiji i upisala zabilježbu s mogućnosti ovrhe. Ako Šuker ne podmiri svoj dug, država bi mu mogla ovršiti i prodati stan koji se nalazi u potkrovlju Vile Portheim u Opatiji.

Šukerova tajna imovina: Dva stana, kuća, lokal i 5 zemljišta
Šukerova tajna imovina: Dva stana, kuća, lokal i 5 zemljišta

Radi se o penthouseu u potkrovlju od 152 četvorna metra. Poznato je da Šuker pored ove vrijedne nekretnine ima i stan od 108 četvornih metara u elitnom zagrebačkom kvartu Zelengaj, ali na to nije upisana zabilježba.

Također, na 'listi srama' je i Lokomotivin veznjak Sammir sa 1,583 milijuna kuna duga. Od toga je dužan 1,46 milijuna kuna za porez i prirez na dohodak, a 123.000 kuna za porez na promet nekretninama.

Podsjetimo, 24sata su prije tri mjeseca otkrila kako bivša Dinamova zvijezda ima porezni dug, ali isto tako ima i impozantnu vilu u Demerju kraj Zagreba, koju je kupio 2017. godine. No vilu je, kako smo tad otkrili, prodao i to Stipi Lijanoviću, unuku pokojnog hercegovačkog kralja mesa, Stipe Ivankovića Lijanovića.

Nema za porez, ima za bazen: Sammiru 'sjela' ovrha na vilu
Nema za porez, ima za bazen: Sammiru 'sjela' ovrha na vilu

- Ja sam njemu dao svoju kuću i nešto novaca, a on meni ovu kuću. No, obzirom na dugovanje za porez, s čime sam bio upoznat, to nismo još realizirali pa moja kuća i dalje glasi na mene, a njegova na njega. Krajem ove ili početkom iduće godine će Sammir doći pa ćemo to riješiti papirnato. Koliko znam, porez bi trebao riješiti Dinamo, a u najgoroj varijanti ja ću platiti dug pa mu odbiti od cijene - kazao nam je u srpnju Lijanović.

Odvjetnici Asja Piplović te Vladimir Gredelj i dalje se nalaze pri vrhu najdužnijih poreznih obveznika. Piplović duguje 9,2 milijuna kuna, a Gredelj 6,1 milijun.

Tvrtka s najdužim poreznim dugom je zagrebačka Damex gradnja, koja državi duguje čak 214 milijuna kuna. I lani je bila na prvom mjestu sa sedam milijuna kuna manje.

 

 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.