Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nagrada za 24sata zbog pomoći djeci s invalidnošću

None Foto: Miranda Čikotić 3

Priznanja za pomoć djeci s posebnim potrebama dobili su naša novinarka Jasmina Trifunović, redakcija 24sata i Dijana Aničić iz Udruge Anđeli

Više od 600 ljudi okupilo se u Splitu na tradicionalnom balu volontera u organizaciji udruge Mi. Među mnogobrojnim nagrađenima našla se i naša novinarka Jasmina Trifunović zbog nesebičnog zalaganja i lobiranja za novi zakon koji roditeljima daje plaću i status njegovatelja. Redakcija 24sata nagrađena zbog neumorne borbe u akciji za promjenu starog zakona, slijepog na probleme djece s najtežom tjelesnom invalidnošću i njihovih roditelja. Simbol i glavna protagonistica naše akcije, Dijana Aničić iz udruge Anđeli proglašena je osobom godine. Prije naše akcije roditeljima djece sa stopostotnom invalidnošću nije se priznavao status njegovatelja, a zakon ih je praktički prisiljavao da ostave djecu u ustanovu i odu raditi, ili da ostanu bez ikakvih prihoda. Djeci se status invalida priznavao tek od navršene treće godine.
Nakon zajedničke dugotrajne medijske kampanje 24sata i udruge Anđeli, novi zakon ipak je izglasan u Saboru, a Vlada je osigurala novac za roditelje kojima je potvrđen status njegovatelja, za što od države napokon primaju i plaću. Akcija je i svojevrsni presedan, jer su novine prvi put u Hrvatskoj uspjele promijeniti zakon uz podršku većine zastupnika.

Komentari (32)
  • Takvih bi akcija trecbalo više!! 24SATA samo pohvale!!!

    8. 12. 2007,   18:35
  • pohvale i čestitke. pratio sam akciju i svaka vam čast. prcali ste sanadera ko prase sve dok nije nevoljko iskeširao lovu i dao za te majke i tu djecu. a ima se za sve drugo čime su kupovali izbore. treba njih još stisnuti i opet iscijediti za one kojima treba, ionako se razbacuju našim novcem, pa nek barem ide na pravo mjesto, a ne njima u džep

    8. 12. 2007,   19:01
  • Svaka vam čast. Pozdrav svima koji su poduprli ovu akciju za pomoć djeci s posebnim potrebama. Samo tako nastavite pomagati \"male ljude\".

    8. 12. 2007,   18:32