Obavijesti

News

Komentari 317

Na zapadu su preživjeli: Plaće skresali, ukinuli su dodatke...

Na zapadu su preživjeli: Plaće skresali, ukinuli  su dodatke...
4

Njemački savezni premijer Torsten Albig snizio je plaću sebi i ministrima. Češki zastupnici u parlamentu su 2010. izglasali smanjenje svojih plaća za pet posto

VIDEO

Štedljivim proračunom i nametnutim porezima Vlada je uzela mnogima, no naši državni dužnosnici ne žele se solidarizirati s građanima, čak ni simboličnim smanjenjem plaća.

U zapadnim zemljama, koje toliko često spominju kao uzor, situacija je potpuno drugačija. 

Iako ih ekonomska kriza nije toliko unazadila kao Hrvatsku, strani vlastodršci ipak su svjesni kako su došla vremena u kojima i oni trebaju stegnuti remen.

Hollande je sinonim za štednju

Francuski predsjednik François Hollande već samim dolaskom na vlast postao je sinonim za štednju. Sebi i ministrima smanjio je plaću za 30 posto. Umjesto 19.000, primat će do kraja mandata 13.000 eura mjesečno. S rezovima je počeo od sebe, što je našim političarima, čini se, znanstvena fantastika.

Hollande je ukinuo i sva službena vozila, a 345 milijuna eura, koliko će time uštedjeti uložit će u zapošljavanje gotovo 3000 mladih znanstvenika i istraživača. Također, ukinuo je pomoć Crkvi u visini od 2,3 milijarde eura. Tim novcem planira graditi vrtiće i škole. No ni to nije sve. Uveo je porezne olakšice za kulturne djelatnosti, nametnuo poreze privatnim bankama te oporezovao one koji zarađuju više od 800.000 eura godišnje.

Kako ne bi bilo zabune, ušteđeni novac neće se rasipati za probitak njega i njegovih kolega, nego će se potrošiti na socijalu. Plaće zastupnicima, i to za pet posto, smanjio je još prije tri godine i britanski premijer David Cameron. Isto je učinio i belgijski premijer Elio Di Rupo, koji je skresao plaće svim ministrima i državnim tajnicima, uključujući i sebi. Slijedila ga je i španjolska vlada. Ministrima su primanja pala za 15 posto, a potpisali su i sporazum kako će plaće ostati zamrznute barem dvije godine.

Češki zastupnici sami sebi izglasali smanjenje plaća

Za rasipnost ne znaju ni u Češkoj. Saborski zastupnici su još 2010. izglasali sebi smanjenje plaća za pet posto do 2014. te ukidanja prava na besplatni javni prijevoz. Prihodi su pali i predsjedniku vlade i ministrima. I u susjednoj Sloveniji još su 2009. godine plaće zastupnika pale za oko 200 eura. Iako je njemačka kancelarka Angela Merkel sebi podigla plaću, pokrajinski premijeri ne slijede njen stil.

- Bit ćemo savezna vlada s najmanjim plaćama - rekao je socijaldemokrat Torsten Albig (49), premijer njemačke savezne pokrajine Schleswig-Holstein, kad je u lipnju došao na vlast. S obzirom na to da je pokrajina u minusu oko 29 milijardi eura, ovaj je pravnik po struci odlučio mijenjati pravila i zavesti opaku štednju. Prvo je smanjio plaću sebi.

 'Građani neće štedjeti ako im mi ne pokažemo primjerom'

- Ne možemo očekivati da će građani štedjeti ako im mi ne pokažemo primjerom. Snizio sam za 13 posto plaću sebi, a za 6 posto pokrajinskim ministrima, a uzeli smo i neoporezivi dodatak na plaće. Izdatke za mirovinska osiguranja smo smanjili s 1500 na 750 eura po osobi - govori Albig, kojemu je plaća manja za 2100 eura bruto od njegova prethodnika. Na pitanje kako su njegovi kolege reagirali na tu odluku, šeretski kaže: “Nisu reagirali. Samo su nekako preživjeli taj dan.” Na štednju se nedavno odlučio i američki predsjednik Barack Obama, koji si je skinuo pet posto plaće. I dok gotovo cijela zemaljska kugla štedi - jer se mora, naši zastupnici troše državni novac kao da su dobili jackpot. Dokle će tako?

POGLEDAJTE KOLIKE PLAĆE IMAJU ZASTUPNICI

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 317
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava