Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na ovom su otoku cijene 56% više nego u ostatku Europe

None Foto: Wikimedia

Pogled na jelovnik u tipičnome islandskom restoranu otkrit će vam da obična pizza stoji oko 2400 kruna (125 kuna), čaša vina bit će najmanje 75, a malo pivo 50 kuna

Na Islandu je uglavnom prohladno, ali 'oznojiti' se možete pri pogledu na hotelski ili račun u restoranu. Većina stvari ondje stoji više, ponekad mnogo više nego drugdje u Europi. 

Na tom su otoku cijene u prosjeku 56 posto više nego u ostatku Europe, što Island čini najskupljom zemljom, ispred Švicarske, Norveške i Danske, pokazuju podaci Eurostata. 

Kako bi izbjegao neugodna iznenađenja, američki turist Quint Johnson "malo je istraživao" prije nego što se uputio s obitelji na tjedan dana odmora na Islandu. 

"Svejedno sam bio pomalo šokiran" vidjevši cijene za poznate stvari poput hamburgera, pommes fritesa i piva, rekao je AFP-u. 

Pogled na jelovnik u tipičnome islandskom restoranu otkrit će vam da obična pizza stoji oko 2400 kruna (125 kuna), čaša vina bit će najmanje 75, a malo pivo 50 kuna. 

"To je puno više od onoga na što sam navikao", kazao je Johnson. 

No nije tako samo u restoranima, naime, pakiranih deset jaja u trgovini košta 35 kuna.

Island, zemlja s 355 tisuća stanovnika, ovisna je o uvozu namirnica, a i pristojbe i porezi na alkohol jako su visoki. To je jedan od razloga skupoće. 

I velike fluktuacije islandske krune 2016. i 2017. dovele su do općeg porasta cijena. 

Konrad Gudjonsson, glavni ekonomist Islandske gospodarske komore, ukazuje "na snažnu poveznicu između skupoće i životnog standarda", a Islanđani u prosjeku dobro žive. 

Prošle je godine prosječna mjesečna plaća prije oporezivanja iznosila 632 tisuće kruna (oko 33 tisuće kuna). 

Dakle, premda su cijene turistima šokantne, domaći imaju plaće koje im pariraju. 

Po predviđanjima središnje banke, Islandu slijede teža vremena. Ekonomija će ove godine stagnirati, prvi put u deset godina. 

Djelomičan razlog tomu leži u propasti islandske niskotarifne zračne kompanije WOW Aira, što je dovelo do pada u turističkim dolascima. 

Ubrzala se i inflacija koja je u prvome kvartalu ove godine dosegla 3,1 posto, "što svima snizuje kupovnu moć", rekao je Gudjonsson.

Dobra je vijest u tome da bi prijeteća recesija trebala srušiti cijene stanovanja koje su zadnjih godina odletjele u nebo. 

Postojeća prosječna mjesečna stanarina za jednosobni stan u središtu Reykjavika iznosi oko 9500 kuna. 

 

Komentari (6)
  • Sreo sam tu kod nas jedan par iz Islanda i sa njima popričao o svemu. Kod njih su plaće između 3-4 tisuce eura. Sukladno s'tim su im i neke cijene. Uglavnom luksuz im je preskup. Ostali troškovi: stanovanje, ishrana, benzin, grijanje i dr. im je u skladu sa primanjima. Nema nezaposlenih, porezi su im daleko manji nego u Hrvatistanu, socijalna sigurnost puno veca nego kod nas. Prava za porodilje, doplaci za djecu i slicno su fenomenalni. I ja bih pristao da mi je Pizza u Restoranu 125 kn a toceno pivo 50 kn ako bi mi plača bila 20,000 kn. Ja ovdje kod nas plačam Pizzu 60 kn a pola litre tocenoga 25 kn, a radim za 4000 kn. Placam pizzu i pivo duplo manje od Islanđana a on zarađuje 5 puta više od mene i PDV mu je 3 puta manji. Dakle ne seruckajte.

    29. 7. 2019,   10:02
  • Zanimljivo o Islandu, bankarski sektor. Hrvatska ima sve kao Island. Moze se sa domacom valutom samo sto su nasi podlozni zapadnom sistemu i ubjedjuju nas da uvodjenje eura vide spas a u biti vode nas u jos veci ponor. Zemlja sa 300 000 da moze tako velike stvari postici a ne sa vladajucim kao sto su nasi.

    29. 7. 2019,   12:34