Obavijesti

News

Komentari 71

Najpametniji dječak: Patrik (7) je prvak svijeta u računanju

Najpametniji dječak: Patrik (7) je prvak svijeta u računanju
11

Pobijedio je na državnom natjecanju i tako se plasirao na svjetsko. Tamo je osvojio prvo mjesto. Prije natjecanja sva djeca u dvorani pokazala su palac gore, kao znak da smo spremni, kaže Patrik

VIDEO

Ovo je sve što sam osvojio, uskliknuo je Patrik Čudić (7) pokazavši na pehare, medalju i pohvalnice na komodi u dnevnom boravku koje je osvojio prvo na državnom, a potom i na Svjetskom prvenstvu iz mentalne algebre.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:45

U konkurenciji nešto više od 700 djece iz cijeloga svijeta, Patrik je na Svjetskom prvenstvu organiziranom u srpnju u Moskvi pobijedio i osvojio zlatnu medalju. Natjecanje je trajalo svega pet minuta, tijekom kojih je svako dijete moralo riješiti čak 70 zadataka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Patrik Cudic osvojio zlato u Moskvi

- Osjećao sam se fantastično, super. Bio sam jako sretan. Nisu nas prozivali, nego sam vidio svoje ime ispisano na ekranu. Oduševio sam se kad sam shvatio da sam prvi - prisjeća se Patrik. Pomalo sramežljivog pogleda i tišim glasom priznaje da ga pobjeda nije iznenadila.

- Iskreno sam to očekivao - kaže. Njegova mama Petra, čiji je sin službeno najpametnije dijete na svijetu, ponosno dodaje:
“Nisam mogla vjerovati koliko je bio samouvjeren. Dan prije natjecanja na papiriću iz hotelske sobe napisao je poruku da će sutra postati prvak svijeta u mentalnoj aritmetici, što se i dogodilo”.

- Ako sam napisao da ću osvojiti prvo mjesto, onda je moralo biti prvo - kroz smijeh kaže Patrik.

Posljednje dvije godine pohađa satove ALOHA mentalne aritmetike u centru u Zapruđu. To je metoda u kojoj korištenjem abakusa, računanjem na prstiće ili mentalno djeca rješavaju i najkompliciranije matematičke zadatke.

Patrik Cudic osvojio zlato u Moskvi

'Aloha mi je zabavan'

- Satovima mentalne aritmetike Patrik je razvio vještine opažanja, slušanja i primjene naučenog, a povećala mu se radna i dugotrajna memorija. Osim što nudi računske operacije na abakusu i rješavanje zadataka, ova metoda nudi i igre pamćenja, igre u prostoru i slično kako bi se ‘razbilo’ učenje - objašnjava nam mama Petra.

U vrtićkoj dobi pokazivao je znakove hiperaktivnosti. Kad je bio zadnja godina vrtića, mama je počela istraživati i tako ubrzo naišla na ovaj program mentalne aritmetike.

- Kod Patrika se pomak vidio već nakon šest mjeseci. Fokus mu je dulje ostajao na jednoj stvari - govori Petra. Patrik priznaje, ALOHA program mu je jako zabavan.

Patrik Cudic osvojio zlato u Moskvi

- Računa se na abakusu, staroj spravi za računanje. Ovo su petice, jedinice, pedesetka, desetka, stotice i tako dalje - objašnjava mi dok prstićima pokazuje koja drvena kuglica predstavlja koju brojku.

Na Svjetskom prvenstvu se natjecao u kategoriji Kids 2. U svojoj grupi bio je najmlađi. Za računanje je smio koristiti bilo koju metodu, pa je dio ispita rješavao mentalno, računajući u glavi, a dio računajući na prste.

U pet minuta 70 zadataka

- Mentalno mi je najteže, a najlakše na abakus - kaže. I nama je demonstrirao svoju vještinu. Dok je mama čitala zadatke s natjecanja: 5,76-2,24 pa 345-122+234 i 343x6, Patrik je brzo pomicao kuglice abakusa. Sve je zadatke riješio točno i pobjednički se osmjehnuo.

