Obavijesti

News

Komentari 72

Najjače stranke više ni ne skrivaju da ne žele reforme

Najjače stranke više ni ne skrivaju da ne žele reforme
1

ZAVJET ZA PROMJENE Iz SDP-a su direktno podržali poreznu reformu i reformu Inspektorata. HDZ je u potpunosti ignorirao zahtjev Glasa poduzetnika

VIDEO

HDZ kao najveća stranka ignorirao je zahtjev udruge Glas poduzetnika da se izjasne podržavaju li šest ključnih reformi za Hrvatsku.

Isto su postupili njihovi partneri Milan Bandić i, pomalo apsurdno, Radimir Čačić, koji vodi stranku koja se zove Reformisti. I IDS je odšutio na upit.

Glas poduzetnika tražio je od stranaka da potpišu da će provesti poreznu reformu koja bi uključivala i postupno smanjenje PDV-a na 20 posto, njegov obračun po naplati, smanjenje poreza na dohodak i ukidanje poreza na reinvestiranu dobit. Također, podupiru li ukidanje parafiskalnih nameta, uvođenje potpune transparentnosti, reorganizaciju javne uprave, smanjenje lokalne samouprave, digitalizaciju svih servisa, konkretne reforme u pravosuđu i redefiniranje Državnog inspektorata, koji ne bi bio represivni aparat.

Među ostalim, zalažu se za jasne natječaje za zaposlenje u javnoj upravi i sustav nagrađivanja/kazni ovisno o učinku, smanjenje broja ministarstava, outsourcing...Manje stranke uglavnom su odgovorile pozitivno. SDP kao najveća oporbena stranka jasno se izjasnio da podržava poreznu reformu i reformu Inspektorata, a za ostale stvari poslali su svoj program, što je ocijenjeno kao djelomična podrška.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sve zahtjeve podržavaju Domovinski pokret, Most, Fokus, HSLS, Pametno, Stranka s imenom i prezimenom i Živi zid. HNS podržava sve osim ukidanja parafiskalnih nameta. Ivan Pernar je bez specifikacije rekao da je za, ali ništa nije obrazložio, a SDSS je dao opće odgovore, objavili su iz Glasa poduzetnika.

- Očito je da nekim političkim strankama odgovara status quo. Njima iskonske reforme nisu cilj. Neke stranke su spremne na određene promjene ponukane željom birača, ali osnovno pitanje koje ostaje je možemo li uopće vjerovati političarima - rekao je predsjednik udruge Hrvoje Bujas.

On kaže da će stranke koje su potpisale i podržale provođenje ovih reformi imati i pravo koristiti termin “Hrvatska 2.0”, koji je osmislila udruga i koji označava novi način funkcioniranja države.

- Na ovaj način će svi članovi i simpatizeri udruge moći znati kome dati svoj glas na izborima - zaključuje Bujas.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina