Obavijesti

News

Komentari 1

'Najnoviji je prijedlog britanske vlade za Brexit problematičan'

'Najnoviji je prijedlog britanske vlade za Brexit problematičan'
1

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u četvrtak je izdvojio niz problematičnih točaka u posljednjem britanskom prijedlogu za izlazak iz Europske unije, poručivši kako su potrebne dodatne rasprave

VIDEO

Prihvaćanje takvog prijedloga ne bi zadovoljio sve ciljeve backstopa: sprječavanje povratka tvrde granice, očuvanje suradnje između sjevera i juga i gospodarstva na otoku, kao i zaštitu jedinstvenog tržišta EU-a i položaju Irske unutar njega, priopćila je Europska komisija nakon Junckerovog telefonskog razgovora s irskim premijerom Leom Varadkarom..

Irski premijer je razgovarao i s Donaldom Tuskom, predsjednikom Europskog vijeća na odlasku. 

- Premijer je predsjednicima ponovio Irsku predanost zaštiti jedinstvenog tržišta i carinske unije, kao i očuvanju sporazuma na Veliki petak i izbjegavanju povratka tvrde granice, objavio je njegov glasnogovornik. 

Varadkar je rekao i kako pozdravlja nove prijedloge britanskog premijera Borisa Johnsona za Brexit, kao temelje za dodatne razgovore, no da i dalje ostaju ključni problemi, posebice po pitanju carina i suglasnosti i demokracije u Sjevernoj Irskoj koja je u okviru Britanije. 

EU upozorava London na ograničenja u dogovaranju trgovinskih sporazuma dok je još u Uniji

Europska unija je upozorila London da ne ide predaleko u svojoj kampanji samostalnog dogovaranja trgovinskih sporazuma u svijetu dok je Ujedinjena Kraljevina još uvijek članica Unije, po pismu britanskom veleposlaniku u Bruxellesu.

Obećanje "globalne Britanije" koja će odlučno nastojati ostvarivati svoje interese u bilateralnim trgovinskim sporazumima u svijetu bilo je u središtu kampanje za brexit, izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU-a. No tri godine nakon što su se Britanci izjasnili brexit još nije zaključen.

Sve dok je članica EU-a Ujedinjena Kraljevina ima pravo samo razgovarati o, ali ne ih i provoditi, o budućim trgovinskim sporazumima, a o razgovorima mora informirati Uniju.

No u pismu Europske komisije, koja dogovara trgovinske sporazume za sve članice Unije, britanskom veleposlaniku u EU-u Timu Barrowu od 5. rujna, upozorava se da "u nekoliko slučajeva potrebne informacije o međunarodnim pregovorima, koje Ujedinjena Kraljevina namjerava pokrenuti dok je još uvijek članica, i ishodu tih pregovora nisu pružene na vrijeme".

- Ponavljamo zahtjev Vašim vlastima da pravovremeno pruže sve potrebne informacije i dokumentaciju o pregovorima u područjima nadležnosti Europske unije na kojima je Ujedinjena Kraljevina trenutno angažirana ili se namjerava angažirati.

Komisija je rekla da je riječ o "standardnom pismu kojime se podsjeća Ujedinjena Kraljevina na njenu obvezu odgovarajućeg informiranja o pregovorima koje vodi dok je još uvijek članica EU-a".

Glasnogovornik britanske vlade je rekao: "Europsku komisiju smo informirali o našem radu na prijelaznim međunarodnim sporazumima tijekom ovog procesa i nastavit ćemo transparentno postupati tijekom priprema za napuštanje Europske unije 31. listopada".

S obzirom da je za zaključivanje trgovinskih sporazuma potrebno više godina, London vodi razgovore s više strana kako bi dogovorio privremeno produljenje uvjeta trgovine koje trenutno uživa kao članica EU-a kako bi spriječio prekide trgovine ako napusti Uniju bez sporazuma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...