Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najmanji par koji je preživio: Razdvojili sijamske blizanke

<div> <blockquote class="twitter-tweet" lang="en"><p lang="en" dir="ltr">conjoined twins separated successfully in Switzerland watch details now in 9am bulletin <a href="https://t.co/7cqYAGhDdy">pic.twitter.com/7cqYAGhDdy</a></p>&mdash; JAAG TV (@JaagAlerts) <a href="https://twitter.com/JaagAlerts/status/694007983169208320">February 1, 2016</a></blockquote> <script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script> <br> <blockquote class="twitter-tweet" lang="en"><p lang="en" dir="ltr">Doctors in Switzerland Separate &#39;Youngest Conjoined Twins Ever&#39; <a href="https://t.co/fZUK1gbNtZ">https://t.co/fZUK1gbNtZ</a> <a href="https://t.co/8xTQ05fky5">pic.twitter.com/8xTQ05fky5</a></p>&mdash; Sostre News (@sostrenews) <a href="https://twitter.com/sostrenews/status/694054465293328384">February 1, 2016</a></blockquote> <script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script> </div>
None Foto: Department of Paediatric Surgery, Bern University Hospital 2

Švicarska: Maya i Lydia su rođene prerano u prosincu prošle godine. Bile su teške samo kilogram kada su ih liječnici odlučili operirati. Dobro se oporavljaju

Liječnici u Bernu su uspješno odvojili sijamske blizanke koje su dijelile prsa i jetru. U operaciji je sudjelovalo petero kirurga, dvije medicinske sestre i šestero anesteziologa, a operacija je trajala pet sati. 

Maya i Lydia su rođene dva mjeseca prerano zajedno sa blizankom Kamillom u prosincu prošle godine. Nakon poroda su bile stabilno. Liječnici su ih mislili pustiti da se oporave i operirati nakon nekoliko mjeseci, ali tjedan dana nakon poroda stanje im se zakompliciralo. 

Život im je bio ugrožen i jedino je rješenje bilo razdvajanje. Blizanke su tada bile teške samo 1,1 kilogram i liječnici nikada ranije nisu razdvajali tako male sijamske blizanke. 

- Presretni smo. Moja je žena od sreće plakala i plakala. Htjeli smo dijete, a sada imamo troje djece - rekao je otac  blizanki. 

Department of Paediatric Surgery, Bern University Hospital

- Pripremili smo se na smrt obje bebe, situacija je bila zaista tako ekstremna - rekla je Barbara Wildhaber, šefica pedijatrije u sveučilišnoj bolnici u Ženevi koja je vodila tim. 

Nakon operacije je rekla da je bilo "veličanstveno" i da će tu operaciju pamtiti cijeli život. Bebe se dobro opravljaju. Majka ih doji i dobile su na težini. Sijamski blizanci se rode u jednom na 200.000 slučaja. Većina beba se rodi mrtvo, a šanse da prežive su između pet i 25 posto.  Vjeruje se da su Maya i Lydia jedna od 200 para sijamskih blizanaca koji žive na svijetu, piše Daily Mail.

Department of Paediatric Surgery, Bern University Hospital
Komentari (5)
  • Boze daj im da se razviju i da zive normalan zivot. Svaka cast lijecnicima na dobro obavljenom poslu.

    1. 2. 2016,   12:37
  • cuvaj ih gospodine

    1. 2. 2016,   13:49
  • Nadam se da će sa malenom dječicom dalje biti sve u redu i da neće imati nikakvih zdravstveni problema u njihovome daljnjem životu.

    1. 2. 2016,   14:46