Obavijesti

News

Komentari 23

Sanne ima tek 34 godine: Sastavila je 'žensku Vladu'

Sanne ima tek 34 godine: Sastavila je 'žensku Vladu'
1

Ona će biti treća žena u povijesti na položaju premijerke Finske. Prošli je tjedan hitno povučena sa sastanka Vijeća Europe, pa ju je zamijenio HDZ-ov Josip Bilaver, koji je postao prvi Hrvat koji je predsjedao Vijećem

VIDEO

Ministica prometa Sanne Marin (34)  izabrana je kao najmlađa finska premijerka ikad.

Finsko vladajuće vijeće Socijaldemokratske stranke glasalo je s 32-29 kasno u nedjelju za imenovanje Sanne Marin nad suparnikom Anttijem Lindtmanom za preuzimanje vladinog najvišeg mjesta od vladajućeg Anttija Rinnea - prenosi The Guardian.

- Pred nama je mnogo posla na obnovi povjerenja - rekla je novinarima Marin.

Rekla da nikada nije obraćala pažnju na svoje godine ili spol.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Razmišljam o razlozima zbog kojih sam ušla u politiku i onim stvarima zbog kojih sam dobila povjerenje izbornog tijela - kaže.

Ona će biti treća žena u povijesti na položaju premijerke Finske.

Nakon što su na travanjskim izborima postali najveća finska stranka, socijaldemokrati mogu imenovati jednog od svojih kandidata na mjesto premijera u nordijskoj državi od 5,5 milijuna. 

Imat će dvije godine mlađu ministricu financija

Funkciju ministrice financija dobit će čelnica Stranke centra, Katri Kulmuni (32),  a potpuni sastav vlade bit će otkriven kasnije ovaj tjedan.

Finska vlada odstupila je prošli tjedan nakon što je Stranka centra objavila da više ne podržava premijera Anttija Rinnea zbog nedavnog spora oko tržišta rada u koji je upletena državna poštanska služba Posti.

Pet stranaka u vladajućih koaliciji, od kojih četiri predvode žene, odlučilo je održati svoj savez i nastaviti s istim programom, no i da je potreban preustroj. 

- Želimo da osovina između premijerke i ministrice financija funkcionira - kazala je Kulmuni.

- To je temelj ove nove generacije suradnje (između socijaldemokrata i Stranke centra) - dodala je.

Nova finska premijerka je bivša ministrica prometa koja je imala strelovit uspon u finskoj politici otkad je s 27 godina ušla u gradsko vijeće svog rodnog grada Tamperea.

Vlast preuzima uslijed niza štrajkova koji od ponedjeljak zaustavljaju proizvodnju u nekim od najvećih finskih tvrtki. Konfederacija finske industrije procjenjuje da će štrajkovi dovesti do 500 milijuna eura gubitaka.

Ministrica unutarnjih poslova i dalje će biti čelnica Zelene stranke, 34-godišnja Maria Ohisalo, 32-godišnja predsjednica Lijevog saveza Li Andersson ostaje ministrica obrazovanja, a 55-godišnja Anna-Maja Henriksson iz Švedske narodne stranke i dalje će biti ministrica pravosuđa. 

Marin hitno povučena sa sastanka Vijeća Europe, pa ju zamijenio HDZ-ov Josip Bilaver

Prošlog tjedna, Marin, tada ministrica u Vladi Finske (zemlje koja još kratko predsjeda EU), hitno je povučena sa sastanka Vijeća Europe kojim je trebala predsjedati.

Stoga je, HDZ-ovom Josipu Bilaveru, inače državnom tajniku u Ministartsvu prometa, veza i infrastrukture, noć ranije rečeno da će on morati preuzeti dužnost finske ministrice.

Bilaver je tako postao prvi Hrvat koji je predsjedao Vijećem Europe, a strane kolege su ga pohvalile da je posao izvrsno odradio.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje