Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nadimci krimosa: Giljo, Gumar, Vlada Budala, Ludi Kiki i ostali

None Foto: Pixsell

Pripadnici podzemlja nerijetko imaju živopisne nadimke. Iako uz ime i prezime hrvatskih mafijaša znaju stajati neobični nadimci, najoriginalniji sigurno dolaze iz Srbije...

Poznato je da nadimci rijetko nastaju planski ili voljom onoga tko ih nosi. Nadimke neki dobiju još u osnovnoj školi pa im ostanu cijeli život. Netko nadimak dobije zbog svojih karakternih osobina. Nekad nastanu po zanimanju, prema poslovima kojima se netko bavi. Često nastaju po fizičkim karakteristikama, a mogu nastati i po mjestu odakle neko dolazi. Nekom je nadimak skraćenica od prezimena.

Nadimak Splićanina Ivana Giljanovića zvanog Giljo koji se napokon predao splitskoj policiji nakon 11 mjeseci bijega zasigurno je nastao kao skraćenica njegovog prezimena.

Foto: MUP/snimio čitatelj

Kontroverzni poduzetnik i umirovljeni časnik HVO-a Vinko Žuljević Klica koji je likvidiran na sred ulice u Sesvetama 2015. godine nadimak je dobio  u osnovnoj školi na satu svog omiljenog predmeta -  biologije.

narodnjaci | Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Kilca na otvorenju noćnog kluba

Karlovački kriminalac koji je 2008. godine osuđen je na deset godina zatvora jer je pištoljem prijetio policajcima, a nakon toga na njih bacio ručnu bombu je Zdenko Mrzljak poznat kao Mrzli. 

Ozloglašeni korčulanski narkodiler uhićen 2007. godine nakon šest mjeseci bijega poznat je bio pod nadimkom Cvik. Njegovo ime je Jakša Cvitanović.

U mafijaškom obračunu u kafiću Bugzy u zagrebačkoj Dubravi 2008. godine izrešetan je Vinko Rodić Bingula.

Volio slatkiše pa dobio nadimak 'Bombona'

Ipak, zasigurno najmaštovitije nadimke na svijetu ipak imaju srpski kriminalci.

Sretko Kalinić zvani Zver, koji je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića, dobio je nadimak zbog svoje izražene brutalnosti.

G. Stanzl/PIXSELL | Autor: G. Stanzl/PIXSELL Foto: G. Stanzl/PIXSELL

Ljubomir Magaš je kao rođeni Zemunac, logično, dobio nadimak Ljuba Zemunac. Njegov ubojica Goran Vuković Majmun, nadimak je dobio zbog sposobnosti da se sa vanjske strane popne na drugi kat zgrade. 

Sreten Jocić prozvan je Joca Amsterdam jer je bio vođa nizozemskog podzemlja.

PIXSELL | Autor: PIXSELL, REUTERS Foto: PIXSELL, REUTERS

Žestoki momak sa beogradskih ulica Aleksandar Knežević koji je ubijen sa samo 21 godinu ostao upamćen po jednostavnom nadimku Knele.

Milorad Ulemek Legija poznat je i pod nadimcima Cema, Ruža i Šareni. Nadimak Legija dobio je zbog toga što je služio francusku Legiju časti. Zbog tetovaže na vratu dobio je i nadimak Ruža.

Željko Ražnatović Arkan nadimak je dobio po glavnom junaku njegovog omiljenog crtanog stripa - čarobnjaku Arkanusu. Prvi Arkanov nadimak u djetinjstvu bio je Hibrid.

Arkananov kum - Milan Đorđević, volio je slatkiše i navodno je uvijek u nekom džepu imao vrećicu bombona. Zato je dobio nadimak Bombona.

Miladin Suvajdžić je zbog govorne mane prozvan Đura Mutavi, a pripadnik zemunskog klana Vladimir Milisavljević zbog visokog obrazovanja - Vlada budala.

interpol | Autor: interpol Foto: interpol Vladimir Milisavljević ili Vlada Budala

Otac mu bio vulkanizer pa on postao 'Gumar'

Mlađan Mićić Pacov iz Požarevca, osuđen je na deset godina zatvora zbog dilanja heroina. a njegov bliski suradnik zvao se Dragan Stanković Prevara .

Pacov je vjenčani kum Dušana Spasojevića Šiptara koji je nadimak dobio jer je godinama trgovao drogom sa Albancima s Kosova.

Duško Maričić Gumar, bliski Legijin suradnik i posljednji komandant Jedinice za specijalne operacije. Nadimak Gumar dobio je jer mu je otac imao vulkanizersku radionicu.

Dejan Milenković Bugsy  nadimak je dobio po Bugsyju Siegelu jednom od najvećih američkih gangstera iz vremena prohibicije, nasilniku i sociopatu koji je uživao u svom poslu iznuda, pljački, silovanja, ubojstava...

Zoran Obrenović 'Aždaja',  zloglasni komandant 'Belih Orlova' poginuo 1992. godine. Odlikovan od Radovana Karadžića Medaljom zasluga za narod sa svojom jedinicom ratovao u Krajini i Slavoniji, a poslije se prebacio u BIH. Nadimak 'Aždaja' sigurno nije dobio jer se lijepo ponašao i bio miroljubiv.

Mile Luković Kum koji je zajedno sa Šiptarom vodio  "zemunski klani"  ubijen je 2003. godine, samo 15 dana poslije ubojstva tadašnjeg premijera Zorana Đinđića.  Tog dana ubijen je i Šiptar. Najbolji prijatelji i kumovi zajedno su otišli u smrt.

Dobili isti nadimak - Ćelo

Zanimljivo je da su dva sarajevsko kriminalca imala isti nadimak - Ćelo

Ismet Bajramović Ćelo svojedobno je bio šef sarajevskog podzemlja, a za vrijeme rata zapovjednik vojne policije Armije BiH. Izvršio je samoubojstvo krajem 2008.godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ismet Bajramović Ćelo bivši komadant Vojne policije Armije BiH

A post shared by Patriotska Liga RBiH⚜ (@pl_bih) on


Pozornost u hrvatskim medijima Ćelo je dobio prilikom lova na Jakšu Cvitanovića Cvika. Diler s Korčule u bijegu je prešao preko graničnog prijelaza u Neumu, te u Sarajevu posjetio Ćelu koji ga je sakrivao od hrvatske policije. 

Ramiz Delalić Ćelo je bio kriminalac prije rata, a zbog vojne uloge koju je igrao tijekom žestoke obrane Sarajeva bio poznat i popularan. Bio je, pisali su bosanskohercegovački mediji, i vođa sarajevskog podzemlja i to mu je došlo glave. Ubijen 2007. godine u Sarajevu.

I legendarni američki gangsteri su imali nadimke. Al Capone ili Scarface, a Charlie Luciano je ostao zapamćen kao Lucky (Sretni) Luciano. Kolumbijskog narko kralja Pabla Escobara zvali su El Doctor i El Patron.


 

Komentari (49)
  • a ĆAĆA?

    7. 4. 2019,   08:27
  • Pa o krimosima se piše ko da su zvijezde....

    7. 4. 2019,   08:38
  • Zaboravili ste Markusa Maksimusa😂😂

    7. 4. 2019,   08:07