Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

‘Na terasi bolnice pronašli smo ogromno gnijezdo stršljenova’

None Foto:

Devetorica građevinskih radnika koji rade na gradilištu u Općoj bolnici Varaždin sami su skinuli veliko gnijezdo te ubili ove i za ljude opasne kukce

Čim smo ujutro stigli na posao, ugledali smo gnijezdo. Bilo je skoro metar široko. Nismo se nimalo uplašili, odlučili smo to srediti ‘po kratkom postupku’, priča nam čitatelj (18), inače građevinski radnik koji radi na postavljanju vanjske izolacije u Općoj bolnici Varaždin.

S devetoricom kolega u četvrtak oko 8 sati ujutro na terasi bolnice spazio je veliko gnijedo prepuno stršljenova. Odmah su ga odlučili ukloniti kako bi nesmetano mogli prionuti građevinskim poslovima. Naš čitatelj priznaje da ih gnijezdo nije iznenadilo jer se na terenskim poslovima često sreću s takvim slučajevima i ovo nije prvi put da su naišli na veliko gnijezdo insekata.

- Nikoga nismo zvali niti obavijestili, sami smo našpricali gnijezdo sprejem protiv nametnika, a zatim ga srušili - kaže nam čitatelj te dodaje kako su stršljenovi u gnijezdu poslije njihove intervencije uginuli.

Skinuto i uništeno gnijezdo radnici su potom bacili.

Zbog sve većeg broja zabilježenih napada stršljenova u posljednje vrijeme, ali i pojave sve većeg broja smrdljivih martina diljem Hrvatske, riječ je o o najezdi tih vrsta insekata.

- Ove je godine jako puno stršljenova pa je jako puno pčela i pčelinjaka stradalo. Njihov se broj, nažalost, neće smanjivati, nego se može samo povećavati. Zato je bitno sustavno i organizirano ići u zaštitu protiv njih i držati ih pod kontrolom - kaže nam Mravak.

Dodaje kako je najezda golema jer stršljenovi zauzimaju velike površine na kojima prave gnijezda. Svim građanima savjetuje da gnijezda stršljenova, ako ih pronađu, ne diraju i ne pokušavaju sami maknuti gnijezdo.

- To se većinom radi sa službom 112. Kad građani prijave da imaju problema sa stršljenovima ili osama, dežurna služba 112 zove nas pčelare. Mi se maksimalno trudimo riješiti svaki slučaj i ljudima omogućiti da žive u miru od osa ili stršljenova - zaključuje Ivan Mravak.

Komentari (26)
  • Ja sam malo prije , U16:36 sati mlatnuo jednog smrdljivog martina. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - -Uskoro više informacija...

    19. 10. 2018,   17:01
  • koliko su platili ovi stršljeni pa da se ovoliko piše o njima..

    19. 10. 2018,   16:48
  • Naravno da se niste uplašili kad je bilo jutro a tad su stršljenovi paralizovani zbog hladnoće i ne mogu da polete..da je bilo podne srali bi u gaće

    19. 10. 2018,   17:22