Obavijesti

News

Komentari 21

'Na popisima za referendum bili su mrtvaci, djeca, stranci...'

'Na popisima za referendum bili su mrtvaci, djeca, stranci...'
1

Budući da je skupljenih potpisa Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje bilo tek nešto iznad dovoljnog broja, Ministarstvo uprave naredilo je provjeru svakog potpisa

VIDEO

Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje za tri referendumska pitanja nisu uspjele prikupiti dovoljan broj potpisa jer se provjerom naišlo na određeni broj nepravilnosti. Budući da je skupljenih potpisa bilo tek nešto iznad dovoljnog broja, Ministarstvo uprave zadužilo je djelatnike APIS IT-a da provjere svaki potpis na potpisnoj listi, javlja Jutarnji koji je posjetio prostorije APISA u kojima se pregledavaju potpisi. 

Istina o Istanbulskoj: 'Sigurno imamo dovoljan broj potpisa'
Istina o Istanbulskoj: 'Sigurno imamo dovoljan broj  potpisa'

Na provjeri potpisa radili su isključivo djelatnici APIS IT-a. Podatke s popisa upisuju u aplikaciju koja pak pokazuje pripada li taj OIB osobi navedenoj u potpisnoj listi, odnosno je li papirnati uzorak identičan podacima u registru birača.

- Ako je osoba čiji smo OIB unijeli već dala svoj potpis za određeni referendum, za nju će aplikacija javiti da potpis nije ispravan, te će odmah objasniti i zašto je neispravan. U tom slučaju na monitoru će se pojaviti riječ - “dupli”. Tako znamo da je taj potpis neispravan - rekla je za Jutarnji Andreja, koordinatorica cijelog procesa.

'Neslužbene laži Kuščevića ne komentiramo, imamo potpise'
'Neslužbene laži Kuščevića ne komentiramo, imamo potpise'

- Bilo je slučajeva da nečiji OIB pokazuje da se osoba zove Andreja. No na potpisnoj listi bilo je ime Andrea. Prema uputama, to je neprihvaćen potpis jer u Registru birača stoji ime Andreja. U tim slučajevima bi se taj neprihvaćeni unos davao Povjerenstvu koje je onda odlučivalo hoće li se takvi potpisi, iako ih je aplikacija ocijenila kao neprihvaćene, ipak računati kao prihvaćeni - objasnila je koordinatorica. Operateri su se susretali i sa slučajevima kada im je aplikacija pokazivala da osobe čiji su OIB unijeli nema u Registru birača.

Za referendume su potpisivali umrli pa čak i državljani BiH?
Za referendume su potpisivali umrli pa čak i državljani BiH?

- Tu se uglavnom radilo o osobama koje su preminule, koje nisu hrvatski državljani ili koje su još maloljetne. Isto tako, bilo je i slučajeva kada je OIB ispravan, ali se ne podudara s imenom i prezimenom napisanima na potpisnoj listi - uključuje se u razgovor Bilić i dodaje da APIS-ovi operateri nisu sami zaključivali je li koji potpis ispravan ili ne, nego su sve neprihvaćene potpise predavali Povjerenstvu koje je potom odlučivalo hoće li te potpise uzeti kao važeće ili nevažeće.

Pri provjeri potpisa gleda se na šest zakonski propisanih kriterija, a oni određuju je li se potpisnik nalazio u Registru birača na dan 27. svibnja, do kada su se mogli sakupljati potpisi, je li ime i prezime potpisnika napisano čitko i točno i je li identično onom upisanom u Registru birača, te je li ispravan i potpun OIB.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca