Obavijesti

News

Komentari 10

Najduže zatvorske kazne: Ženu su osudili na 141.078 godina...

Najduže zatvorske kazne: Ženu su osudili na 141.078 godina...

Britanski The Independent istražio je neke od najdugoročnijih presuda izrečenih kriminalcima - tolikih da bi neki i više života trebali provesti iza rešetaka

VIDEO

Neki kriminalci su dobili toliko duge zatvorske kazne da bi nekoliko života trebali provesti u zatvoru. Pablo Lucio Vasquez, 'teksaški vampir', pogubljen je zbog ubojstva 12-godišnjeg dječaka i - po njegovu vlastitom priznanju - pijenja djetetove krvi, zbog čega su mu rođaci žrtve poslali poruku: "Imaš ćeš svoju pravdu tamo gdje ideš".

Bio je to vjerojatno podsjetnik da pravda može biti gruba, bez obzira mislili vi da je to fer ili ne. Ponekad ona zapravo može biti veoma stroga, čak i za one koje ne liši života. Dok izvjesne zatvorske kazne potiču strah od preranog izlaska kriminalaca na slobodu, u pojedinim slučajevima upravo je obrnuto.

Chamoy Thipyaso, Tajland: 141.078 godina

Najduljom kaznom zatvora što ju je sud izrekao smatra se ona što ju je dobila Chamoy Thipyaso s Tajlanda, koji je 1989. zaradila zatvor u trajanju od 141.078 godina. Kao supruga tajlandskog oficira zrakoplovstva bila je involvirana u piramidalnu shemu prijevare 16,231 čovjeka u iznosu od 2,5 milijuna eura. S obzirom da su neke njene žrtve navodno bile članovi tajlandske kraljevske kuće, vjerojatno nije očekivala milost. Thipyasovoj se zapravo posrećilo s obzirom da je 1989. tajlandski zakonom određeno da, bez obzira na visinu presude, maksimalno vrijeme koje pojedinac može provesti iza rešetaka za prijevaru iznosi 20 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Otman el-Gnaoui, Španjolska: 42.924 godine

Sličan propis primijenjen je i u slučaju terorista Otmana el-Gnaouija koji je dobio 42.924 godine zatvora na španjolskom sudu kao masovni ubojica u bombaškom napadu na vlak u Madridu, 2004. Njegov sudionik Jamal Zougam dobio je 42.922 godine za sudjelovanje u tom napadu što je uzeo 191 život.

Kao i na Tajlandu, španjolski zakoni limitiraju razdoblje koje se može provesti iza rešetaka, pa će u praksi tako bilo tko ostati u zatvoru najviše do 40 godina.

Charles Scott Robinson, SAD: 30.000 godina

Kad dođe do kazni gdje nema nade za gornji limit za stvarno odsluženo vrijeme, najdulja bi mogla biti ona silovatelja djece iz Oklahome, Charlesa Scotta Robinsona

Godine 1994. porota je preporučila 5,000 godina zatvora za svaki od šest optužbi protiv njega.

Onda je okružni sudac Dan Owens odlučio da mu je dosta počinitelja koji odsluže samo dio vremena. I zato, kako bi bio siguran da Robinson neće biti oslobođen prije isteka ijedne od 5.000-godišnjih kazni, sudac Owens presudio je da budu služene uzastopno, a ne istovremeno, ostavivši silovatelja djece da guli 30.000-godišnju zatvorsku kaznu.

- Vjerujem kako sam osigurao da ćete provesti ostatak svog života unutar granica Popravnog odsjeka - informirao je sudac Robinsona, koji ne može dobiti pomilovanje prije negoli navrši bar 108 godina.

Darron Bennalford Anderson, SAD: 11.250 godina

Kandidat za najkatastrofalniju žalbu u povijesti sudstva može biti silovatelj Darron Bennalford Anderson. 

Nakon što je proglašen krivim za pljačku, otmicu i silovanje jedne starije žene 1993., Anderson je uložio žalbu, vjerojatno se nadajući da će mu se za stoljeće-dva umanjiti kazna od 2.200 godina.

