Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nadam se da ćemo za mjesec dana imati novi Zakon o radu'

None Foto: Davor Javorović/Pixsell

Novim zakonom ne smanjujemo prava radnika, već činimo sve da omogućimo lakše zapošljavanje i da omogućimo da se tvrtke što lakše restrukturiraju, rekao je Mrsić

Vlada ne prihvaća ultimatume, stol je jedino rješenje, kazao je za Dnevnik 3 ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić komentirajući prosvjed sindikata održanog u četvrtak. Rekao je i kako je prosvjed neopravdan

- Od četiri njihova zahtjeva prihvatili smo dva. Novim zakonom ne smanjujemo prava radnika, već činimo sve da omogućimo lakše zapošljavanje i da omogućimo da se tvrtke što lakše restrukturiraju kako bi gospodarstvo išlo naprijed - istaknuo je ministar te ponovno pozvao sindikate na pregovore i izrazio nadu da ćemo za mjesec dana imati novi Zakon o radu. 

Najavio širenje ovlasti kontrole rada

Inače, na sastanku ministara rada EU-a i regije u Zagrebu Mrsić je rekao kako će od 1. siječnja 2014. poslodavci u Hrvatskoj morati u roku 24 sata prijaviti novog radnika na zavode za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

- Procjene govore da su siva ekonomija i rad na crno, u uvjetima gospodarske krize, dosegnuli u Hrvatskoj 33-postotni udjel u općoj zaposlenosti, u čemu bitno ne odstupamo od prosjeka europskih tranzicijskih zemalja - ustvrdio je Mrsić.

Također je najavio i proširenje kontrole i ovlasti inspekcije rada, a priprema se i novi sustav praćenja materijalnih prava radnika kao i zakon o povremenim poslovima.

Komentari (61)
  • Mi smo bili tradicionalno proizvodno društvo, samoodrživa radnička zajednica. Radnici su nekada bili gospodarska okosnica društva, srednji zadovoljni sloj građanstva, koji je od svog rada mogao godinama mirno i situirano živjeti. Mogli su živjeti vrlo solidno, ulagati u svoje obrazovanje, kulturno izdizanje, putovati, upoznati zemlju sa 6 republika i 22 miliona solidarnih gostoljubivih ljudi, širinu njihovih narodnih običaja i kulturnih različitosti, senzibilizirati se prema njima te širiti svoju svijest i bogatstvo civiliziranosti. Radnici su bila cijenjena klasa, stambeno situirani iz radničkih fondova, podizali djecu bez ikakvih egzistencijalnih strahova, mogli toj djeci priuštiti sadržajno djetinjstvo i kvalitetno školovanje svoje djece. Posjećivali su kulturna događanja, čitali, obrazovali se i radili na sebi. Zašto to sve pričam?! Zato da današnja mladež shvati što je nekad bio radnik, a u što ga ova poliička uhljebljena bagra, što liže pete neoliberalnom kapitalizmu, danas pretvara. U običnog bespravnog, beznačajnog, potrošnog i dok odsluži svoj vremenski rok izrabljivanja - hitro zamjenjivog ROBA!!! Eto to nam rade! Ovo nije Zakon o radu, nego Zakon o ROBOVANJU, koji se temelji na ukidanju svih civiliziranih prava radnika te time iznjedrivanju obične služinčadi, koju ćemo eto iz pijeteta nazivat "radnicima", samo zato jer je to "milozvučnije" čut neg ROBLJE.

    18. 10. 2013,   00:08
  • On se N A D A !!!!! Ja se nadam da te više ne vidim.

    17. 10. 2013,   23:55
  • Bitno da se vi nama Mamićevski skidate u raspašoju isključivo vašeg osobnog samozadovoljstva!!! Jer vama je predobro - SRAMITE SE svoje nekulture, svoje netaktičnosti, nesposobnosti, neznanja! Sramite se što nemate muda za išta osim održavanje vaših tustih guzica u foteljama! SRAMITE SE svakog dana odraza u ogledalu, jer niste učinili NIŠTA. Kaže pametan čovjek - ako već ne možete učiniti ništa da nam bude bolje, makar nemojte ništa da nam bude gore, al eto vi ste uspjeli zahebat i tog mudraca i zasrat sve što se još dalo.

    18. 10. 2013,   00:17