Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na pola obnove: Big Ben je prvi put zazvonio prije 160 godina

None Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 6

Jedna od najčešće fotografiranih znamenitosti glavnog britanskog grada 96-metarski toranj obavijen je skelama kako bi se kazaljke restaurirale, obojili dijelovi od kovanog željeza a kamene intarzije očistile i obnovile

Ovaj se tjedan navršilo 160 godina od dana kad se zvono na "Big Benu" prvi put oglasilo no poznati zvuk neće odjekivati Londonom još dugo jer su zahvati na obnovi tornja tek na polovici.

Jedna od najčešće fotografiranih znamenitosti glavnog britanskog grada 96-metarski toranj obavijen je skelama kako bi se kazaljke restaurirale, obojili dijelovi od kovanog željeza a kamene intarzije očistile i obnovile.

Big Ben clock tower at Westminster Palace restoration in London | Autor: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

To je najsveobuhvatniji restauratorski zahvat  izveden do sada na tornju s kojeg je čak rastavljen i krov od kovanog željeza koji se sastoji od 3433 dijelova.

Tijekom obnove zvono teško 13,7 tona ostat će u tornju a oglasit će se samo u iznimnim situacijama poput dočeka novih godina.

Big Ben clock tower at Westminster Palace restoration in London | Autor: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Obnova tornja trebala bi završiti 2021.

Viktorijanski satni mehanizam rastavljen je kako bi se zaštitio od oštećenja tijekom renoviranja tornja.

Toranj je u sastavu Westminsterske palače - doma britanskog parlamenta.

Komentari (4)
  • Ove skele će barem ubrzo maknuti dok one na zagrebačkoj katedrali broje već više od 30 godina. Još malo pa će trebati restaurirati i skele.

    13. 7. 2019,   14:37
  • šta se ustvari događa sa zagrebačkom katedralom, zašto te skele stoje otkad znam za sebe a ništa se ne događa?

    13. 7. 2019,   16:51
  • dobri stari big ben

    13. 7. 2019,   17:54