Obavijesti

News

Komentari 391

Nacrtao srp i čekić: 'Odbacite optužnicu protiv Filipa Drače'

Nacrtao srp i čekić: 'Odbacite optužnicu protiv Filipa Drače'
6

Ovo je politički progon protiv onih koji su se usudili reći da je ovo podijeljeno društvo, rekla je na prosvjedu protiv represije kandidatkinja Radničke fronte za predsjednicu države Katarina Peović

VIDEO

- Ova država na putu je propadanja u anticivilizacijski mrak i cenzuru. Filip Drača samo je jedan od mnogih nad kojima se planira provesti stroga kaznena politika, a koja izostaje kada su u pitanju bogati pristupnici, i generalski sinovi - poručili su na početku prosvjeda protiv političke represije.

U 18 sati pred spomenikom Franji Tuđmanu u Zagrebu počeo je prosvjed "Protiv političke represije". Prosvjed su organizirali Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Radnička fronta, Radnički portal i Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP)  ispred spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu. Okupilo se stotinjak prosvjednik, a bio je prisutan i veći broj policajaca. Zatražili su od DORH-a da odbaci optužnicu protiv Filipa Drače, mladića koji je na Tuđmanov spomenik nacrtao srp i čekić.

Kandidatkinja Radničke fronte za predsjednicu države Katarina Peović poručila je da je 3000 spomenika i obilježja NOB-a oskvrnavljeni ili uništeni, a oni koji su im nanijeli štetu nikada nisu bili procesuirani. Pozdravila je i "brojnu policiju" i poručila da je "represija institucija pretjerana".

- Nikada nije objavljena fotografija nekoga tko je NOB-ov spomenik uništio, ali slika Filipa Drače uz njegovo ime i prezime obišla je baš sve medije u zemlji. To je čist politički progon kojemu je cilj zastrašiti one koji misle da su srp i čekić simboli koji nas upozoravaju da u društvu postoje podjele. Društvo je podijeljeno na način na koji je Franjo Tuđman podijelio društvo - na 200 obitelji i siromašnu većinu. Podjelama moramo stati na kraj. Srp i čekić ostat će kao sjena na ovom spomeniku, nakon što ih je Filip Drača nacrtao- rekla je Peović. 

Dodala je da, iako su srp i čekić obrisani sa spomenika, oni će ostati kao sjena na Tuđmanovom spomeniku, te da on predstavlja važan čin građanskog neposluha. 

- Pokušaj da se zabrani crtanje srpa i čekića pokušaj je da se zabrani govoriti o ovim podjelama. A to je upravo ono što je Filip napravio, upozorio je na te podjele. A Tuđman je taj koji je podijelio ovo društvo na povlaštene, koji primaju povlaštene mirovine, i one druge, koji uistinu žive u neimaštini. Među 70.000 branitelja njih više od 11.000 prima mirovinu veću od 8000 kuna. A u milijunu običnih umirovljenika samo njih malo više od 3000 ima takvu mirovinu- rekla je Peović.

Na kraju je rekla kako je Tuđmanov spomenik izgrađen pravilno i sukladno onome kako se ponašao, leđima ka Holjevcu i leđima ka progresu i svom narodu, iseljenima, umirovljenima, te onima na rubu siromaštva. 

Policija je, kako piše Index, policija je privela četvero protuprosvjednika jer kod sebe nisu imali osobne iskaznice. Drugih incidenata nije bilo.

Kristofor Štokić iz Socijalističke radničke partije poručio je da je srtanje srpa i čekića dobilo odjek u medijima kao malo koji događaj. 

- Vlada Hrvatske se prema EU poziva na antifašizam u Ustavu, a na inauguraciju predsjednice pozivaju se opskurne medijske i glazbene ličnosti koje otvoreno podržavaju ustaštvo. Ovo je zemlja u kojoj se djeci u školi na nejasan način predstavljaju strahote koje su počinjavali nacisti, fašisti i ustaše, ovo je zemlja u kojoj se antifašistička borba u medijima spominje samo ako u nastavku slijedi kritika. I u takvoj se zemlji ekspresno pronalazi grafiter za kojim je hajka sličila onima na divljem zapadu, a falio je samo još poster s njegovom slikom i natpisom 'Traži se živ ili mrtav' - poručio je Štokić. 

Sandra Kasulić iz Antifašističkog vjesnika naglasila je da je samo iz Zagreba uklonjeno preko polovice spomenika i spomen obilježja antifašističkog predznaka, te je preimenovano 87 posto javnih institucija i 70 posto ulica i trgova koji su nosili imena pokreta otpora i boraca antifašizma.

