Obavijesti

News

Komentari 1

Najam stana u Zagrebu skuplji je 38 posto nego 2015. godine

Najam stana u Zagrebu skuplji je 38 posto nego 2015. godine
1

Prosječan stan od 50 kvadrata u travnju se oglašavao za 473 eura, a lani je bio 444. Stručnjaci smatraju da će se cijene najma stabilizirati.

VIDEO

U Splitu su stanovi na najam jeftiniji nego u Zagrebu. Prema analizi oglasa na Njuškalu, za najam stana od 50 kvadrata u prosjeku se traži 422 eura, što je 51 euro manje nego u Zagrebu.

S prodajom stanova situacija je obrnuta jer se kvadrati u Splitu u prosjeku prodaju po 40 posto višoj cijeni nego u Zagrebu. Barem ako se uspoređuju cijene koje vlasnici traže u oglasima. Prosječan kvadrat u Zagrebu, pokazuju analize Njuškala, prodaje se za 2025 eura, a u Splitu za čak 2859 eura. Treba reći i to da su cijene u oglasima u pravilu više od onih o kojima se na kraju prodavatelj i kupac dogovore.

Studenti izlaze, turisti ulaze 

- Iznajmljivači su najsretniji kad u Splitu stanove daju studentima. Ali oni izlaze iz stanova početkom lipnja ili najkasnije sredinom tog mjeseca. Do jeseni vlasnici stanove popunjavaju turistima. Tako da će na tržište uskoro doći dosta stanova za turistički najam, a među njima i luksuznih – rekla je Jasminka Biliškov, vlasnica agencije Biliškov nekretnine i dopredsjednica strukovnog udruženja u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). A kako se koji stan za najam u Splitu pojavi na tržištu, odmah se i iznajmi. Jer ljeto stiže, pa ih ne traže samo turisti nego i sezonski radnici.

- Poslodavci su se dobro pripremili za sezonu i već su osigurali stanove za svoje radnike. U pravilu je to nešto jeftiniji i skromniji smještaj. Ponekad i izvan Splita - u zaleđu Kaštela, Solina ili Omiša. Ponekad više radnika unajmi stan zajedno – kaže naša sugovornica.

Prema njezinim informacijama, garsonijere se iznajmljuju za 300 eura na mjesec, veći stanovi za oko 500, a najam luksuznih stanova je od 700 pa i više od 1000 eura na mjesec.

Iako je najam stanova u Zagrebu već sad najskuplji u Hrvatskoj, neki kalkuliraju da će cijene još porasti početkom 2020. kad Hrvatska počne predsjedati Vijećem Europe. Agenti predviđaju suprotno.

- Cijene su dosegnule plafon i ne vjerujem da će se povećati zbog predsjedanja Hrvatske. Europski birokrati koji će zbog toga doći u Zagreb obično ciljaju na hotele jer ostaju samo po nekoliko dana - kaže Boro Vujović, također dopredsjednik strukovnog udruženja u HGK.

Cijene najma neće rasti? 

Dodaje da takva klijentela traži luksuznije stanove kojima cijena najma ionako pretjerano ne raste. Inače, najam stana u Zagrebu je, prema podacima Njuškala, 38 posto skuplji nego 2015. godine. Prosječan stan od 50 kvadrata u travnju se oglašavao za 473 eura, a lani je bio 444. Stručnjaci smatraju da će se cijene najma stabilizirati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava