Obavijesti

News

Komentari 31

Na Savi naftna mrlja duga pet km, iz BiH tvrde: Vi izmišljate!

Na Savi naftna mrlja duga pet km, iz BiH tvrde: Vi izmišljate!
5

Službe su na terenu, angažirana je tvrtka AEKS koja se bavi sanacijom takvih onečišćenja, a i vatrogasci će s njima pokušati napraviti sanaciju rijeke Save, kaže župan Marušić...

VIDEO

Na Savi kod Slavonskog Broda u srijedu ujutro pojavilo se onečišćenje nakon sinoćnje eksplozije u rafineriji u Bosanskom Brodu. Riječ je o naftnoj mrlji o kojoj je izvijestio župan brodsko-posavski Danijel Marušić.

Pokretanje videa...

01:11

Naftna mrlja dugačka je oko pet kilometara i široka 15 metara, potvrdio je za N1.

'Eksplozija nije onečistila zrak, istražit ćemo što se dogodilo'
'Eksplozija nije onečistila zrak, istražit ćemo što se dogodilo'

'Službe su na terenu, angažirana je tvrtka AEKS koja se bavi sanacijom takvih onečišćenja, a i vatrogasci će s njima pokušati napraviti sanaciju rijeke Save i utvrditi uzrok onečišćenja, jer u ovom trenutku ne znamo je li ono povezano sa sinoćnjom eksplozijom', rekao nam je župan.

'Ozlijeđeni su na promatranju. Govore da se dobro osjećaju...'
'Ozlijeđeni su na promatranju. Govore da se dobro osjećaju...'

Načelnik općine Bosanski Brod Ilija Jovičić izjavio je pak da je informacija o mrlji dezinformacija:

- S obzirom da poznajem rafineriju nemoguće je da dođe do mrlje jer rafinerija ima vlastite pročistače, rekao je Jovičić.

Predsjednica obišla obalu Save

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je na dva dana premjestila ured u Brodsko-posavsku županiju, obišla je u srijedu obalu rijeke Save u Slavonskom Brodu na mjestu gdje je na rijeci uočena naftna mrlja nakon eksplozije u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, a poslijepodne će o Rafineriji razgovarati s predstavnicima Ruske Federacije i Zarubežnjefta, koji je vlasnik Rafinerije.

Željka Šimunić iz Službe za zaštitu voda Hrvatskih voda upoznala je predsjednicu republike sa stanjem na rijeci. "Jutros smo obišli čamcem Savu do Rafinerije u Bosanskom Brodu i nismo zapazili mrlju. Ono što je dakle bilo, Sava je odnijela. Zaključili smo da je ipak nužno napraviti sanaciju vodene površine i što uspijemo vidjeti i uloviti to ćemo na taj način riješiti s nadom da neće biti daljnjih problema u rafineriji", kazala je Šimunić. 

Po njezinim riječima, vjetar koji puše u Posavini odnio je naftnu mrlju, a jedino se u savskim meandrima zavukla prljavština koju treba očistiti.

Šimunić je rekla da su nadležne službe odmah po eksploziji bile stavljene u stanje pripravnosti te je u skladu s operativnim i i državnim planom za zaštitu voda reagirano prema stručnim službama u Zagrebu.

U pratnji predsjednice nalazili su se župan brodsko-posavski Danijel Marušić i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, koji je u kratkom razgovoru s Kolindom Grabar Kitarović konstatirao:

"Dobro smo prošli, kako je moglo biti".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a