- Panična reakcija vlasti na ukrašavanje spomenika Franji Tuđmanu srpom i čekićem govori nam mnogo i o stabilnosti ove vlasti. To ukazuje na činjenicu da iza paničnih reakcija vlasti ne leži više prijezir i mržnja već prvenstveno strah. Aktualni režim ove simbole i potencijal društvenog sjećanja na razmjere stradanja i veličinu antifašizma na ovim prostorima danas vidi kao opasnost. Strah je to od ideja koje se simbolima i spomenicima posreduju, a to je ideja jednakosti, klasne svijesti i borbe, solidarnosti, pravednosti te uvjetima života i rada po mjeri čovjeka - rekla je Kasulić..  

I on je spomenuo kako se nisu pronašli svi oni koji su porušili spomenike podignute NOB-u.

- Oštećeni spomenici ili grobovi  nacionalno, vjersko ili ideološki nepodobnih nisu krivično djelo, ali se za šaranje srpa i čekića time smatra. Srp i čekić simboliziraju savez radništva i seljaštva, solidarizaciju  - dodao je Šokić.

U povodu prosvjeda potpisana je i zajednička izjava organizatora.

"U deindustrijaliziranoj i iseljenoj Hrvatskoj u kojoj većina stanovništva jedva preživljava, a domaći i strani kapitalisti na najgrublji način desetljećima eksploatiraju radnice i radnike, seljakinje i seljake, umirovljenice i umirovljenike, studentice i studente, protekli je tjedan započela medijska i javna hajka. Država je preko svog ministarstva raspisala tjeralicu za dvadesetčetverogodišnjakom koji je na spomenik privatizacijske pljačke, uništene privrede i ratnih zločina 90-ih nacrtao simbol radničke i seljačke sloge. Javnom objavom identiteta osumnjičenika represivni aparat namjerno je proizveo i nastavlja proizvoditi opasnu atmosferu koja graniči s pozivom na linč, a na koji će dio desničarske javnosti spremno odgovoriti.

S druge strane, državni aparat, koji tijekom devedesetih uspostavlja i njime autoritarno upravlja Franjo Tuđman, nije učinio ništa da zaustavi uništavanje preko 3000 spomenika i spomen obilježja posvećenih antifašističkom otporu, borbi za narodno oslobođenje, kao i stotinama tisuća žrtava ustaško-fašističkog terora. Smatramo da je nužno naglasiti činjenicu da sadašnji režim nastavlja s toleriranjem neofašističkog vandalizma, dok se u nekim slučajevima uključuje i u promociju ustaške ikonografije. Masovna uporaba eksplicitnih ili latentnih simbola ustaškog režima ne problematizira se u javnosti već više od dva desetljeća, unatoč tome što su zakonski zabranjeni, za razliku od komunističkih, radničkih i antifašističkih simbola. Očiti rezultat jest da se takva kaznena djela i njihovi počinitelji ne osuđuju i ne proganjaju.

Unakazili novi spomenik Franji Tuđmanu: Nacrtali srp i čekić...
Unakazili novi spomenik Franji Tuđmanu: Nacrtali srp i čekić...

Nužno je naglasiti da je korištenje javnih institucija za selektivnu i pristranu represiju, čemu svjedočimo u navedenom slučaju – a sve kako bi se reproducirala dominantna ideologija – nedopustivo u demokratskom društvu.

Zbog svega navedenog oštro osuđujemo ovaj gnjusni čin kapitalističke države, njezinog represivnog aparata i institucija koji preko leđa mladića koji se suprotstavio sistemu poručuju da će u zatvor trpati sve ljude koji, pa makar i na simboličan način, pokušaju pružiti otpor njihovoj vladavini. Postojeća ekonomska i društvena devastacija u najvećoj mjeri ostavština je Franje Tuđmana i Hrvatske demokratske zajednice. U potpunosti shvaćajući da je otpor puzajućoj fašizaciji društva nužan, od vladajućih zahtijevamo:

- da se smjesta obustave postojeća politička i policijska represija, hajka i linč
- da nadležne institucije započnu s procesuiranjem i kažnjavanjem odgovornih za uništenje spomenika Narodno-oslobodilačke borbe
- da Državno odvjetništvo smjesta odbaci optužnicu protiv Filipa Drače", stoji u izjavi.

Prosvjed organiziraju Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Mreža Antifašistkinja Zagreba (MAZ), Radnička Fronta, Radnički portal i Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 391
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a