Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najniže plaće: 'Učitelji jedini provode suštinske reforme'

None Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

ŠKOLA ZA ŽIVOT ve je spremno, a za prve rezultate reforme trebat će nam oko tri godine, rekla je Divjak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je za N1 da je sve spremno za frontalno uvođenje “Škole za život” u od jeseni.

Kaže i da sustav obrazovanja jedini zapravo provodi suštinske reforme, a učitelj i nastavnici imaju najniže plaće.

- Treneri su jezgra koja se sastoji od ljudi koji su radili u eksperimentalnim školama i pripremali kurikulume, a sad im se pridružuju nastavnici iz eksperimentalnih škola i savjetnici iz agencije koji će biti na raspolaganju učiteljima, učenicima i roditeljima - rekla je ministrica.

'NE MORAMO SE SLAGATI' Divjak poručila Košiću: 'Neka se biskupi drže svog resora'

Odgovorila je i na pitanje što možemo očekivati od frontalne primjene od ove školske godine kazala je.

- Ne možemo očekivati da sustav koji se 30 godina nije mijenjao ima kvantni skok. Trebat će 3-4 godine da možemo očitati prve rezultate koji će biti baš rezultat same reforme, a prva prilika će biti 2022. na maturi po novom programu i za dvije godine na istraživanju Pisa - istaknula je ministrica.

Kad je riječ o opremljenosti učitelja i učenika, kaže da su udžbenici odobreni i učitelji su ih izabrali u sladu sa zakonskim rokom. Ministrica se dotaknula i plaća u obrazovanju:

- Imamo sustav koeficijenata koji se množe s osnovicom. Sustav je loš jer zadržavate postojeće nepravedno stanje te ga produbljuje, a koeficijenti u obrazovanju su najniži.

Komentari (165)
  • Samo zbog ovog "indijanca" uci od mene sam se registrirao..Školska godina traje do 15.06. ,onda ucitelji malo ispunjavaju e dnevnike,pisu svjedodžbe, pisu plan i program, slazu nove knjige, kreče po potrebi...itd..itd.. onda oko 20.07. ostaju doma jer si ljetovanje sa uciteljskom placom ne mogu platiti i cekaju prvu sjednicu koja je oko 20.08. I u nastavku cekaju pocetak skolske godine da bi odgajali,preodgajali i prenosili znanja djeci uhljeba kao sto si ti koji na radnom mjestu igraju igrice,citaju novone itd, itd..dok ucitelj predaje razredu punom djece 5/6/7 skolskih sati ..

    20. 8. 2019,   23:00
  • Izgleda da dobar dio komentatorske publike nije čuo za foru "zavadi pa vladaj". Očito je da ima još dovoljno "ovaca" koje padaju na tu foru. Za prosvjetare će reći da su 3 mjeseca na godišnjem (zar stvarno mislite da netko ima godišnjeg od saborskih zastupnika), za medicinske sestre će reći da se skrivaju po podrumima bolnica da izvuku cigaru i popiju kavu i vuku vrećice kući (ako netko dobiva mito to su naši "vođe") , za policajce će reći da su pretili i da se samo povlače po kafićima(pogledajte sabor i promet u restoranu/kafiću) ... Mene zanima kad će zatucani narod otvoriti oči i vidjeti gdje je pravi problem!!

    21. 8. 2019,   00:15
  • Prvo treba dici place medicinskom osoblju prije svega sestrama koje rade u smjenama dan i noc ,blagdanima i praznicima, onda policiji, a tek onda vama, ak nekaj ostane. A vama gospodjo Divjak ak se to ne svidja, dajte ostavku, nama se bu vasa gesta i te kak svidjela.

    20. 8. 2019,   21:58