Obavijesti

News

Komentari 22

Na obredu ih bilo 6: Poslušao je Papu i ženama oprao noge

Na obredu ih bilo 6: Poslušao je Papu i  ženama oprao noge
1

Splitski župnik don Radojko Vidović je u obred pranja nogu na Veliki četvrtak prvi put uključio i žene. Na taj potez don Vidovića je potaknuo poziv pape Franje

VIDEO

Želio sam ovo i ranije napraviti, bilo je upita prema pretpostavljenima, ali nije bilo vrijeme, rekao je don Radojko Vidović iz konkatedrale Sv. Petra u Splitu. 

Međutim, nakon što je papa Franjo pozvao svećenike da u grupu koja predstavlja 12 apostola uključe i žene, don Radojko se odvažio i odlučio prekinuti dosadašnju stoljetnu tradiciju.

Na Veliki četvrtak, u obred pranja nogu, koji je do sada uključivao samo muškarce, pozvao i šest žena. 

- To su tri djevojke iz benda VIS Konkatedrala te tri krizmanice, četiri mladića iz benda i dva krizmanika - rekao je don Vidović, koji je inače vrlo omiljen među mladima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Djevojke nisu skrivale svoje oduševljenje sudjelovanjem u obredu koji simbolizira skromnost jer je i Isus, prije nego što je razapet, oprao noge svojim učenicima, odnosno apostolima.

- Jako sam ponosna što sam bila dio obreda. Don Radojko se zaista trudi, nemam riječi za njega koliko je dobar i koliko radi s mladima te želi da sve bude malo drugačije, odnosno manje zastarjelo – rekla je Mariana Borozan (22) koja svira u crkvenom bendu. 

Na izjave kako je vrlo popularan među mladima, don Radojko se samo skromno nasmijao rekavši kako se trudi biti što više među ljudima, iako ne stigne onoliko koliko bi želio. 


- Djevojkama sam prije tjedan dana rekao da bih ih volio uključiti o obred, reakcije su bile vrlo pozitivne i bilo im je drago. Ovom prilikom želim mladima poručiti da se odvaže na svoj put, i u pogledu Boga, da uistinu pokušaju tražiti ono pravo i istinsko u sebi, a ne da postupaju po porukama koje udaraju iz vanjskih okvira. Mladi su budućnost i oni već sad u tu budućnost kreću, oni je grade već danas. Oni imaju tu ljubav, mladost i snagu koju mogu dati, oni mogu Crkvi donijeti novu radost – kaže don Vidović.

Otkrio je i da su Papine ideje za njega inspirativne. 

- Papine ideje nam izgledaju revolucionarne, ali zapravo su posve normalne jer je potrebno raditi iskorak i stvarima pristupati s drugačijim razmišljanjem. Ono što od njega dolazi jest temeljna stvar, a to je kidanje granica prisutnih u mnogim glavama kršćana koji teško mogu izaći iz svoga okvira razmišljanja. Čovjek najprije treba srušiti barijeru u sebi, biti otvoren i u takvom duhu pristupati stvarima. Temeljno poslanje Crkve je da bude putokaz spasa – kaže don Vidović.

Franjo je noge oprao izbjeglicama

Papa Franjo je promijenivši odluku o obredu pranja nogu rekao kako bi se grupa od 12 vjernika trebala sastojati od “svih pripadnika naroda Božjeg”.

U tom duhu i sam je u četvrtak postupio održavši obred pranja u prihvatnom centru za izbjeglice u četvrti Castelnuovo di Porto na periferiji Rima. On je prvi Papa koji je ušao u prihvatni centar, a oprao je noge jedanaestero izbjeglica, među kojima su bile tri žene, te jednoj djelatnici centra.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)