Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nagovore ih na seks, snime ih, a onda ucjenjuju tražeći novac

None Foto: Profimedia

Bande iz Maroka, Filipina i Obale Bjelokosti već su zaradile milijune na ucjenama preko interneta, a za sve to koriste samo web kameru i softver za video komunikaciju...

Bande iz Maroka, Filipina i Obale Bjelokosti već su zaradile milijune na ucjenama preko interneta, a za sve to koriste samo web kameru i softver za video komunikaciju poput Skypea. Njihove žrtve su mladi biznismeni iz Velike Britanije koje prvo namame na razgovor koji se ubrzo pretvara u "cybersex" tj. virtualni seks preko web kamere. Potom ih snimaju u kompromitirajućim radnjama i ucjenjuju.  

Mamci su mlade djevojke, a njihove mete tisuće mlađih dobrostojećih muškaraca. Svi oni bandama moraju isplaćivati novčane iznose pod prijetnjom da će snimke njihovih "nedjela" pred kamerom biti poslane partnerima, prijateljima, kolegama, rodbini...

Novčani iznosi koje cyber kriminalci traže kreću se od par stotina funti pa sve do nekoliko tisuća, piše Daily Mail

Stalne ucjene i pritisak nisu mogla izdržati ni financijski ni psihički izdržati četiri muškarca stara između 18 i 24 godine koji su ove godine počinili samoubojstvo. 

Bande ucjenjivača za izbor svojih žrtava koriste se Facebookom, stranicama za pronalaženje partnera pa čak i LinkedInom. Najčešći kriterij je platežna moć. 

Komentari (25)
  • Netriba biti naivan i sve virovati pogotovo u današnje doba

    2. 12. 2016,   23:01
  • Ima takvih i ovdje na portalu a skrivaju se iza finih riječi.. Da napišem tko su , spičili bi mi crveni - pošto uživaju malko "neprirodnu zaštitu" moderatora. Oh btw , znate li sa je Styria JEDINA medijska kuća u EU i to citiram " aktivno potiče svoje zaposlenike da sudjeluje u komentiranju na VLASTITIM portalima"..

    3. 12. 2016,   07:34
  • Mene ucjenivali nebi sto posto.Nek pokažeju ako žele kome god hoćeju. Pa nije se sramota ševit. Kako moraš jesti.pit vodu tako i to.Prirodna stvar.malo promjene ne škodi.Vrag ti muza i ženu.

    3. 12. 2016,   01:46