Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nadam se da će Plenković biti hrabar i zaštititi ljudski život'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pobačaj bih dopustio samo u okolnostima kada je život majke ugrožen, onda i bioetičari upućuju da se treba dobro procijeniti situacija kako bi se postupilo, istaknuo je Zekanović

Zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović u srijedu je podsjetio da je Vlada probila rok za donošenje novog Zakona o pobačaju koji je zadao Ustavni sud, te poručio da je on za zaštitu života od trenutka začeća.

"Ustavni sud je rekao da je svakom zajamčeno pravo na život, s time da Ustavni sud nije nadležan za definiranje trenutka kada život počinje. Ustavni sud neka se raspita kod znanstvenika, biologa i etičara kada počinje život i onda prema tome neka odluči od kojeg trenutka se život štiti Ustavom", rekao je Zekanović na konferenciji za novinare.

"Zalažem se za potpunu zaštitu života, a život počinje začećem. Ako nekome u Ustavnom sudu ili kolegama iz HDZ-a, Mosta ili SDP-a to nije jasno neka se raspitaju kod biologa i etičara“, odgovorio je Zekanović na pitanje je li za potpunu zabranu pobačaja, s obzirom da je Ustavni sud rekao da se pobačaj ne može zabraniti.

Pobačaj bih dopustio samo u okolnostima kada je život majke ugrožen, onda i bioetičari upućuju da se treba dobro procijeniti situacija kako bi se postupilo, istaknuo je Zekanović.

Podsjetio je da je Ustavni sud 21. veljače 2017. godine donio odluku da se u roku dvije godine donese novi Zakon o pobačaju, prošle su dvije godine, a Vlada nije napravila ništa po tom pitanju.

Vlada i Sabor ne poštuju odluke Ustavnog suda, konstatirao je Zekanović i pozvao premijera Andreja Plenkovića da reagira.

"S obzirom da se izjašnjava kao kršćanski demokrat i da brani demokršćanske ideje i načela, nadam se da će taj zakon štititi život na pravi demokršćanski način", rekao je Zekanović koji, međutim, sumnja da će Plenković i HDZ to učiniti.

S obzirom da je Plenković bio dosta hrabar po pitanju Istanbulske konvencije i pokazao da je liberal, ovaj put ne bi smio imati problem i mogao bi zapravo, ako je liberal, opet to potvrditi ili, ako je demokršćanin, zaštititi život, dodao je.

 

Komentari (39)
  • Što se tiće IKe .. hmm .. nešto baš nisam siguran da su žene zaštičenije .. ahh da, pa nije to ni donešeno zbog njih. Slično kao i ovaj zakon, kao za prava žena, pravo na izbor .. ok .. uvijek postoje uvjeti kad treba dozvoliti pobačaj, ali reklamiranje pobačaja kao nečeg poput jutarnje kupovine kruha i mlijeka nije baš na čast. To vodi daljnjoj Depopulaciji Hrvatskog stanovništva. Dok nama krščanima to reklamiraju, oni drugi se množe bez kontrole. Izgovor je pravo žena na izbor .. ok .. Tko se za to zalaže?? ... odgovorite si na to pitanje!! Ne meni .. sebi odgovorite!!

    27. 2. 2019,   14:16
  • E moj Zeki spominješ Hrabrost i premijera. Pa on je zbog hrabrosti i posta anemičan, tako da nema od toga ništa kao i njegove zaštite ljudskih života. A šta se tebe tiće jesi li se ikad zapita zbog čega mnoge majke idu pobaciti. Ne idu šta im je drago, nego šta nemaju radno misto ili uvjeta za život. Potrudi se ne podržavat izdajničku partiju HDZ, nego progledat i barem pokušati novim i starim majkama da rode i to djete podignu, ne u bogastvu, nego u normalnom okruženju. Da imaju za sređen život, a ne životarenje po kontejnerima.

    27. 2. 2019,   17:27
  • Nitko ne može prisilom zaštititi ništa!! Pravo izbora uskratit nam neće nitko, naročito neće muškarci odlučivati o mom tijelu i životu!! Dovoljno je prijeći granicu i maknut se od ovog licemjerja, primitivizma i diktature.

    27. 2. 2019,   14:32