Isprva mu je dobro krenulo, izborio se za ponovljeno suđenje. Ali, onda, opet završava iza rešetaka, ovaj put odlukom porote na 11,250 godina - što povećava njegovu zatvorsku kaznu za 9.050 godina.

Daje mu to mnogo vremena za promišljanje o činjenici kako mu je njegov trud osigurao ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda za „najveću zatvorsku kaznu kao rezultat žalbe“.

Kad smo kod apela, Andersonov sudionik Allan McLaurin bio je bolje sreće; kazna mu je smanjena za 500 godina. No, uzevši u obzir da mu je originalna iznosila 21.250 godina, posrećilo mu se samo uvjetno rečeno.

Dudley Wayne Kyzer, SAD: 10.000 godina

Po najdulju zatvorsku kaznu za jedno djelo u Americi, valja poći u Alabamu, gdje je ubojica iz Noći vještica, Dudley Wayne Kyzer iz Tuscaloose, osuđen na 10.000 godina zatvora jer je ubio svoju ženu.

Opisan kao 'rođeni ubojica' od strane jednog tužitelja, Kyzer je proglašen krivim za ubojstvo svoje odbjegle žene, Diane Kyzerpunice Eunice Barringer i studenta Ricka Pyrona, koji je pukim slučajem bio u domu Barringerovih na Halloween 1976.

Osuđen je na smrt 1977., ali 1980. američki Viši sud preinačio ju je kao protuustavnu. Godine 1981. rezultiralo je to dvjema doživotnim kaznama za umorstva Barringerove i Pyrona plus s 10.000 godina zatvora za ubojstvo supruge.  

Prijatelji Kyzera koji sad ima 74 godine kažu kako se u zatvoru preobratio na kršćanstvo i osjeća kajanje. Prošli mjesec po 10. put odbijeno mu je pomilovanje.

Andrew Aston, Velika Britanija: 26 doživotnih kazni

Najdulja kazna ikad izrečena kriminalcu na britanskom sudu je 26 zatvorskih kazni u kontinuitetu, koju je dobio Andrew Aston na Vrhovnom sudu u Birminghamu, 2002.

Kroz tri mjeseca početkom 2006., taj kokainski ovisnik napao je i okrao 26 starijih i nemoćnih ljudi u njihovim domovima.

George Dale (87) i Frank Hobley (80) preminuli su od ozljeda koje im je zadao Aston. Ubojica je osuđen za dva umorstva i 24 optužbe za razbojstvo.

Razvidno je kako je obrana nagovorila Astona da se izjasni krivim u nadi da će dobiti manju kaznu. Umjesto da se brani na sudu, taj potez potaknuo je neke od njegovih žrtava na detaljne iskaze, što je pomoglo dobivanju doživotne kazne za svakoga penzionera kojega je napao. 

Njegovih 26 doživotnih kazni zasjenilo je čak i 21 što ih je dobila Šestorka iz Birminghama, koji su u jednome od najgorih podbačaja pravde u povijesti Velike Britanije krivo osuđeni za seriju bombaških napada na pubove pripisane IRA-i, 1974.

Šestorka iz Birminghama 16 godina je trunula u zatvoru prije negoli je dokazana njihova nevinost. Čak i njihova nezaslužena robija blijeda je u usporedbi sa slučajem Rickyja Jacksona, koji je proveo 39 godina iza rešetaka zbog ubojstva koje nije počinio - što se smatra najduljom pogrešno dosuđenom zatvorskom kaznom.

Godine 1975., u dobi od 19, Jackson je skupa s dvojicom prijatelja osuđen za ubojstvo trgovca Harryja Franksa onkraj njegova dućana u Clevelandu, na osnovu svjedočenja 13-godišnjaka koji je tvrdio da je svjedok, no zapravo je bio u školskom autobusu blok dalje u vrijeme događaja. 

Jackson je isprva osuđen na smrt, a od egzekucije ga je spasila samo žalba i pogreške u dokumentaciji.

