Obavijesti

News

Komentari 87

Na rasprodajama u trgovinama vas nitko više neće moći varati

Na rasprodajama u trgovinama vas nitko više neće moći varati
1

Vlada tvrdi da novim Zakonom o zaštiti potrošača želi zaštititi građane od mogućih prevara i samovolje trgovaca. Sezonska sniženja bit će moguća do tri puta godišnje

VIDEO

Sniženja i akcije u trgovinama više neće moći trajati cijelu godinu, a trgovci će na proizvodima morati isticati i redovne i snižene cijene.

Propisuje to Zakon o zaštiti potrošača koji je Vlada po hitnom postupku uputila u saborsku proceduru. Akcija će moći trajati najviše 30 dana.

- Ne znam koja trgovina u ovoj državi nije bila pod akcijama. Sad se to ipak malo uređuje. Tako sprječava se narušavanje tržišnog natjecanja i zavaravanje potrošača, što se događalo u praksi - kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Naime, akcije su u nekim slučajevima znale trajati po nekoliko mjeseci iz čega se moglo zaključiti da se nije radilo o akcijskoj nego redovnoj cijeni pojedinih proizvoda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sezonska sniženja bit će moguća najviše tri puta godišnje i trajat će najdulje 60 dana. Propisano je i da ona mogu početi između 27. prosinca i 10. siječnja, 1. i 15. travnja te 10. i 25. kolovoza. Robu koju kupite na internetu u roku od 14 dana možete vratiti bez navođenja razloga.

Kad je riječ o javnim uslugama, poput isporuke struje i plina, tvrtke će na računima koje šalju građanima morati istaknuti iznos dugovanja. Također, neće biti moguće pokretanje ovrhe zbog dugova do okončanja sudskog postupka ili nagodbe s potrošačem. Dosad su pružatelji usluga pokretali postupak prisilne naplate iako se nije znao ishod sudskog postupka što je potrošačima prouzročilo dodatne troškove. 

Premijer Zoran Milanović uvjeren je da će zakonom zaista zaštititi potrošače.

- U Americi su rasprodaje cijele godine, svakog dana i nemam dojam da su potrošači nezaštićeni. Mislim da su zaštićeniji nego u Europi. U New Yorku je stalno ‘sales’, kad kupiš robu, možeš je vratiti sutra i dobiti novac natrag. Nisam primijetio da se to može kod nas - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a