Obavijesti

News

Komentari 0

Najmlađu doktoricu znanosti u Hrvatskoj nagradili su Nijemci

Najmlađu doktoricu znanosti u Hrvatskoj nagradili su Nijemci
1

Dr. sc. Katarina Špiranec Spes, docentica na Institutu za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Würzburgu, dobitnica je DHKT nagrade za izvrsnog mladog znanstvenika u polju kardiologije

VIDEO

Dr. sc. Katarina Špiranec Spes, ima samo 33 godina, a već je postigla velik znanstveni uspjeh. Naime, ona je DVM docentica na Institutu za fiziologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Würzburgu i  dobitnica je DHKT nagrade za izvrsnog mladog znanstvenika u polju kardiologije u iznosu od 10.000 eura za provođenje istraživanja pod   nazivom „Parakrini učinci C-tipa natrijuretskog peptida na srčane pericite: uloga u adaptivnoj angiogenezi“.

U Dresdenu, 26. siječnja 2019. godine u sklopu godišnje konferencije „Dani srca i krvotoka (Dresdner Herz-Kreislauf Tage), sa više od 1600 sudionika i 120 renomiranih predavača iz podrucja kardiologije, prof.dr. med. Rüdiger Braun-Dulleaus, predstojnik Klinike za  kardiologiju, angiologiju i pneumologiju Medicinskog fakulteta u Magdeburgu i dr. sc. Josef A. Hoffmann, generalni direktor farmaceutske tvrtke Tettnang, mladoj hrvatskoj znanstvenici su uručili nagradu.

Cilj nagrađenog projekta je dobiti bolje razumijevanje mehanizama i posljedica neravnoteže u srčanoj mikrocirkulaciji prisutnima u oboljenjima poput zatajivanja srca i srčanog infarkta.

Očekivani rezultati istraživanja pružit će nove informacije o promjenama na srčanim stanicama te potaknuti razvoj i testiranje inovativnih spojeva, tj. potencijalnih lijekova.

Najmlađa doktorica znanosti u Hrvatskoj

Dr. sc. Katarina Špiranec Spes rođena  je u Zagrebu 1986. godine. U Bjelovaru je završila osnovnu školu i Opću gimnaziju, a u Zagrebu Veterinarski fakultet, gdje je diplomirala 2010., a doktorirala 2014. godine.

 Neposredno nakon obranjene doktorke disertacije, tada kao najmlađa doktorica znanosti u Hrvatskoj, odlazi na poslijedoktorsko usavršavanje na Institut za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Würzburgu, gdje je zaposlena i danas. 

Njena predanost, kreativnost i ustrajan rad rezultira značajnim znanstvenim otkrićima, čemu svjedoče i zananstveni radovi objavljeni u vodećim svjetskim časopisima.

Dr. sc. Katarina Špiranec Spes, nedavno je dobila i financijsku potporu Njemačkog centra za srčanu insuficijenciju (CHFC), što će zasigurno ubrzo dovesti do boljeg razumijevanja srčane mikrocirkulacije u oboljenjima srca i krvotoka.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21