Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Na Ustavnom sudu je konačna odluka o izuzeću Novaković'

Predsjednik Kluba HDZ-a kaže da je zahtjev SDP-a najgrublji način pokušaja uvođenja politike u rad Povjerenstva, a u tom slučaju kaže može se iz Sabora poručiti 'bye bye' neovisnosti povjerenstva.

Branko Bačić (HDZ) smatra da se Sabor nije smio proglasiti nadležnim za odlučivanje o izuzeću predsjednice Povjerenstva za sprječavanje sukoba. 

- Zahtjev SDP-a najgrublji je način pokušaja uvođenja politike u rad Povjerenstva, a ako bismo to radili možemo iz Sabora poručiti 'bye bye' neovisnosti Povjerenstva. Ako Povjerenstvo ocjenjuje da ono nije nadležno za odlučivanje, a nije ni Sabor, što smo danas rekli, u slučaju kada se dva tijela proglase nenadležnima konačnu odluku donosi Ustavni sud - kazao je Bačić.  

Naveo je kako odluka Odbora za ustav nema veze s pojedinačnim predmetom. 

Zagreb: Održana sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav BAUK PORUČIO HDZ-U 'Branite Plenkovića kao nekada Sanadera u predmetu satovi'

Stava je da SDP samo želi praviti štetu premijeru Andreju Plenkoviću, ali HDZ-u je, kaže, važno jasno dati do znanja da se neće dopustiti grubo miješanje politike u rad Povjerenstva.

Milorad Pupovac (SDSS) koji je podržao da se točka o Nataši Novaković skine s dnevnog reda Odbora za Ustav stava je da je o izuzeću šefice povjerenstva nadležno upravo Povjerenstvo kojemu je ona na čelu.

- Sigurno nije nadležan Odbor za Ustav niti bilo koje drugo saborsko tijelo. Je li riječ o političkim imenovanjima? Riječ je o ljudima koji mogu prosuđivati o nečemu što nije politička stvar. Najbolje bi bilo kada bi odlučilo samo nadležno tijelo koje i inače odlučuje o tome je li netko u sukobu interesa - rekao je Pupovac.

Navodi kako saborski zastupnici ne mogu biti akteri u procesu odlučivanja o tome je li netko u sukobu interesa. I Milorad Batinić (HNS) smatra da je o izuzeću može odlučiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. 

Komentari (12)
  • hdz će uništiti državu pošto sudstvo već je - ne dokazuju da nije istina što im se stavlja na teret već uporno se vode na greškama u proceduri,izuzecima i nepostojećim bolestima -dok krivnju stavljaju sa strane a plenković i dalić su lagali sigurno pred cijelom državom pa vjerojatno tu ima i više

    14. 6. 2019,   14:36
  • kakav lik.... a o sucima bolje da nis ne kazem.

    14. 6. 2019,   15:20
  • Sve izuzmite i zabranite. Možete i sudove ukinuti pa budite vi suci. Ionako već debelo krojite pravdu i ponašate se kao bahati sudije i ne može vam niko ništa. Ali doći će vam kraj i to gorki kraj i teška sudbina. Uživajte dok možete.

    14. 6. 2019,   14:59