Obavijesti

News

Komentari 54

Najezda na kuće: S bujicama došle zmije, štakori i komarci

Najezda na kuće: S bujicama došle zmije, štakori i komarci
6

Stigle su kroz nasip. 'Čim Sava naraste dolaze zmije, ali ih nikad nije bilo kao sad', kaže mještanin Gunje, dok drugi tvrdi: 'Pred kućom mi je bio štakor od kile i pol!'

VIDEO

Gunja je puna uginule stoke, procjenjuje se da je u kanalima oko 600 strvina. To je prava ekološka bomba. Preklinjao sam da se u sanaciju uključi još nekoliko kamiona, rekao je očajni Hrvoje Lucić, načelnik Općine Gunja. Njegove vapaje će uslišiti i u Gunju će danas stići još kamiona. U odvoz uginule stoke, čiji se smrad širi selom, uključit će se i vojska. 

A u brodskom naselju Josip Rimac strahuju od zmija, glodavaca, ježeva i komaraca. Vlasnicima kuća zmije i štakori bez problema ulaze u kuće i podrume.

- Ovo je prava najezda. Savski je nasip zbog natopljenosti vodom postao šupljikav. Zmije, štakori i ježevi ulaze nam u dvorišta i vrtove. Riječ je o bjelouškama i riđovkama, nije da ih se bojimo, ali nije nimalo ugodno kad ih zateknemo ispred kućnih vrata - ispričao nam je Viktor Lovrić iz Radićeve 167.

U županijskom Zavodu za javno zdravstvo kažu da su obavili uništavanje u Brodsko-posavskoj županiji, ali što se zmija tiče, treba biti na posebnom oprezu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zmije nikako nemojte dirati. U slučaju ugriza javite se liječniku ili na Hitnu, upozoravaju liječnici

- Zmije nikako ne dirati, u slučaju ugriza odmah se obratiti liječniku ili Hitnoj službi, dobili smo određen broj doza seruma za slučajeve zmijskog ugriza - kaže ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Cvitković.

Zbog nedostatka zaštitnih odijela, bez kojih nitko ne može ući u poplavljena sela, Vlada je odobrila interventni uvoz iz Mađarske.

- Mi nastavljamo izdavati propusnice ljudima koji žele obići svoje kuće i iznijeti neke stvari koje smatraju da im trebaju. Svi oni moći će do svojih kuća čim stignu zaštitna odijela iz Mađarske - pojasnio nam je načelnik Gunje.

U poplavljenim selima Posavski Podgajci, Rajevo Selo, Gunja, Račinovci i Strošinci voda se povlači, no prema procjenama, trebat će barem još 15 dana dok zemlja ne upije vodu ili se Sava skroz ne povuče u korito. Za područje Županje, Štitara i Babine Grede ukinute su izvanredne mjere obrane od poplava. 


Vodostaj Save u srijedu u 13 sati kod Županje iznosio je 843 centimetra, što je za tri metra i 35 centimetara niže od povijesnog maksimuma ostvarenog 17. svibnja. Tad je vodostaj kod Županje bio 1168 centimetara. Ljudi iz poplavljenih područja i dalje su u prihvatilištima ili u drugim gradovima kod rodbine. Pomoć i dalje pristiže iz svih krajeva Hrvatske.

Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa Fabijan Svalina rekao je da je do sada preko Caritasa prikupljeno donacija u vrijednosti tri milijuna kuna. Uz kozmetiku, odjeću, hranu i lijekove, cijelo vrijeme pristižu hrana za ljubimce te sijeno i stočna hrana za spašenu stoku. 

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu kako će se cijepljenje pasa s poplavljenih područja Drenovaca, Gunje i Vrbanje financirati iz proračuna do 30. svibnja. 
Pozivaju sve one koji su udomili pse iz potopljenih sela da se jave najbližoj veterinarskoj postaji i ostave osobne podatke kako bi ih mogli kontaktirati kad se vlasnici jave.

Nadbiskupija pomaže žrtvama, a organizirali su i radionice

Nadbiskup Đuro Hranić kazao je kako Đakovačko-osječka nadbiskupija ima stručnjake koji pružaju psihosocijalnu pomoć stradalima. Dodaje da su stalno na terenu i organiziraju razne radionice.     

Martina (15): Želim se što prije vratiti u Rajevo Selo

- Taj dan ćemo svi pamtiti zauvijek. Trud naših roditelja otišao je u nepovrat. Preostaje samo čekati kad ćemo kročiti na muljavi asfalt. Suze će ga oprati, napisala nam je u potresnom pismu Martina Dugonjić (15) iz Rajeva Sela.

U vrijeme naleta bujice ona je imala krizmu. Pobjegli su pred poplavom u samo nekoliko minuta. Sa sobom je ponijela samo nešto novca i nakita koje je dobila za krizmu. 

- Moja divna kuća sad je samo hrpa mulja, smeća i prašine. Nadam se da se ovo neće ponoviti nikad nikome - priča nam Martina, koja pohađa srednju tehničku školu. 

S obitelji je trenutačno kod tete u Županji. Sanja da će se do kraja ljeta vratiti u svoju kuću u Rajevu Selu.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović