Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najnižu procjenu rasta dala je Svjetska banka, najvišu Vlada

None Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Procjena je tek 2,6 posto, dok Europska komisija i Međunarodni monetarni fond predviđaju rast oko 2,7. Najoptimističnije su HNB i Vlada koji predviđaju čak 2,9 posto

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je, komentirajući najnovije prognoze Svjetske banke o hrvatskom gospodarskom rastu, ustvrdio da je hrvatski gospodarski rast u ovom trenutku puno zdraviji i održiviji u odnosu na onaj u predrecesijskom razdoblju, kad su bilježene stope rasta od 4,5 i 5 posto te da treba dodatno iskoristiti pozitivne ekonomski trendove.

Svjetska banka u najnovijim Globalnim gospodarskim izgledima očekuje rast hrvatskog gospodarstva u 2018. godini za 2,6 posto, potvrdivši svoje ažurirane procjene iz listopada prošle godine. To je usporavanje u odnosu na 2017., za koju u Svjetskoj banci procjenjuju da će završiti sa stopom rasta BDP-a od 3 posto.

Najnovija procjena Svjetske banke o rastu gospodarstva u ovoj godini za 2,6 posto nešto je niža od prognoza ostalih institucija. Tako je Europska komisija u nedavnim prognozama objavila kako u 2018. očekuje rast hrvatskog gospodarstva za 2,8 posto. Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje rast gospodarstva od 2,7 posto.

Hrvatska narodna banka (HNB) u ovoj godini očekuje rast gospodarstva od 2,9 posto, a i Vlada proračun za ovu godinu temelji na procjeni rasta gospodarstva od 2,9 posto.

"Sve projekcije su legitimne. Svjetska banka je institucija koja ima snažan analitički tim, prati Hrvatsku ima i ured ovdje i njihove projekcije treba uzeti za ozbiljno", rekao je ministar financija Zdravko Marić, odgovarajući na novinskoj konferenciji nakon sjednice Vlade na upit da prokomentira nešto niže prognoze Svjetske banke za Hrvatsku od ostalih prognoza.

Podsjetivši da Vlada projicira stopu ovogodišnjeg rasta od 2,9 posto, Marić je istaknuo da se s dobrim dijelom preporuka Svjetske banke može složiti. Kako je istaknuo, treba učiniti sve što je moguće da se dodatno iskoriste pozitivni ekonomski trendovi i globalno i u Hrvatskoj, ali i sve ono što je potrebno da bi taj ekonomski rast bio održiviji, zdraviji, stabilniji i za srednjoročno razdoblje. Ovu godinu Marić vidi kao godinu reformi, usmjerenu na podizanje stope gospodarskog rasta.

"Unatoč tome što Hrvatska u ovome trenutku ima nešto niže stope gospodarskog rasta u odnosu na predrecesijska razdoblja, pamtimo stope rasta od 4,5 pa i 5 posto, odgovorno tvrdim da je gospodarski rast u ovome trenutku puno zdraviji i održiviji. Ovo je gospodarski rast koji ne generira deficite tekućeg računa platne bilance. Sjećate se da smo u predrecesijsko vrijeme u nekim godinama imali deficit platne bilance od preko 9 posto, što je rezultiralo značajnim porastom inozemnog duga", rekao je Marić.

Naglasio je i da je Hrvatska prije samo tri godine imala proračunski deficit iznad 17 milijardi kuna, a danas je on uravnotežen, dok kad se zbroje svi entiteti koji ulaze u proračun opće države, u 2017. je ostvaren čak i višak.

"Za građane je najvažnija poruka, u smislu proračuna, da trošimo onoliko imamo, u 2017. čak  i manje od toga. To su sve elementi po kojima vidimo da je gospodarski rast danas na zdravim nogama. Međutim, stopa rasta od oko 3 posto ne smije niti nas u Vladi niti bilo koga u Hrvatskoj u potpunosti zadovoljiti. Treba učiniti sve da ju povećamo", naglasio je. 

Budući da u petak agencija Fitch objavljuje izvješće o kreditnom rejtingu Hrvatske, Marić je, upitan očekuje li možda početak promjene rejtinga, kazao da je optimist ali se suzdržava od komentara.

"Rejting ne bih komentirao, uvijek sam optimist, ali se suzdržavam od komentara. Mislim da su rezultati, poglavito fiskalne politike i makroekonomije, izuzetni, pa i iznad naših očekivanja i očekivanja rejting agencija", zaključio je.    

Komentari (47)
  • ovo me podsjeća na onaj vic kad je žena muža uhvatila s ljubavnicom u krevetu i on njoj kaže ma volim te ženo ne viruj svojim oČima viruj svome mužu 😂😂😂😂

    11. 1. 2018,   17:12
  • Pa hvale sami sebe, kad ih niko drugi neće da pohvali. Ko zna kakvi će kosturi ispadati iz ormara kad odu s vlasti.

    11. 1. 2018,   18:13
  • ADZ - ovciiiiiiiiiiiii ! KUKUC :))

    11. 1. 2018,   20:48