Obavijesti

News

Komentari 115

Maras: Ovo je udar HDZ-a na ustavno pravni poredak RH

Maras: Ovo je udar HDZ-a na ustavno pravni poredak RH
8

Nakon što su u srijedu ujutro HNS i HDZ poslali izjavu o prekidu rada Povjerenstva za Agrokor, s pola sata zakašnjenja u dvoranu su došli članovi oporbe

VIDEO

Članovi saborskog istražnog Povjerenstva za Agrokor iz redova HNS-a i HDZ-a predsjedniku Povjerenstva Orsatu Miljeniću poslali su izjavu o prestanku rada tog tijela, u skladu sa zakonom. 

Kako je u ponedjeljak istraga protiv Ivice Todorića i ostalih postala pravomoćnom, vladajući su tvrdili kako Povjerenstvo po sili zakona prestaje s radom dok oporba tvrdi da se s radom i ispitivanjem svjedoka može nastaviti. 

U srijedu se trabala nastaviti četvrta sjednica saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, na kojoj su iskaze trebali dati svjedoci Božo Prka (10 sati), Ivan Šuker (11 sati), Mato Crkvenac (12 sati), Slavko Linić (13 sati) i Boris Vujčić (14 sati). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Prvi članovi Povjerenstva iz redova oporbe u dvorani za sjednicu pojavili su se s pola sata zakašnjenja. Stigli su Ivan Lovrinović (PH), Nikola Grmoja (Most) i Gordan Maras (SDP). Došao je i predsjednik Povjerenstva Orsat Miljenić. 

'Ovo je jedan od najsramotnijih dana'

Ustvrdio je da se danas dogodila apsolutna uzurpacija ovlasti u Saboru. 

- Na meni nepoznat način saborske službe dobile su nalog da se ne pojavljuju na sjednici i da obavijeste svjedoke da ne dolaze. To mi je potvrdio jedan od svjedoka. To je kršenje Ustava i zakona za koje se u Saboru mora provesti rasprava. To je jedna od najgorih stvari koja se dogodila. Netko je na svoju ruku pozvao svjedoke da ne dođu - izvijestio je Miljenić.

Miljenić je kazao kako je neprihvatljiv je način na koji se izigravaju i ne poštuju odluke Sabora koji je osnovao povjerenstvo. 

- Ovo je obično nasilje nad građanima - ustvrdio je.

Miljenić je ustvrdio daje ovo jedan od najsramotnijih dana kojem svjedočimo u Saboru, te je naveo kako je ovo odluka ne vladajućih članova povjerenstva nego većinskih stranaka te da je jezičac na vagi bio upravo HNS. Poručio je da će oporba donijeti odluku o odgovarajućim potezima, ali to je, kaže, na vodstvu stranaka i klubova. 

- Možete biti sigurni da ćemo s ovim nastaviti dalje - poručio je.

Ivan Lovrinović (PH) ustvrdio je kako je potez vladajućih opasna naznaka totalitarizma, te je podsjetio da su od početka željeli pretvoriti povjerenstvo u cirkus. Najavio je da će tijekom dana oporba odlučiti o daljnjim potezima.

Maras: Ovo je udar HDZ-a na ustavno pravni poredak

Nikola Grmoja (Most) ponovio je stav oporbe da o gašenju istražnog povjerenstva treba donijeti Sabor. 

- Mislio sam da će imati hrabrosti pojaviti se ovdje, ali boje se dignuti ruke za gašenje saborskog povjerenstva kako građani ne bi vidjeli tko je protiv istine u Agrokoru. No mi ovu borbu nastavljamo dalje. Ovo je neviđen način pokušaja gušenja istine, ali mene više ništa ne čudi od HDZ-a - poručio je Grmoja.

- Ovo je udar HDZ-a na ustavno pravni poredak Republike Hrvatske samo da bi sakrili istinu o Agrokoru. Ne poštuju Ustav niti zakone. Predlažem da podnesemo kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je svjedocima dojavila da danas ne dođu na sjednicu Povjerenstva za Agrokor. Ovu ćemo raspravu prebaciti u Sabor, jer ako vladajući o tome ovdje ne žele pričati, pričat će u Saboru pred cijelom hrvatskom javnosti - rekao je SDP-ov Gordan Maras

Miljenić je poručio kako odgovornost nije na službenicima nego na vodstvu Sabora. 

Miljenić je naveo da u slučaju kada si svatko uzima za pravo tumačiti kada je nešto nastupilo, onda je to bezakonje. Priznao je da je ovime pogođen. Ne zna što je s dokumentacijom koja je dostavljena povjerenstvu navodeći da je to sada na vodstvu Sabora.

- To je politička odgovornost. Ovo je pitanje za predsjednika Sabora - ustvrdio je.

Kazao je kako su vladajući su se trebali pojaviti, predložiti odluku o gašenju i dignut ruku za nju, a ne da netko nepoznat zove svjedoke i kaže im da ne dolaze. 

'Miljenić je trebao korektno unaprijed obavijestiti članove i svjedoke da sutra ne dolaze'

- Mislim da bi kolega Miljenić kao odvjetnik i kao bivši ministar pravosuđa trebao znati da Povjerenstvo nije prestalo s radom danas, a neće ni sutra. Prestalo je s radom jučer nakon što je Županijski sud potvrdio rješenje o otvaranju istrage protiv osumnjičenika Ivice Todorića i drugih. Prema tome, ono po samom zakonu prestaje s radom. Sutrašnja sjednica zakazana je prije no što je rješenje o istrazi postalo pravomoćno. Nakon što je potvrđena, bilo bi korektno da je gospodin Miljenić obavijestio svjedoke i članove da sutra ne dolaze. U najbolju ruku, sutra će se konstatirati da se rad ne nastavlja - rekao je sinoć Branko Bačić gostujući u RTL Direktu.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u