Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nadam se da ova Vlada neće biti grobar naše brodogradnje'

None Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Podsjećajući da će danas u Rijeci, zbog stranačkih obveza, boraviti premijer Andrej Plenković, Komadina je rekao kako vjeruje da će razgovarati i o brodogradnji i o sudbini "3. maja"

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak kako ne želi vjerovati da bi se šutnjom administracije i nečinjenjem u brodogradilištima "3. maj" i Uljaniku mogao dogoditi stečaj te kako se nada da ova Vlada neće biti grobar hrvatske brodogradnje.

Komadina je to rekao najavljujući na redovitoj konferenciji za novinare sljedeću sjednicu Županijske skupštine na kojoj će se, među ostalim, razmatrati prijedlog za povećanje cenzusa za pomoć djeci radnika "3. maja" i ostalih koji rade a ne primaju plaću.

Podsjećajući da će danas u Rijeci, zbog stranačkih obveza, boraviti premijer Andrej Plenković, Komadina je rekao kako vjeruje da će razgovarati i o brodogradnji i o sudbini "3. maja".

ŠTROMAR EKSKLUZIVNO ZA 24SATA Uljanik ide u stečaj: 'Radnici, možete si tražiti drugi posao'

Komadina smatra da je upitno je li najbolje rješenje restrukturiranje, koje se oteže. Istaknuo je da postoji i međuvarijanta - da se odobri još jedan, tzv. spasilački kredit, kojim bi se deblokirala oba brodogradilišta, kupilo novo vrijeme za pregovore, dovršili određeni brodovi i tvrtke pripremile za preuzimanje od strateških partnera.

 - U ovom trenutku stečaj bez pripreme ne bi bio rješenje, bojim se da bi mogao završiti likvidacijom - istaknuo je.

U vezi s izborom novog predsjednika Uprave Ekoplusa, koji upravlja Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćinom, župan je novinarima odgovorio da su prispjele dvije pravovaljane molbe, da očekuje zapisnik povjerenstva, nakon čega će se o tome očitovati Skupština Ekoplusa.   

Pula: Nema ulaska u brodogradiliÅ¡te Uljanik, čak ni za kooperante koji rade na polarnom kruzeru SEDAM MJESECI BEZ PLAĆE Zavarili vrata: Radnici Uljanika blokiraju ulaz u brodogradilište

Na pitanje kako komentira odlazak Siniše Varge iz SDP-a, koji je nakon toga glasovao za HDZ-ov zakon, Komadina je rekao kako nije znao da je tako glasovao. "Nisam pobornik osipanja naše stranke i mislim da se za svoje ideje, ideale i vrijednosna načela treba boriti u okvirima stranke koja programski zastupa tu orijentaciju.

Žao mi je da je kolega Varga napustio stranku, kao što mi je žao za svakoga koji nas je napustio, ali vjerujem da će s vremenom oni pokazati razloge zašto su to učinili. Mislim da nije dobro da se osobni animoziteti prelamaju na tome jesi li pripadnik određene političke opcije ili nisi, a meni se čini da tu ima dosta osobnosti, često i taština i nekakvih razmirica iz prošlosti", rekao je Komadina.

Župan Komadina poželio je dobrodošlicu Porinu, a predstavnici organizatora dodjele te nagrade za 2019. pozvali su sve da dodjelu  nagrade 29. ožujka u dvorani Centra "Zamet" prate u izravnom prijenosu HRT-a. Dražen Baljak iz Upravnog odbora Porina rekao je da se Porin vraća u Rijeku koja će biti Europska prijestolnica kulture 2020. Istaknuo je dobru suradnju sa županijom i Turističkom zajednicom Kvarnera, koje su za Porin izdvojile po 75.000 kuna.

Komentari (16)
  • Sva brodogradilišta u svijetu rade s gubitkom,ali..... Nekad u jug. Su isto radila s gubitkom ali se u brodove ugrađivao lim iz Makedonije,Srbije, boja i cijevi iz Siska, el motori iz sevara končara,iskre, dizalice,motori .... Pa se posredno isplatila proizvodnja brodova. Danas boje cijevi motori oprema,lim se uvozi i zapravo financiramo tuđe firme. Koreja,kina,Tajvan,USA,francuska,njemačka,Italija isto imaju gubitke u samoj brodogradnji ali to prebijaju ugradnjom svoje opreme i materijala( u Koreji i Japanu su to korporacije od čeličana do elektronike, drugdje s državnim dotacija a)

    25. 3. 2019,   16:33
  • Bas si komadina.. dok si bio u koaliciji sa sdepovcima, onda su i Uljanik i 3Maj poslovali sa +☺ brodove gradili ko na traci prodavali ko na traci.?!. Bolje je nista ne reci nego doci pod istragu druze Komadina..IDS-ovci peru ruke tebe amnezija zahvatila, nekog se mora uzet na zub pa nek je ova vlada .. Hoces reci da su oni u 18 mjeseci unistili brodogradilista, ista ta koja godinama nisu bila u dobitcima.. samo gubitcima, a u koja su mjesecima upumpavali novac poreznih obneznika.. .. Nama stvarno moze svak danas biti u politici i politicar.. Zato i je tako kako je..

    25. 3. 2019,   14:48
  • hrvatsku su uništilim i opljačkali ober narod iz ercegovine, ercegovci tipa Škegro, Pašalić, Kutle, Mamić ; Rojs, pica majstor Šušak i ostala bagra koja sebe nazivaju Rvatima a to uopće nisu, oni su bosanci i ercegovci možda katoličke vjere i ništa više a pokojni tuđman im je sve dao u ruke.

    25. 3. 2019,   16:55