Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na vojnom hodočašću tisuće vojnika, policajaca i branitelja

None Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici održano je 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja kojem je nazočila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović

Uz predsjednicu, koja nije davala izjave, na hodočašću su bili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar branitelja Tomo Medved.

Na hodočašću pod zapovjedništvom kontraadmirala Ive Raffanelija, zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, uz nekoliko tisuća hodočasnika sudjelovalo je oko tisuću pripadnika Oružanih snaga, a nakon svečanog ulaza više od 200 stjegova brigada, samostalnih bojni, bataljuna, divizijuna i bitnica te postrojbi i jedinica specijalne policije, služena je koncelebrirana sveta misa.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Propovijed je održao vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan koji je kazao kako u svetište Majke Božje Bistričke svatko dolazi s posebnom nakanom, željom ili brigom, a sve se one slijevaju u jednu zajedničku, veliku molitvenu rijeku.

'Vjera hrvatskih branitelja bilja je jasna i čvrsta'

"Poštovani hrvatski vojnici, policajci i branitelji, svi vi hodočasnici došli ste ovdje u dom naše najvjernije pobjednice Majke Božje Bistričke sa svojim osobnim i zajedničkim nakanama. Došli ste obnoviti svoje duhovne snage kako biste časno, pravedno i požrtvovno ispunili službu koja vam je povjerena za dobro hrvatskoga naroda i svih stanovnika Lijepe naše domovine”,  kazao je Bogdan te dodao:

 - Od nas ovdje hodočasnika u Gospinome svetištu, vojnika, policajaca, kulturnih i javnih djelatnika, svećenika i biskupa, svih bez iznimke, očekuje se profesionalna zauzetost i predanje u svome zvanju i poslanju.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Glavna poruka vojnog biskupa bila je "Gospodine, umnoži nam vjeru". Podsjetio je da tu vjeru baštinimo od svojih djedova i baka.

- Učvrsti vjeru koja je zasvjedočena krvlju mučenika, od istarskih, solinskih i srijemskih mučenika, preko Nikole Tavelića, do Miroslava Bulešića i Alojzija Stepinca -  poručio je biskup te dodao kako današnju molitvu izgovara u vremenima kada se čini da će u svijetu prevladati malodušje i oholost života.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Biskup je istaknuo da je vjera najviši izraz ljudske slobode, da otvara nove vidike na stvarnost.

 - Vjera je temelj života. Svima nam je u živom sjećanju primjer naših hrvatskih branitelja kojima su izvor snage bile krunica oko vrata i vjera u srcu. I mi bismo željeli imati takvu vjeru, čvrstu, jasnu, nepokolebljivu -  rekao je Bogdan.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar Medved: Na prvom nam je mjestu zdravlje branitelja 

Ministar Medved istaknuo je kako su se hrvatska vojska i policija, hrvatski branitelji, došli pomoliti Bogu zajedno sa svojim narodom.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

 - Da nam Bog podari snage, mudrosti, razuma, da se možemo suočavati i nositi sa svakodnevnim izazovima. Posebno mi je drago da veliki broj branitelja, u više od 20 autobusa, dolazi ovamo s ciljem kako bismo i na ovom svetom mjestu međusobno se ohrabrili i pomolili za one najveće izazove koji danas muče hrvatske branitelje - rekao je Medved.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Istaknuo je da je na prvom mjestu među tim izazovima zdravlje branitelja te da u Vladi i ministarstvu čine mnogo toga s ciljem poboljšanja kvalitete njihova zdravlja, dodavši da je tu još niz otvorenih pitanja vezanih uz statuse branitelja koje kontinuirano rješavaju.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Posebno ističemo i sve ono što činimo u pronalasku naši nestalih osoba, to je prioritet svih prioriteta. Dakle, sva ona pitanja koja su prisutna, suočavamo se s njima, rješavamo ih, ali važno je da to činimo u zajedništvu”, zaključio je ministar Medved.

Ministar Božinović podsjetio je da je hodočašće u Mariju Bistricu tradicija koja traje od početaka Domovinskog rata i prilika da se kroz molitvu i sjećanje na neki način vratimo u ta vremena i odamo pijetet svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Božinović se osvrnuo i na današnje generacije.

- Ovo je sigurno mjesto gdje će naši kolege, gdje ćemo svi skupa naći i poticaja, i ohrabrenja, i neke unutarnje snage, a opet u zajedništvu svih, kako bi se što uspješnije nosili sa svim izazovima teškog, odgovornog i ponekad rizičnog posla koji hrvatski policajci, vojnici i pripadnici drugih sigurnosnih službi obavljaju na dnevnoj bazi.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

 I ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo što se u svetištu u Mariji Bistrici okupilo toliko vojnika, policajaca i branitelja.

 - Danas ćemo moliti za mir, za naše obitelji, za našu Hrvatsku, za blagostanje i ono što je najvažnije, da nam Bog da snage u izvršenju zahtjevnih zadaća. Krunica i vjera su snaga i poticaj pobjedničkoj hrvatskoj vojsci od Domovinskog rata -  rekao je ministar branitelja.(ir)

Tema: Hrvatska

Komentari (23)
  • Doslovno medicinski bolesno društvo, država po Ustavu odvojena od crkve (religijske) a ovdje državni dužnosnici plaze podno oltara... paralelna država (duboka država) namjerno razara legalnu državu što jeste otvorena sabotaža ustavnopravnog poretka, pravac Goli otok!!!

    6. 10. 2019,   15:16
  • Tu ima barem 50% lažnjaka, zarakijanih povlastičarskih kladioničara i prvorednih lizača oltara. Pravi branitelj Hrvatske ne plazi po "hodočašćima" nego svakog dana gleda što može napraviti za Hrvatsku Državu jer se za takvu kakova je danas nije borio (ako je pravi, naravn te kako tu istu Državu Hrvatsku oteti iz kandži političarske bande (koja je zatire gore nego svi povijesni neprijatelji skupa) i konačno osloboditi... pravi branitelji i u ovom prividnome miru žive za narod, a ne za povlastice.

    6. 10. 2019,   14:11
  • Parada za lakomislene, onaj tko je pravi i istinsi vjernik moli u tišini bez medijske pompe...a Beskorisna iz dosade došla , ne može nijedna parada proći bez nje...

    6. 10. 2019,   14:07