Da bi se uopće plasirao na Svjetsko prvenstvo u Moskvi, prvo je na državnom natjecanju u Samoboru morao osvojiti određeni bodovni prag. Patrik je, kaže mama, prvo dijete koje je u pet godina, otkako u Hrvatskoj postoji ALOHA program, prešlo bodovni prag i uspjelo osvojiti plasman na SP.

Samo tjedan dana prije natjecanja, hrvatska nogometna reprezentacija, također na Svjetskom prvenstvu u Moksvi, osvojila je drugo mjesto.

U Moskvi stekao prijatelje

- Bio je jako tužan jer je bio u istom gradu, a ih nije uspio vidjeti - priča nam Petra. Nakon proglašenja pobjednika u Moskvi, sva djeca morala su predstaviti svoju zemlju plesom ili pjesmom. Patrik je izveo pjesmu “Igraj moja Hrvatska” od Zaprešić Boysa. Dodaje da je u Moskvi upoznao i mnogo djece iz svih krajeva svijeta, a stekao je i nekoliko novih prijatelja iz Irske, Bangladeša, Ekvadora, Paname i Švedske. Siguran je da će se svi nastaviti družiti.

- Čak ih je htio zvati i na rođendan početkom studenog - ističe mama.

- A jesi li upoznao možda neke cure - upitala sam radoznalo.

- Pa da, dobre neke. Čak sam se i zaljubio, ali to je već prestalo - priznaje sramežljivo se smješkajući.

Patrikova mama kaže kako ni ona ni Patrikov tata Zoran još nisu svjesni koliko je njihov sin ostvario veliki uspjeh.

- Iskreno, mislim da ni Patrik nije u potpunosti svjestan. Zna da je prvi na svijetu, ali nije još u godinama kad može pojmiti koliko je to zapravo velika i značajna stvar - ističe Petra, čiji sin jednom tjedno, po dva puna sata, s trenericom Zvjezdanom Budoš uči i trenira mentalnu aritmetiku. Učenje se prekida raznim igrama u prostoru, igrom labirinta i slično.

Svaki dan rješava matematiku

- Njegova trenerica je drugi put zaredom top trenerica Hrvatske u mentalnoj algebri. Da bi dobila tu titulu, morala je imati najveći broj djece na državnom natjecanju koja su osvojila medalju - ističe Petra. Uz trening jednom tjedno, Patrik svaki dan riješi i jedan listić sa zadacima. Kad se spremao za državno, a nakon toga za Svjetsko prvenstvo, rješavao je po 18 listića na dan, što je ukupno 2500 zadataka dnevno. Patrik, učenik 2.b razreda Osnovne škole Brezovica, mentalnom je aritmetikom “zarazio” i svoju učiteljicu. Nakon državnog prvenstva učiteljica se zainteresirala pa joj je Patrik pokazao tajne mentalne aritmetike.

- Tako je i učiteljica krenula na edukaciju - smije se Petra.

U slobodno vrijeme najpametniji dječak svijeta voli igrati, kako sam navodi, pametne igrice pa tako često igra šah protiv kompjutora. Pohađa i satove borilačke vještine krav maga.

Sad se priprema za državno

- To je samoobrana. Položio sam prvi stupanj, a na drugi još nisam išao jer sam premali - skromno priznaje.
Najdraži predmeti u školi su mu matematika i hrvatski. U budućnosti bi se, kaže, volio baviti nečime vezanim uz matematiku i računanje. Trenutačno se počeo pripremati za državno natjecanje koje će se u svibnju održati u Samoboru.

- Iznenadio me na Svjetskom prvenstvu, tako da me, tko zna, ne bi uopće iznenadilo da ponovno pobijedi - kaže Patrikova mama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda