Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gorivo opet ide gore: 'Reagirat ćemo kada to bude potrebno...'

None Foto: PIXSELL

Država ima sve instrumente da intervenira i mislim da bi trebala intervenirati u ovakvim momentima jer proračun je rađen temeljem nekih procjena, kaže Davor Štern...

Nakon što je cijena goriva probila barijeru od 10 kuna, čeka nas novi val poskupljenja goriva, ali i cestarina, smatraju stručnjaci. 

Ministar financija Zdravko Marić, uoči međunarodnog znanstvenog skupa "Kako poreznim sustavom i poreznom politikom podržati uvođenje eura", komentirao je rast cijena:

- Kretanje nafte u ovom trenutku na međunarodnim tržištima nisu značajnije odstupile ili odstupaju od onoga što smo predvidjeli u samim kalkulacijama i za proračun i same projekcije za 2018. Znam da su kao rezultat toga i cijene u maloprodaji benzina i dizela porasle, međutim nisu izašle iz onih okvira koje smo si stavili. Imamo mehanizme, ako do toga dođe i ako procijenimo da je potrebno država uvijek može uskočiti, rekao je ministar Marić, prenosi HRT.

MINISTAR MARIĆ: 'Pratimo rast cijena goriva, vidjeti ćemo što s trošarinama'

Štern: Država može što hoće

A u Studiju 4 gostovali su Davor Štern, stručnjak za energetiku i Marijan Banelli, savjetnik za promet.

Štern kaže da je činjenica da cijena nafte u svijetu raste više od očekivanog zbog svega što se događa u zadnje vrijeme. S obzirom na to da se ništa ne rješava, ne postoje naznake poboljšanja u političkoj klimi i ukoliko se ništa dramatično ne dogodi, cijene će ostati na nivoima na kojima su sada, ali ako se stvari pogoršaju, možemo očekivati da će cijene sirove nafte porasti, rekao je Štern. 

NOVO POSKUPLJENJE Gorivo je opet 'otišlo gore': Za litru benzina i do 20 lipa više!

Na pitanje hoće li država biti prisiljena utjecati na krajnju cijenu goriva, Štern kaže kako država može što hoće. Država ima sve instrumente da intervenira i mislim da bi trebala intervenirati u ovakvim momentima jer proračun je rađen temeljem nekih procjena. Procjene priljeva u proračun su rađene na osnovi jeftinije nafte, prema tome bio je jeftiniji PDV, bilo je manje trošarina. Sigurno da u tom segmentu postoji prostora. Ključ se nalazi u Ministarstvu financija, kaže Štern.

Komentari (129)
  • Bez brige Mariću i da je 20kn litra Hrvatski narod će opet šutiti

    21. 5. 2018,   14:36
  • Kada si zadnji puta platio gorivo iz svoga džepa.......prvo plaćao tatek, sad država....

    21. 5. 2018,   14:59
  • Dok god je narod zadovoljan trebaju cijene ići gore. Što bi reagirali, ima vremena .

    21. 5. 2018,   14:41