Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nadiju su operirali: Ona je naša lavica, ništa ju ne boli i priča!

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

OPORAVLJA SE Malena boluje od smrtonosne Battenove bolesti, mutacije gena zbog kojeg dolazi do nedostatka enzima odgovornog za izbacivanje štetnih molekula iz središnjeg živčanog sustava

Probudila se nakon operacije i presretni smo. Suprug je ostao u Puli s djecom, a ja sam s malenom na Kantridi. Pripreme za operaciju su trajale dugo. Ujutro je išla na magnetnu rezonancu, a onda na operaciju koja je trajala oko 45 minuta. Ne boli je ništa i već priča, govori nam Eliza Ucović, Nadijina (3) mama.

Liječnici su malenu Puljanku Nadiju operirali u Rijeci. Ugradili su joj cjevčicu u glavi preko koje će primati lijek Brineura, koji bi joj trebao produljiti život. Malena boluje od smrtonosne Battenove bolesti, mutacije gena zbog kojeg dolazi do nedostatka enzima odgovornog za izbacivanje štetnih molekula iz središnjeg živčanog sustava.

- Ostajemo u bolnici nekoliko dana, a prije otpuštanja kući trebala bi na CT glave kako bi se vidjelo je li sve u redu. Potom bi kroz desetak dana trebala primiti prvu terapiju, koju inače treba primati doživotno. Ona se odlično drži, vedra je i jako vesela. Cjevčica joj je ugrađena u glavu, a kroz infuziju će primati lijek. Ona je naša mala lavica i prvi važan korak je učinjen. Hvala liječnicima koji su je operirali i svima ostalima na velikoj podršci - rekla nam je presretna mama Eliza. Djevojčica će primati lijek Brineura, koji joj liječnici moraju ubrizgavati u mozak.

Lijek se ne nalazi na listi HZOO-a, a godišnja terapija inače stoji astronomskih 600.000 dolara, no daje pozitivne rezultate. Nadležno bolničko povjerenstvo pristalo je o svojem trošku financirati lijek za djevojčicu Nadiju. Njezina mama Eliza priča nam da su sredstva osigurana samo za šest mjeseci.

- Još ne znamo što će biti nakon toga, ali idemo korak po korak i nadamo se najboljem - zaključila je Eliza.

Tema: Hrvatska

Komentari (6)
  • Andele mamin mali tatin slatki misicu i princezo nasa Ja sam te nosila ispod srca andele mali zavoljeh te vec tada Volim te najvise ma svijetu od trena kad sam saznala da cu postati mama lijepi tvoj osmjeh osvjetli mi svaki dan i probudi u meni osjecaj predivan Ti si moja sreca moja ljubav moje sve e mala moja curice najvise volim te.... Ovu sam pismu ja mojoj princezi pivala a sada drago dite posvecujem je tebi...

    20. 2. 2019,   22:52
  • Sritno ti malena curice

    20. 2. 2019,   22:42
  • Napokon jeda preljepa vijest u današnjem sivilu.

    20. 2. 2019,   22:45