Obavijesti

News

Komentari 665

Plenković:  'Ja se ne osjećam odgovornim za Kolindin poraz'

Plenković:  'Ja se ne osjećam odgovornim za Kolindin poraz'
20

Na sastanak vrha HDZ-a koji je započeo u 18 sati stigla su svi najvažnija lica HDZ-a, od Vladimira Šeksa preko Gordana Jandrokovića i analitičara Roberta Kopala do Andreja Plenkovića...

VIDEO

Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a nije bilo visokih tonova kako se, naime, očekivalo. 

- Ništa strašno, malo je Milijan unio polemike i to posebno oko Istanbulske konvencije - govori nam sugovornik iz HDZ-a te dodaje da je zamjenik šefa HDZ-a Brkić rekao kako nije ‘bitan sadržaj Istanbulske’ nego način na koji se komuniciralo.

- Prvo se Istanbulsku pustilo u javnost kao gotovu stvar pa se tek onda objašnjavalo članovima. Trebalo je obrnuto, eto to je rekao Brkić - govori nam naš sugovornik. Javio se za riječ i bivši ministar Tomislav Tolušić koji je postavio pitanje s kime HDZ u budućnosti može koalirati.

- Na to treba misliti - poručio je Tolušić. Što se tiče unutarstranačkih izbora koji bi redovno trebali biti održani na proljeće, ali i parlamentarnih izbora, naš sugovornik kaže da su se dogovorili da o tome razgovaraju na slijedećem Nacionalnom vijeću.

Vodstvo HDZ-a dotaknulo se i GO Zagreb koji je podbacio na izborima. 

- Andrija Mikulić naglasio je kako je stožer slabo odradio Zagreb, da su bila samo dva skupa. Predsjednik je rekao kako je Zagreb sociološki fenomen - rekao je naš sugovornik.

Iako je bilo najava velikog sukoba i kritika, čini se da je ipak sve prošlo mirnije. Jedna od vrućih tema nije uopće došla na dnevni red: Treba li raspustiti zagrebačku organizaciju HDZ-a.

22.20 Nakon 4 sata gotov je sastanak u HDZ-u. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Završili smo sjednicu. Tema je bila analiza izbora, politička analiza. Više od 30 kolega je bilo na sastanku. U danima koji će slijediti biti će još sastanaka kako bismo se kvalitetno pripremili za buduće izazove. Ja sam sam dao svoju analizu razloga ovakvih rezultata predsjedničkih izbora - rekao je Andrej Plenković.

- Očito je došlo do mobilizacije velikog broja lijevih birača, naročito u zapadnim županijama. To je stvar i demografije, tamo gdje HDZ ima bolje rezultate danas živi manje ljudi - objasnio je Plenković neke od razloga pobjede Zorana Milanovića.

Dogovorili su da će sve županijske organizacije napraviti svoju političku analizu, pogledati gdje su razlike u brojevima u odnosu na izbore 2014./2015., posebno s naglasakom na urbane cjeline jer su vidjeli određenu evoluciju na biračkom tijelu.

- Isto tako smo vodili raspravu o kapitalnom pitanju, a to je politčki smjer HDZ-a gdje smo nakon rasprave dobili unisona potporu da je smjer stranke i politike koju vodi vlada i svi odabiri koje smo napravili su u skladu s našim vrijednostima - rekao je Plenković.

- Moramo vidjeti što možemo učiniti boljim u smislu onoga što radimo, kako privući birače koji možda trenutno ne izlaze na izbore, kako vratiti povjerenje birača koji su prije podržavali HDZ, a danas možda imaju neku rezervu. Na tom tragu ćemo zajednički tražiti rješenja - istaknuo je.

Na pitanje o mogućem raspuštanju stranačkih organizacija odgovorio je da će razmotriti koje poteze dalje napraviti.

Nastavio je da je bila otvorena i sadržajna rasprava, a na pitanje je li podrška Milana Bandića bila kobna za grad Zagreb kaže da su sve aspekte raspravljali.

Ne osjeća se odgovornim za poraz Kolinde Grabar-Kitarović.

- Ne. Mi smo dali sto postotnu podršku - kaže Plenković. Naglasio je i kako joj je od prvog trenutka dao maksimalnu potporu i u suradnji tijekom mandata vlade i njezina mandata kao predsjednice Republike, u lipnju kada su obilježavali 30. obljetnicu stranke te kroz predstavljanje njezina programa i tijekom cijele kampanje.

 

22.00 Gotov je sastanak, a predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić je izašao vidno ljut i neraspoložen.

Napeto u HDZ-u: Nismo trebali u kampanji ići ekstremno desno
Napeto u HDZ-u: Nismo trebali u kampanji ići ekstremno desno

18.00 Znate da ja nikad ne komentiram prije sastanka, a naročito ne nakon njega, rekao je u prolazu Vladimir Šeks te ušao u središnjicu HDZ-a.  Nedugo nakon njega pojavio se i premijer Andrej Plenković koji je samo kratko i uz osmijeh rekao da očekuje analizu izbora. 

Pokretanje videa...

00:10

Pokretanje videa...

00:08

Prije premijera je stigao Andrija Mikulić koji je rekao da je 'zagrebački HDZ je u drugom krugu skočio sa 74 tisuće na 150 tisuća glasova' što će vjerojatno pokušati progurati kao uspjeh s obzirom da se šuška o raspuštanju zagrebačke organizacije. 

Tomo Medved ušao je bez riječi, a Ivan Anušić, šef stožera Kolinde Grabar Kitarović objasnio je neuspjeh na izborima. 

- Ni Škoro ni bilo tko drugi nije kriv. Nema nikakvih čudnih stvari, jednostavno, kandidat u drugom krugu dobio je 106.000 glasova više i to je jasna stvar, rekao je Anušić. 

Nešto prije 21h, sastanak je napustio Oleg Butković koji je novinarima poručio da 'će se još načekati'. 

Inače, u HDZ-u su očito ožednjeli. U središnjicu HDZ-a dostavljena su dva paketa s bocama vode. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 665
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu