Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na tečajevima jezika kod nas sve je popularniji - kineski...

None Foto:

NASTAVA I ONLINE Više škola nudi i online tečajeve. Sve traženiji su arapski i ruski zbog turista, ali je i sve više stranaca koji uče hrvatski

Imamo polaznike blizance koji dolaze na tečaj ruskog jer su im roditelji podrijetlom iz Rusije pa su i oni htjeli naučiti jezik djedova. Ali kod nas se uči i arapski te kineski, koji postaje sve popularniji zbog turista. 'Lingoteka' ima i brze tečajeve jezika za odrasle koji odlaze raditi u inozemstvo., rekla je to Danijela Ponjan Vojaković, direktorica Lingoteke, koja organizira tečajeve stranih jezika.

Ususret novoj školskoj godini, pri kraju su i upisi na tečajeve stranih jezika, koji u pravilu počinju tjedan ili dva nakon početka školske godine. Posebnost Lingoteke u Zagrebu je ta što imaju profesore koji su isključivo izvorni govornici.

- Među njima su se neki školovali i na američkom sveučilištu Harvard. Polaznici uz njih osjete izvorni naglasak i mimiku nekog jezika te tako lakše uče - kaže Danijela Ponjan Vojaković.

Kaže da je to posebno bitno kod odraslih koji trebaju brzo savladati jezik i odmah ga koristiti u nekoj zemlji. Tečajevi su u Lingoteci 4050 kuna, što pokriva 70 sati nastave, koja se odvija dva puta na tjedan.

Nova Varšavska u Zagrebu ima tečajeve za 2575 kuna za djecu, dok su oni za tinejdžere 3070, a za odrasle 2640 kuna.

Po završetku se dobiva svjedodžba s CEF oznakom (Common European Framework of Languages), koja se primjenjuje za Europsku uniju prema preporuci Vijeća Europe. Iz Ad Hoc - Centra u Draškovićevoj ulici u Zagrebu odgovorili su kako su njihovi tečajevi stranih jezika 1350 kuna te su među najjeftinijima. A ako se upiše dodatni jezik ili iz iste obitelji ide dvoje ili više djece, na to se daje i popust. Za studente je cijena 1080 kuna. Nastava u Prosperu je 1800 kuna na akcijskoj cijeni, dok je puna cijena 2040 kuna.

Za taj novac dobije se 60 školskih sati nastave i e-learning za engleski, njemački, talijanski i poslovni engleski te 70 sati za francuski i španjolski.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu za 1490 kuna nude početne tečajeve za sedam jezika. Iako nastava počinje 23. rujna, upisati se može do 27. rujna.

ABC strani jezici imaju svoje tečajeve u više gradova Hrvatske za 1920 kuna za početne tečajeve, ali napominju da uz popuste to može biti i već od 1344 kune. Imaju i mogućnost online tečaja u virtualnoj učinioci.

Oni imaju i švedski, norveški, pa i slovenski jezik.

Iz Angle u Zagrebu kažu da su njihovi tečajevi 1960 kuna za odrasle polaznike početnog engleskog. Stupanj se može upisati u e-radnu knjižicu.

Veliki izbor jezika i načina učenja:

 • U Varaždinu putem Skypea - U Varaždinu u školi Žiger imaju tečajeve početnog engleskog od 2500 kuna, a za gotovinu je 5% jeftinije. Nastava se može pratiti i preko Skypea ako netko ne može doći. Mogu se učiti i švedski, poljski, ruski...
 • U Splitu početni tečaj od 1900 kuna - U Centru znanja stranih jezika nakon završenog stupnja dobiva se svjedodžba koju je verificiralo resorno ministarstvo i upisuje se u e-radnu knjižicu. Početni tečaj engleskog jezika je 1900 kuna na godinu.
 • U Zadru se može naučiti i turski - Na Pučkom otvorenom učilištu u Zadru može se dobiti individualni tečaj (jedan učenik i profesor), i to je 100 kuna po satu. U malim grupama godišnji tečaj je 2000 kuna, a kod njih se može učiti i turski.
 • Imaju i hrvatski kad zatreba strancima - Gotovo sve škole imaju i tečajeve hrvatskog za strance, pa tako i na Narodnom učilištu Rijeka, a cijena mu je 2080 kuna. Mogu se učiti i kineski, nizozemski, mađarski, talijanski... Cijena tečaja po modulu je 2400 kuna.
 • Učenje stranih jezika i na izletima - U Smart jezicima imaju tečaj početnog engleskog za 1950 kuna, a i tu se nastava može pratiti putem Skypea. Osim što su partneri British Councila, jezik uče i na izletima te radionicama koje organiziraju za polaznike.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (11)
 • Plaćen članak.

  10. 9. 2019,   07:04
 • Bacanje novaca i vremena. Otići na neko vrijeme u zemlju čiji te jezik interesira pričati s ljudima i ne oslanjati se na kolonizatorski engleski. Ja u dva ljeta savladao osnove ruskog i rumunjskog. Dogovoriti smještaj, tražiti jelo, prići curi na plaži, odvesti ju s plaže i bolje me prihvaćaju tako nego da oboje laprdamo na engleskom. Dobro je i za memoriju neke riječi pamtim gdje me koja naučila.

  9. 9. 2019,   23:51
 • Saki Saki 5 dolars ? Jel to Kineski ili ?

  10. 9. 2019,   15:43