Obavijesti

News

Komentari 87

Milanović: Situaciju s MOL-om nemojte komentirati u javnosti

Milanović: Situaciju s MOL-om nemojte komentirati u javnosti
6

Premijer Zoran Milanović otvorio je današnju sjednicu Vlade i rekao da ovo što se događa s MOL-om nikada nije shvaćao kao ratno stanje. Zabranio je komentare

VIDEO

Vlada odnose s MOL-om ne shvaća kao ratno stanje, ni prije niti sada. Tako nećemo komunicirati, rekao je premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade govoreći o preporuci mađarske vlade MOL-u da razmotri prodaju vlasničkog udjela Ini, a nakon što je Hrvatska zatražila od Interpola raspisivanje međunarodne tjeralice za Zsoltom Hernadijem, prvim čovjekom mađarske naftne kompanije.

- Mađarsku vladu donekle razumijem i od vas tražim maksimalnu suzdržanost i da budete bez ikakvog komentara - naredio je Milanović svojim ministrima. Kazao je kako o toj temi komentare mogu davati jedino on i ministar gospodarstva Vrdoljak, koji je šef Vladinog pregovaračkog tima.

- Mi za sada to nećemo komentirati. Radi se o kaznenom postupku koji je započet puno prije dolaska ove Vlade. Postoje ugovori i tražim da se važe svaka riječ, a u tom slučaju bolje da se vaga ne otvara - kazao je Milanović.

Privatno kaže da nije sretan što se ovo događa, a život bi, kaže, bio puno jednostavniji da ovog nema. Mađarskoj vladi poručio je da njegov kabinet s ovim slučajem nema ništa te je ustvrdio da se DORH-u prepušta da učini što mora. Nada se i da će se s Mađarima dogovoriti oko nastavka pregovora.

Sjednica je nastavljena prezentacijom ministra Vrdoljaka o Zakonu o strateškim investicijama, a nakon što su ministri ovaj Zakon usvojili premijer je rekao da se mora vratiti na temu s početka i objasniti da nije zahvalno države dijeliti na prijatelje, manje prijatelje ili neprijatelje, ali da, ako je netko bio istaknut u pomaganju Hrvatskoj zadnjih 20 godina, onda je to Mađarska.

- Čak neovisno o tome tko je bio na vlasti. Moje iskustvo suradnje s mađarskim političarima je dobro i želim vjerovati da se tu ništa neće promijeniti pa ni odnosi Hrvatske i Mađarske koji su bili sjajni. Žao mi je zbog ovoga, ali Vlada tu ne može ništa -  rekao je Milanović.

Milanović: Zakon se dugo pripremao

Tijekom predstavljanja Zakona o strateškim investicijama ministar Vrdoljak rekao je kako bi po postojećoj zakonskoj regulativi procedura realizacije turističkog resorta trajala 8 do 27 mjeseci, dok bi novi zakon omogućio završetak procesa za maksimalno šest mjeseci. Naglasio je kako je zakon potreban zbog hitnog pokretanja investicijskog ciklusa i da nije istinita tvrdnja koja se pojavila u medijima da se zakonom derogiraju ostale zakonske odredbe. Dodao je kako zakon poštuje Ustav i ne preskače lokalnu i regionalnu samoupravu. 

Vrdoljak je i rekao da su tijekom izrade zakona pozivali na suradnju, kao i da su i dalje otvoreni za komunikaciju. Premijer Milanović rekao je kako se zakon dugo pripremao i da je spreman za proceduru. 

ZKP će maksimalno štititi djecu

Ministar Orsat Miljenić govorio je o Zakonu o kaznenom postupku. Rekao je da će se njime maksimalno štiti djeca tijekom sudskih postupaka kako bi njihove traume bile što manje, kao i da se uvodi sudska zaštita u sve faze postupka i striktna pravila o kaznenim prijavama.  Na početku je naglasio da je Zakon prošao opsežne izmjene, preko 250 odredbi. 

Premijer je rekao da to nije jednostavno pratiti jer se radi o materiji koja zadire u ljudska prava.

- Imali smo prije par godina Zakon za koji se govorilo da je sjajan onda ga je Ustavni sud temeljito pročešljao - rekao je premijer.

- Zašto sve ranije nije bilo tako? Sve  izmjene i poboljšanja će čine razumnima i pitam se je li treba sto godina da društvo dođe do toga - rekao je premijer i dodao da idemo vidjeti kako će ovo funkcionirati.

Mrsić otklonio strah umirovljenika da neće dobiti mirovinu

Ministar Arsen Bauk govorio je o nacrtu Prijedloga Zakona o udrugama i rekao kako imamo 50 tisuća udruga i da Zakonom žele spriječiti moguće zlouporabe, prvenstveno sportskih udruga, ali i ostalih.

Nacrt prijedloga zakona o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, bio je četvrtka točka dnevnog reda. Predstavio ga je ministar Mirando Mrsić i rekao kako se dopunama zakona žele spriječiti zloupotrebe medicinske dokumentacije pri utvrđivanju prava na temelju invalidnosti. 

- Svi umirovljenici koji nisu primili obavijest od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje da dostave OIB primat će mirovine kao i do sada, kazao je ministar Mirando Mrsić želeći time otkloniti strah umirovljenika da bi im se primanja mogla obustaviti ne dostave li traženi dokument.

Naime, OIB trebaju dostaviti samo oni koji su primili obavijesti odnosno oko 5000 umirovljenika iz Hrvatske te 40.000 iz inozemstva.

Milanović: Prijedlog smatram vrhovnom neodgovornošću

Vlada je odbila zahtjev HDZ-a da se sporni 'Lex Perković' vrati na pozicije iz 2010. godine.

- Vraćanje na zakon iz 2010 je najdestruktivnije što smo čuli. To Hrvatska ne bi smjela napraviti. Ovaj zakon imao je 82 izmjene, od kojih je samo jedna bila sporna. Ovaj prijedlog smatram vrhovnom neodgovornošću - ustvrdio je premijer.

Na Vladi Zakon o kaznenom postupku

Vlada će na sjednici raspravljati o Izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP). Predloženo je da DORH za najviše dva i pol mjeseca od završetka istrage mora podignuti optužnicu ili odustati od 'progona' okrivljenika

To je tek jedna u nizu predviđenih izmjena ZKP-a koje je Ministarstvo pravosuđa izradilo nakon što je Ustavni sud u srpnju djelomično ili u cijelosti ukinuo 43 odredbe tog zakona, kako bi se oštećenicima i okrivljenicima osigurava viša razina pravne zaštite, a tužiteljstvu učinkovitiji alati za rad, javlja HRT

Izmjenama o kojima je provedena opsežna stručna javna rasprava predloženo je da državno odvjetništvo mora u roku od 15 dana optužiti okrivljenika ili odustati od kaznenog progona, dok u složenim predmetima taj rok iznosi 30 dana. Ti rokovi mogu biti produljeni za 15 dana, odnosno u složenim predmetima za 30 dana. 

Strateški projekti za pokretanje investicijskog ciklusa

Vlada će raspravljati i o konačnom prijedlogu Zakona o strateškim investicijskim projektima RH kojim želi olakšati pokretanje investicijskog ciklusa. Prema konačnom prijedlogu u odlučivanje o davanju statusa strateške investicije, kroz sudjelovanje u radu povjerenstva za odabir strateških projekata, uključili bi se i predstavnici jedinica lokalne uprave, odnosno župani i gradonačelnici na čijem se području investicije trebaju realizirati. Dodatno se utvrđuje i odgovornost državnih službenika za brzo rješavanje administrativnih postupaka. 

Obustava mirovine u nedostatku podataka ili isprave

Na dnevnom redu su i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju kojim se žele isključiti pokušaji zloupotrebe medicinske dokumentacije u postupku utvrđivanja prava na osnovi invalidnosti. Predloženim zakonom omogućuje se obustava isplate mirovinskih primanja u slučajevima kada Zavod ne može službenim putem pribaviti podatak ili ispravu potrebnu za isplatu mirovinskog primanja, a stranka ih ne dostavi u roku. 

Novčane naknade i za nezaposlene u samostalnim djelatnostima 

Pred ministrima će biti i izmjene i dopune Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kojima se stjecanje prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti omogućava i osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost, pod uvjetom da je do prestanka obavljanja te djelatnosti došlo zbog opravdanih razloga.

Odluke i dokumenti 118. sjednice Vlade

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca