Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na rijeci Tigris: U brodolomu u Mosulu najmanje 71 poginuli

None Foto: STRINGER

Nakon obilnih kiša posljednjih dana, vlasti su otvorile brane da smanje pritisak na razini velike brane Mosula i objavile upozorenje za javnost da je rijeka opasnija zbog povišenog vodostaja

Najmanje je 71 osoba poginula u četvrtak u potonuću skele na rijeci Tigrisu u Mosulu, što je nesreća s najvećim brojem žrtava u Iraku zadnjih godina koja se dogodila u jeku proslave blagdana Novruza, kurdske Nove godine.

Nesreća je potresla Mosul gdje su se tek nedavno opet počeli slaviti blagdani poput Novruza a obitelji organizirati izlete na obalu rijeke pošto je tri godine grad bio u rukama džihadista skupine Islamske države (IS).

Premda su u ratovima i džihadističkim napadima ovih godina u Iraku izginule stotine tisuća ljudi, ovakve nesreće su rijetke. Zadnji brodolom dogodio se u ožujku 2013. kada je u Bagdadu, također na Tigrisu, potonuo brod restoran, pri čemu je život izgubilo pet ljudi.

U četvrtak predvečer broj mrtvih se popeo na 71, rekao je general Saad Maan, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova. Među njime je "19 djece", dodao je. U prethodnom izvješću ministarstva zdravstva govorilo se o najmanje "33 žene" među žrtvama. Dosad je spašeno 55 ljudi, dodao je general Maan.

Obitelji su se skelom vozile na drugu stranu rijeke, s uređenim parkovima, gdje obično organiziraju piknik za Novruz, kurdsku Novu godinu koja je u čitavoj zemlji neradni dan.

"Bilo je puno ljudi, napose žena i djece", rekao je za AFP mladić koji je upravo bio doplivao do obale.

Nesreća je posljedica prekrcane skele i visokog vodostaja rijeke, rekao je čelnik sigurnosne službe u Mosulu.

 

Komentari (1)
  • Broj mrtvih je puno veci. Za sada je utvrdjeno preko 120 mrtvih,a vise od 50 osoba se jos vodi nestalima. Gradonacelnik,inace teska lopina,natjeran je da napusti grad i to expresno.Ovo je velika nesreca za Mosul.Tek sto su se oslobodili jarma Daesha stigla ih je nova strasna nesreca. Katasftora.

    24. 3. 2019,   14:46