Dječak koji je svjedočio porekao je svoj iskaz kad je odrastao, ali to je uvaženo tek kada je potpisao izjavu pod zakletvom da je lagao pod prisilom policije. Nakon testiranja, sud je Jacksona proglasio nevinim, 2014.

Prošle godine, primio je više od milijun dolara kompenzacije od države Ohio zbog neopravdanog zatvaranja.

Albert Woodfox, SAD: 43 godine u samici

U smislu zatvorske patnje, teško je naći gori slučaj od Alberta Woodfoxa, koji je pušten iz zatvora u Louisiani u veljači nakon 43 godine provedene u samici – iako se branio da je nevin.

Woodfox se smatra čovjekom koji je izdržao najdulju kaznu u samici od svih američkih zatvorenika, provodeći 23 sata dnevno u ćeliji veličine 1,8x2,7 metara cijele 43 godine, s dozvolom da samo na sat dnevno vježba u ograđenom betonskom dvorištu, okovan i sam.

Služio je zbog drugog zločina kada su on i još dvojica – koji su postali poznati kao Trojka iz Angole – 1972. osuđeni za ubojstvo zatvorskog čuvara. Woodfox i njegovi pomoćnici tvrdili su da su sva trojica pogrešno zatvorena zbog odmazde jer su predvodili štrajkove glađu zbog „nečovječnih zatvorskih uvjeta“ i bili članovi grupe Crne Pantere. 

Godine 1992. Woodfoxova presuda poništena je na temelju fakta da nije imao učinkovitu asistenciju savjetnika, ali osuđen je na drugom suđenju, 1998. I ta je presuda preinačena 2013. zbog diskriminacije u selekciji šefa velike porote.

Oslobođen je nakon što su se mjerodavni države Louisiana složili da odbace mogućnost za treće suđenje, a zauzvrat on podneskom neće osporavati blažu optužbu za ubojstvo iz nehata i teško razbojstvo.

Naglasio je kako cilj njegove parnice nije priznanje krivnje, dodavši izjavu kao objašnjenje: 'Iako sam želio dokazati nevinost na novom suđenju, briga za zdravlje i dob nagnali su me da riješim ovaj slučaj sad i izađem na slobodu'. 

Godine 2014. ispričao je jednome blogeru kako je patio u samici: 'Strahovao sam da ću podjetinjiti i smotati se u fetalni položaj, pa ležati ondje dan za danom do kraja života. Bojao sam se da ću napasti vlastito tijelo, možda odsjeći testise i baciti ih kroz rešetke onako kako sam vidio da drugi čine kad više ne mogu dalje'. 

Paul Geidel Junior, SAD: 68 godina i 245 dana

Za najdulje razdoblje koje je itko proveo u zatvoru prije puštanja na slobodu da bi ispričao svoju priču umjesto umiranja u poznim godinama iza rešetaka, dubiozna čast pripada Paulu Geidelu Junioru.

Godine 1911. Geidel je bio 17-godišnji konobar koji je radio u jednom njujorškom hotelu, kada se ušuljao u sobu gosta Williama H. Jacksona. Imućni 73-godišnjak se probudio i u bespoštednoj borbi Geidel ga je slučajno ubio gušenjem krpom natopljenom kloroformom. Njegov kriminalni čin priskrbio mu je mizernih nekoliko dolara. Uhitili su ga dva dana kasnije, pa he optužen za ubojstvo iz predumišljaja i poslan služiti kaznu od 20 godina do doživotne, 1911.

Sveukupno 68 godina i 245 dana poslije, Geidel, sada 86-godišnjak, pušten je na slobodu. S marginalnih nekoliko mjeseci pobio je rekord Johnsona VanDyke Grigsbyja, koji je 'gulio' 68 godina i tri mjeseca kada je napustio Državni zatvor u Indiani, 1976.

Geidel, koji je unutra pretrpio napade ludila, pomilovan je 1974., ali od straha što ga čeka vani nakon cijelog odraslog život provedenoga u zatvoru, ostao je ondje još šest godina. Naposljetku, uživao je u sedam godina slobode prije smrti u staračkom domu u dobi od 93. godine.

Izvor: Express

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor