Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nadam se da će se tretman pacijentica ipak poboljšati...'

Foto:

'Nije kiretaža nego vakuum, nije vezanje nego fiksiranje. Posve je jasno da je medicinskom osoblju to svakodnevni postupak, ali pacijentici je psihička i fizička trauma', poručila je Ninčević Lesandrić

Ministarstvo zdravlja u petak je objavilo rezultate istrage inspekcije po hrvatskim bolnicama. Istaknuli su da zbog anonimnosti pritužbi ne mogu utvrditi činjenično stanje i zaključili da treba unaprijediti komunikaciju i izraditi postupnike za primjenu analgezije i anestezije.

Nakon objave izvješća, oglasila se i saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić, koja je svojim istupom u Saboru pokrenula lavinu u slučaju kiretaža.

Zagreb: Odabir modne kombinacije Ivane Ninčević Lesardić za danaÅ¡nju sjednicu ISTRAGA 'SLUČAJA KIRETAŽA' 'Za kiretažu se daje lokalna anestezija, ali ima još opcija...'

- Kada sam odlučila progovoriti o svom osobnom slučaju i iznijeti svoju intimu, na umu sam imala potaknuti odgovorne da prestane praksa za ženu fizički bolnog postupka. On se, u današnjim uvjetima, prilično jednostavno može učiniti manje bolnim. Jer, psihičku bol i traumu kada izgubite dijete, ne može baš ništa ublažiti.

NINČEVIĆ DOBILA ANESTEZIJU Inspekcija u 'slučaju kiretaža': Griješilo se u jednom promilu

Itekako je važna komunikacija i empatija liječnika prema pacijentici i na to sam također ukazala, jer bi takav način mogao biti dobar put da se ženama olakša ova trauma. Da im se objasni postupak i posljedice, a ne da se pokušava osporiti svaku riječ jer su se pogrešno izrazile. Nije kiretaža nego vakuum, nije vezanje nego fiksiranje. Posve je jasno da je medicinskom osoblju to svakodnevni postupak, ali pacijentici je psihička i fizička trauma. 

Smatram da se ne smijemo ustručavati ukazati na pogreške, nego se fokusirati da ih ispravimo. To je u interesu svih nas, jer vjerujem da svi težimo boljem zdravstvenom sustavu. I opet ponavljam, komunikacija i barem malo strpljenja jako su važni, na to su stotine žena ukazivale.

ISTRAGA U SPLITU Postupak protiv doktora: 'Nije smio govoriti o mojoj bolesti'

Nadam se da će se tretman pacijentica ipak poboljšati. Jer, toliko je žena skupilo hrabrosti da javno progovori o svom traumatičnom iskustvu, samo zbog toga da u budućnosti više ni jedna žena ne mora proći kroz tu traumu. Smatram da bi trebali biti društvo u kojem se nepravilnosti neće prijavljivati anonimno, zbog straha od osude i u kojem će kritike biti poticaj da se sustav usavrši, a ne da se sankcionira i na stup srama stavlja one koji ukažu na greške. Tome težim i za to se zalažem - navodi se u izjavi Ninčević Lesandrić koju je poslao Most, a prenosi N1.

Komentari (36)
  • Stotine lažljivica? Sigurno su bile ekipno na podučavanju kod raznih političara.

    9. 11. 2018,   19:23
  • Ostavka u saboru lazes

    9. 11. 2018,   20:55
  • A što je s pacijentima?

    10. 11. 2018,   03:57