Obavijesti

News

Komentari 104

Na zadnje dvije stranice: Vlada će ugasiti 12 državnih agencija

Na zadnje dvije stranice: Vlada će ugasiti 12 državnih agencija
1

12 javnih institucija će do kraja godine biti ukinute ili će se pripojiti postojećim tijelima. Za to će biti potrebno promijeniti čak 30 propisa, odluka i Zakona

VIDEO

U Nacionalnom programu reformi 2016., dokumentu od 126 stranica koji je u četvrtak predstavio premijer Tihomir Orešković, na samom kraju nalaze se dvije stranice tablica koje otkrivaju Vladin plan za smanjenje broja agencija, zavoda i fondova s javnim ovlastima.

Gasi se 12 javnih institucija koje će do kraja godine ili biti ukinute ili će biti pripojene postojećim tijelima. Kako bi se 12 tijela pripojilo ili ugasilo, potrebno je promijeniti čak 30 propisa, odluka i Zakona.

- U pogledu smanjenja materijalnih rashoda, koji će se postići ovom mjerom u 2016., očekuje se ušteda od pet milijuna kuna - stoji u Vladinu reformskom planu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:14

Jedan je od najvažnijih prijedloga je osnivanje Hrvatske energetske agencije (HEA) koja će služiti kao zamjena za Agenciju za ugljikovodike, poznate po tome što je za bivše Vlade bila zadužena za istraživanje jadranskog podmorja i kopna u potrazi na naftom i plinom. HEA će zamijeniti i Fond za razgradnju nuklearne elektrane Krško i Hrvatskog operatera tržišta energije. Kako bi se ta tri tijela pretvorila u HEA-u, potrebno je dopuniti i izmijeniti deset Zakona, piše tportal. 

Postojati prestaje i Fond za naknadu oduzete imovine – on će se jednostavno pripojiti Ministarstvu financija, a Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) pripojit će se Agenciji za investicije i konkurentnost (AIK).

Istu sudbinu čeka i Hrvatski zavod za norme koji se pripaja Državnom zavodu za mjeriteljstvo. Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping te Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu pripajaju se Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Dodatno, u sektoru medicine Hrvatski zavod za telemedicinu pripaja se Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu. 

Zaključno, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih pripaja se Agenciji za odgoj i obrazovanje, dok Zaklada Hrvatska kuća pri ministarstvu kulture prestaje s radom. 

Cijeli popis agencija koje Vlada planira ugasiti ili pripojiti postojećima pogledajte OVDJE.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a