Obavijesti

News

Komentari 112

Najezda stršljena u Slavoniji: Kukci teroriziraju stanovnike

Najezda stršljena u Slavoniji: Kukci teroriziraju stanovnike
3

U zadnjih osam dana hospitalizirali smo osam odraslih i četvero djece zbog tegoba koje su imali nakon što su ih uboli stršljeni, rekla je sestra novogradiške bolnice

VIDEO

U zadnjih osam dana hospitalizirali smo osam odraslih i četvero djece zbog tegoba koje su imali nakon što su ih uboli stršljeni, rekla je glavna sestra novogradiške Opće bolnice.

Ni u Slavonskom Brodu nije bolje. U zadnjih desetak dana imali su 20 intervencija zbog uboda stršljenova. Ovu najezdu opasnih insekata mnogi vežu za urod voća koji je obilan, ali i zbog suše, jer pčele, ose, stršljeni u zamjenu za vodu piju voćni sok. Stršljeni su uboli mlađeg muškarca iz Kovačevca u prošlu subotu, tada nije tražio pomoć, no uboli su ga ponovno tri dana poslije i pozlilo mu je, ostao je u bolnici.

'Imao sam osjećaj da mi je netko zario nož u glavu'

- To su strašni bolovi. Mene je u voćnjaku ubolo šest stršljena. Šesti ubod koji je bio u glavu bio je najbolniji. Imao sam osjećaj kao da mi je netko zario nož u glavu. Počelo mi se mutiti pred očima. Sjeo sam i, kada sam došao k sebi, nekako sam došao do kuće i legao. Hvala Bogu prošlo me - rekao je Drago Barunović iz Daranovaca kraj Požege nakon bliskog susreta sa stršljenima. U selu nedaleko od Slavonskog Broda muškarca su stršljeni uboli 11 puta. Jadnika su najviše izboli po stražnjici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Brao sam kruške kada me napao cijeli roj stršljena. Bacio sam kruške, legao sam na tlo i rukama sam pokrio glavu. Nažalost, stražnjica mi je ostala u zraku, što su beštije iskoristile - ispričao je liječniku muškarac. U petak ujutro u prostorije Hitne pomoći u Slavonskom Brodu došao je pedesetogodišnji muškarac iz Zadubravlja nedaleko od Slavonskog Broda, a dovezla ga je supruga. 

U srpnju od uboda preminuo mladi šumar

- Išao sam nabrati kukuruza blizu kuće. Iz kukuruza je izletio stršljen i zavukao mi se pod kapu. Ubo me u glavu, nisam siguran jesu li bila dva, došao sam kući i rekao sam supruzi da mi nije dobro. Došli smo na Hitnu i dobio sam dvije injekcije. Tijelo mi je počelo oticati, a pojavile su se i crvene pjege na koži. Imam gušenje u prsima. Ne idem odavde dok mi ne bude bolje - rekao je muškarac. Nažalost, takve sreće nije bio mladi šumar Ivan Sočković (32) iz Vrpolja, opasni ga je insekt ubo početkom srpnja ove godine dok je radio u šumi. Stršljen ga je, najvjerojatnije ubo u glavu ili u vrat, od čega je Sočković ubrzo preminuo. Preminuo je i građevinski obrtnik iz Slatine.

Kako se najlakše zaštititi i spriječiti opasne insekte da vas ubodu?     

Najbitnije je ne mahati rukama jer onda oni reagiraju kao da ih napadate i uzvraćaju. Pokušajte ne piti iz limenke ili boce jer se vole uvući kroz otvore. Izbjegavajte žarke boje i intenzivne mirise. Ako ostavljate hranu vani, obavezno je pokrivajte. Ne dirajte njihova gnijezda, tad su izuzetno agresivni, a u gnijezdu ih može biti čak 700.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji