Obavijesti

News

Komentari 1

Nagrada Fric: Četrnaest pisaca ostalo u utrci za 75.000 kuna

Nagrada Fric: Četrnaest pisaca ostalo u utrci za 75.000 kuna
9

Tjednik Express po drugi će put dodijeliti prestižnu književnu nagradu Frica, a autor najbolje knjige fikcijske proze osvojit će mobilnu skulpturu, ali i značajan novčani iznosa koji je osigurala Atlantic Grupa

VIDEO

Želimo nagraditi knjige koje su napisane za sadašnjost, ali govore za vječnost, baš onakve kakve je pisao i Krleža, pojasnio je Kruno Lokotar, koordinator prestižne književne nagrade Fric, nazvane po nadimku velikog Miroslava Krleže.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pobjednik osvaja 75.000 kuna: Književni kritičar Kruno Lokotar o širem izboru romana za prestižnu nagradu Fric Reporter: Denis Gaščić

Objavljuje 24sata Video u Četvrtak, 15. studenoga 2018.

Tjednik Express po drugi će put dodijeliti Frica, a nagrađeni autor najbolje knjige fikcijske proze osvojit će mobilnu skulpturu, ali i 75.000 kuna koje je osigurala Atlantic Grupa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za drugog Frica tako se natječu djela objavljenja između 1. srpnja 2017. i 30. lipnja 2018., a  na Interliberu su jučer predstavljeni romani koji su ušli u širi krug natjecanja.

Izbor je bio težak pa su članovi žirija za nagradu ipak, umjesto trinaest, predložili četrnaest romana, jer su dvije knjige dobile jednak broj glasova.

U širem krugu za Fric se tako natječu: ‘Kap veselja’ Selvedina Avdića, ‘Ukazanje’ Ivice Ðikica, ‘Sanjica Lacković’ Daria Harjačeka, ‘Terorist’ Emira Imamovića Pirkea, knjiga ‘Jednog dana ništa’ Zorana Lazica, ‘Tijelo od soli’ Nikole Leskovara, ‘Crni gavran i bijele vrane’ Josipa Mlakića, ‘Naša žena’ Tanje Mravak, ‘Crvena voda’ Jurice Pavičića, ‘Poderana koljena’ Dine Pešuta, ‘Priče sa satnim mehanizmom’ Faruka Šehića, ‘Divljakuša’ Marine Šur Puhlovski, ‘E baš vam hvala’ Marka Vidojkovića i ‘Još ne svice’ Marinka Vorgića.

Nagrada Fric: Riječi jesu djela i baš zato ih nagrađujemo
Nagrada Fric: Riječi jesu djela i baš zato ih nagrađujemo

- Ideja nagrade Fric je da o njoj odlučuje žiri koji je stručan, ali ne nužno književno stručan - objasnio je Lokotar.

Predsjednica žirija je Biljana Romić kao prevoditeljica i predstavnica književne struke, a drugi članovi su: Hana Jušić kao umjetnica općeg spektra, povjesničar Hrvoje Klasić kao predstavnik humanističkih znanosti, ginekolog Dubravko Lepušić kao predstavnik egzaktnih znanosti, Boris Rašeta kao publicist i Igor Vikić kao predstavnik tjednika Express.

Romane u užem izboru objavit će sredinom prosinca, a pobjednika početkom godine. O svakom od romana bit će riječi idućih tjedana u 24sata i Expressu. 

Nova književna nagrada Fric bit će pravi hrvatski booker...

Među izabranim, nalaze se  romani različitih tematika. 

Likom koji pokušava pobjeći od svoje bolesti, Pešut je u ‘Poderanim koljenima’ pokazao život milenijskih generacija. Šehić je u ‘Pričama sa satnim mehanizmom’ apokaliptičnim likovima pokazao kako se dubinska tuga prekriva na svijetu. ‘Divljakuša’ Marine Šur Puhlovski govori o zajedničkom životu dvoje ljudi, ali i obavijanju lažima i pretvaranju ljubavi u neljubav.

Vidojkovićeva ‘E baš vam hvala’ nudi intrigantne, duhovito maštovite poglede o alternativnoj povijesti Jugoslavije, ali, prema mišljenju žirija, nije jugonostalgična, već govori što smo sve propustili.  Vorgić u 'Još ne sviće' daje pogled na zemlju u kojoj se ne zna gdje prestaje mafija, a počinje politika

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti