Obavijesti

News

Komentari 33

Najosjetljivija faza stabilizacije Agrokora približava se kraju

Najosjetljivija faza stabilizacije Agrokora približava se kraju
1

Dodala je, međutim, kako je pred Agrokorom vrlo težak i kompliciran proces postizanja nagodbe, resturkturiranja, u kojem će sigurno biti potrebno donijeti mnogo teških odluka

VIDEO

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić kazala je u ponedjeljak da se ovih dana dovršava najosjetljivija faza u stabilizaciji Agrokora, ali i da je pred koncernom težak proces postizanja nagodbe i restrukturiranja. 

U emisiji Hrvatskog radija "Poslovni tjedan" Dalić je kazala da se ovih dana odvija dovršetak najosjetljivije faze izvanredne Uprave, a to je dovršetak faze u kojoj je potpuni fokus bio na likvidnosti, stabiliziranju poslovanja, stabiliziranju likvidnosti i sprečavanju da se problemi Agrokora preliju na ostatak ekonomije.

"Ta se najosjetljivija faza upravo dovršava. Ona će omogućiti da se u samom Agrokoru krene u restrukturiranje, izradu plana restrukturiranja. Mislim da je i dovršavanjem ove priče o likvidnosti u Agrokoru rizik sistemskog prelijevanja problema iz Agrokora i mogućnost materijalizacije ovih sistemskih rizika o kojima smo govorili proteklih mjeseci svedena na minimum", kazala je potpredsjednica Vlade. 

Dodala je, međutim, kako je pred Agrokorom vrlo težak i kompliciran proces postizanja nagodbe, resturkturiranja, u kojem će sigurno biti potrebno donijeti mnogo teških odluka, a pojavit će se i mnogi dodatni problemi koji se u ovom trenutku i ne vide dobro. 

Ujedno je poručila Agokorovim dobavljačima i svima  onima  koji su poslovali s tim sustavom da iskoriste vrijeme za otvaranje novih distribucijskih kanala.

Na pitanje hoće li se problemi Agrokora prelijevati na velike dobavljače, Dalić je istaknula da ne bi bilo korisno spekulirati hoće li se neka tvrtka koja je poslovala s Agrokorom naći u poslovnim poteškočama.

"Lex Agrokor bio je motiviran upravo činjenicom da se spriječi prelijevanje problema iz Agrokora na cjelokupno gospodarstvo i glavni mu je cilj bio sprječavanje rizika koji su se po gospodarstvo pojavili zbog problema u toj kompaniji", istaknula je Dalić. 

Najavila je izmjene i dopune stečajnog zakona u dijelu predstečajne nagodbe, a kako se slični problemi ne bi pojavili u budućnosti.

Naglasila je i da financijska struktura koju je prošli tjedan usvojilo vjerovničko vijeće Agrokora ima bitnu osobinu, a to je da je sudjelovanje u financiranju pod uvjetima kakvo je odobrilo to vijeće dostupno svim postojećim kreditorima.

"To znači da je u ukupnom iznosu od 480 milijuna eura novog financiranja, 170 milijuna eura rezervirano i predviđeno za sudjelovanje od strane međunarodnih kreditora, odnosno međunarodnih banaka, 150 milijuna eura namijenjeno je za imatelje obveznica i 160 milijuna eura je namijenjeno za domaće kreditore, banke i druge domaće kreditore", navela je Dalić.

Istaknula je da je dio kreditora spreman financirati pod dogovorenim uvjetima, a to znači da je osiguran novac za povećanje i podizanje poslovanja Agrokora na razinu potrebnu da se odradi sezona.

"Svim postojećim kreditorima bit će ponuđeno da sudjeluju u ovom financiranju, ta mogućnost bit će pod istim uvjetima koji su dostupni svima, a ponuđeni su i ruskim bankama", rekla je Dalić, dodavši da se  poslovanje Konzuma oporavlja, te da mu se kupci pomalo vraćaju.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji
Milanović o odluci Ustavnog suda: 'To je grupa muljatora. Ja ću biti premijer, neću reći kako'
'NE MISLIM DATI OSTAVKU'

Milanović o odluci Ustavnog suda: 'To je grupa muljatora. Ja ću biti premijer, neću reći kako'

Ustavni sud je, podsjetimo, zaključio danas kako Milanović ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke dok obavlja dužnosti predsjednika RH