Obavijesti

News

Komentari 237

Na rubu rata: Ovo je general čije je ubojstvo naredio Trump

Na rubu rata: Ovo je general čije je ubojstvo naredio Trump
3

Američki čin međunarodnog terorizma, likvidacija generala Sulejmanija, vrlo je opasan potez i suluda eskalacija. Amerika će biti odgovorna za sve posljedice tog čina, rekao je iranski šef diplomacije Javad Zarif

VIDEO

Kasem Sulejmani, drugi najmoćniji čovjek u Iranu, odmah ispod Ayatollaha Khameneija, ubijen je u američkom napadu kod bagdadske zračne luke u Iraku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bagdad - Udar na konvoj Soleimanija 00:51

Napad je, kako je potvrdio Pentagon, izveden na naredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi se, citiramo 'zaštitilo američko osoblje u inozemstvu'.

Trump naredio: Amerikanci su ubili moćnog iranskog generala
Trump naredio: Amerikanci su ubili moćnog iranskog generala

Likvidacija je odgovor na napad iračkih paravojnih skupina koje podupire Iran, a koje su napale američko veleposlanstvo u Bagdadu nakon američkih zračnih napada na središta milicije Hezbollaha u nedjelju. Ayatollah Khamenei, prvi čovjek Irana, nakon smrti generala Soleimanija, objavio je tri dana žalosti, a potom zaprijetio Amerikancima.

- One na čijim je rukama krv generala Sulejmanija čeka žestoka osveta.

Iranski šef diplomacije Javad Zarif označio je to kao terorizam.

- Američki čin međunarodnog terorizma, likvidacija generala Soleimanija, vrlo je opasan potez i suluda ekskalacija. Amerika će biti odgovorna za sve posljedice tog čina - rekao je iranski šef diplomacije.

Tko je bio Kasem Sulejmani?

General Kasem Sulejmani bio je drugi najmoćniji čovjek u Iranu.

Trumpu je još 2018. prijetio i nazvao ga 'kockarom' i 'vlasnikom kabarea'.

- Kažem vam, gospodine Trump kockaru, kažem vam: znajte da smo mi u vašoj blizini tamo gdje to ne možete niti pomisliti. Na mjestima koja ne možete niti zamisliti mi smo odmah do vas -  rekao je tada Sulejmani.

Bio je pripadnik Islamske revolucionarne garde i još od 1998. zapovjednik Snaga Quds koje se bave skoro isključivo operacijama izvan Irana i tajnim operacijama. Smatrali su ga najboljim operativcem u Iranu i imao je gotovo status božanstva.

Trumpu je rekao da može započeti rat, ali da je Iran taj koji će ga završiti.

- Mi, iranska nacija, prošli smo kroz teška razdoblja. Vi možete započeti rat, ali mi smo ti koji će ga završiti. Pitajte svoje prethodnike o tome. Zato, prestanite nam prijetiti. Mi smo spremni suprotstaviti vam se - rekao je tada Trumpu.

- Crveno more koje je bilo sigurno, više nije sigurno po prisutnost Amerikanaca... Snage Qudsa i ja smo oni koji vas čekaju. Mi navečer ne odlazimo na spavanje prije nego što pomislimo na vas. Nije na razini našeg predsjednika na vam odgovara, ali ja, kao vojnik, hoću... Vaš rječnik pripada kabareu. Samo vlasnik kabarea koristi takav jezik kad komunicira sa svijetom - rekao je Sulejmani koji je godinu i pol nakon tih riječi - likvidiran.

Pozadina sukoba SAD - Iran

U svibnju 2018. godine Trump je jednostrano povukao SAD iz Nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015., što ga je Zapad dogovorio s Teheranom u mandatu Baracka Obame. Državnici iz EU-a tada su jako kritizirali Trumpa i poručivali mu da se Iran pridržavao sporazuma, te da je provedbu sporazuma u Iranu redovito provjeravala Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Washington pod Trumpom prijetio je da će uvesti sankcije svima koji će nastaviti poslovati s Teheranom, a jedna od najnovijih okolnosti je to da želi od svih zemalja svijeta da prestanu od Teherana kupovati naftu i plin najkasnije od 4. studenog.

Teheran je uzvratio prijetnjom da će blokirati Hormuški tjesnac kroz koji prolazi tankerski promet s petinom cjelokupne svjetske nafte. To što je Suljemani spominjao i Crveno more, zapravo je zaprijetio da će preko svojih saveznika, u slučaju eskalacije, blokirati i taj energetski pomorski pravac.

"Što ste bili u stanju učiniti nam u posljednjih 20 godina, a što niste učinili i čime nam sada prijetite? U Afganistan ste došli s desecima tenkova, oklopnim vozilima, sa stotinama naprednih helikoptera i tamo ste počinili zločine. Ali što ste do vraga tamo postigli između 2011. i 2018. sa 110.000 vojnika? Nije li činjenica da sada talibane molite da pregovaraju?"

Soleimani je, nadalje, optužio Trumpovu administraciju da podupire Mujahedin-e Khalq, u prijevodu Narodnu mudžahedinsku organizaciju, skupinu baziranu na islamskom marksizmu i nacionalizmu. Slijedio je potom niz nipodaštavajućih opisa američkih vojnika u Siriji i podsjećanje da je 2006. u 34-dnevnom ratu, odnosno napadu Izraela na Libanon, Hezbollah bio onaj koji je pobijedio. Soleimani je zaprijetio Trumpu istog dana u kojem je Saudijska Arabija obustavila prijevoz nafte tankerima iz Crvenog mora kroz tjesnac prema jugu nakon što su pobunjeni Hutiji u Jemenu, inače saveznici Irana, projektilima napali dva saudijska tankera. Jemen je inače 2015. postao, poslije Sirije, drugo najbrutalnije mjesto ratnog sukoba Saudijske Arabije i Irana.

Saudijska Arabija podupire sunitske skupine, navodno i ekstremne, Iran šijitske. Uslijed saudijske blokade Jemena, u toj zemlji je, usred rata, došlo do umiranja od gladi, izbila je epidemija kolere, iz međunarodne zajednice pljušte optužbe na račun ubijanja civila u saudijskim zračnim udarima. Pobunjeni Hutiji uzvraćaju dalekometnim projektilima, očito dobivenih od Irana, po saudijskim vojnim bazama u samoj Saudijskoj Arabiji, aerodromima u toj zemlji, nedavno navodno čak i na aerodrom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su također intervenirali u Jemenu na strani Saudijske Arabije.

Rat je izvorno izbio između Hutija oko bivšeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha, svrgnutog 2012. i u međuvremenu preminulog 2017., te snaga odanih predsjedniku Abdrabbuhu Mansuru Hadiju koji ga je naslijedio 2012.

Rat, koji je praktično od početka bio rat između Saudijske Arabije i Irana preko svojih posrednika, vrlo su brzo iskoristili al Kaida, poslije i ISIL za ugrabljivanje svojih teritorijalnih pozicija u Jemenu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 237
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava