Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na plaži našli plastičnu bočicu iz 1971., izgledala je kao nova

None Foto: Screenshot/Facebook

Među gomilom smeća na plaži u Somersetu, obalna straža iz Velike Britanije pronašla je bočicu koja datira iz 1971. godine. Upozorili su na problem plastike u moru i pozvali ljude da brinu o okolišu

Obalna straža iz Velike Britanije na plaži u Somersetu pronašla je plastičnu bočicu za pranje posuđa staru najmanje 47 godina. Iznenadili su se kad su shvatili da nije uništena. Tek su lagano izblijedila slova na ambalaži.

- Šokantno je koliko smeće može 'preživjeti' i pritom naštetiti prirodi - rekli su iz Burnham obalne straže.

Iako bočica datira iz 1971. godine, iz vremena kad tematika o klimatskim promjenama još nije bila dio globalne retorike, ona samo dokazuje desetljetni ljudski nemar i bahatost prema prirodi.

Plastika je općenito problematična jer je nekim vrstama potrebno 450 godina da se razgrade u prirodi. Velika Britanija godišnje proizvede 170 milijuna tona otpada, a samo trećina plastike se reciklira, piše Guardian.

Plastični otpad je toliko rasprostranjen da su mikroplastike i vlakna, velika otprilike kao vlas ljudske kose, pronađeni u školjkama, vodi iz slavine, medu, šećeru, soli. Konzumiramo je a da to ni ne znamo. Još nije poznato koliki je utjecaj toga na naše zdravlje.

Komentari (4)
  • gluposti pišete netko je čistio tavan i bacio staru bocu

    9. 10. 2018,   12:56
  • jeu dobro pregledali tu hrpu smeca da nije jos koja starija boca.. bas me zanima…

    9. 10. 2018,   13:26
  • pa da ne valja plastična boca.... jednako izgleda i nakon 50ak g, a sigurno je onda bila i kvalitetnija izrada

    9. 10. 2018,   20:20