Obavijesti

News

Komentari 212

Najpoznatije američke potjere: Kako su pogubili Che Guevaru

Najpoznatije američke potjere: Kako su pogubili Che Guevaru
1

Američki specijalci trenirali su bolivijske ročnike kako bi ulovili Chea, te su ga ubili 9. listopada 1967. godine. Donosimo vam još neke slučajeve kada je američka vojska krenula u lov za pojedincem

VIDEO

Na današnji dan američka CIA je dala pogubiti Ernesta Che Guevaru, argentinsko-kubanskog revolucionara. 

Poznati argentinski revolucionar i ikona s majica svih mladih studenata diljem zapadnog svijeta, bio je veliki trn u oku Amerikanaca dok je pokušavao stvoriti nekoliko sljedećih Vijetnama u Latinskoj Americi, prema Mitchu Weissu, autoru knjige 'Hunting Che'. Američki specijalci trenirali su bolivijske ročnike kako bi ulovili Chea, te su ga konačno ubili 9. listopada 1967. godine.

Guevara je rođen u argentinskoj građanskoj obitelji, španjolskih, baskijskih i irskih potomaka. Završivši studij medicine putovao je Južnom Amerikom pri čemu se uvjerio u bijedu radnika i Indijanaca kriveći za to sjevernoameričke kapitaliste i autoritarne režime koje su oni podupirali. Okrenuvši se žestokom antiimperijalizmu i marksizmu, pridružio se Pokretu 26. srpnja koji je pod vodstvom Fidela Castra namjeravao izvršiti revoluciju na Kubi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Godine 1956. se s ostalima iskrcao na otok i sljedeće dvije godine - s najvišim činom, comandante - proveo u gerilskom ratovanju. Nakon pobjede revolucionara 1959. obavljao je državničke funkcije vezane uz gospodarstvo i bio jedan od najutjecajnijih i najpoznatijih ljudi na Kubi. Istodobno se bavio teorijom gerilskog ratovanja te planirao širenje komunističke revolucije na ostatak Južne Amerike i zemalja trećeg svijeta.

Napustio je Kubu 1965. i pošao u DR Kongo odakle je planirao pokrenuti afričku revoluciju. Nakon potpunog neuspjeha operacije, isto je pokušao i u Boliviji no također neuspješno - uhvaćen je i odmah pogubljen. 

Njegova smrt izazvala je burne reakcije u svijetu - za vrijeme studentskih pokreta šezdesetih smatran je uzornim revolucionarom, a na Kubi i danas ima status nacionalnog junaka kao i među raznim drugim latinoameričkim ljevičarskim pokretima.

___________________

Osim smaknuća Che Guevare, donosimo vam još sedam slučajeva kada je američka vojska krenula u lov za pojedincem, što ju je pak iscrpilo kao da se borila protiv čitave vojske:

1. Pancho Villa

U možda čak i u najpoznatijoj potjeri u američkoj vojnoj povijesti, general John 'Blackjack' Pershing, vodio je 'kaznenu ekspediciju' u potragu za Panchom Villom i njegovim ljudima, nakon što je dotični upao u Columbus, u Novom Meksiku, i ubio 18 Amerikanaca.

Ekspedicija je ušla 500 km u Meksiko, te je lovila Villu od 15. ožujka 1916. godine to 12. siječnja 1917. I premda su uspješno 'razorili' Panchovu ekipu, njega nisu nikad ulovili.

2. Japanski admiral Isoroku Jamamoto

14. travnja 1943. godine, 'razbijači' kodova američke mornarice saznali su da će osoba koja je stajala iza napada na Pearl Harbor, admiral Isoroku Jamamoto, ići u inspekciju baza na Salomonskim otocima, te da će slijediti putanju leta koja će biti unutar dosega američkih vojnih zrakoplovaca.

Po nalogu predsjednika Franklina Roosevelta, 18 zrakoplova je 18. travnja uspješno poletjelo. Oborili su dva bombardera koji su trebali prevoziti admirala, ali je njegova pratnja preživjela let. Sljedećeg dana su japanske spasilačke službe pronašle Jamamotovo tijelo.

3. Geronimo

Geronimo je već bio jedan od najstrašnijih indijanskih vođa kad je natjeran na život u rezervatu u Arizonu, 1877. godine. Nekoliko puta je bježao iz rezervata, sve dok njegov bijeg u svibnju 1885. godine nije popraćen serijom racija na obližnjim farmama.

Vojska je poslala 5.000 vojnika u potragu za njim, no tijekom tri mjeseca traganja, nisu ga uspjeli pronaći. Na kraju se Geronimo sam predao Amerikancima kako bi mogao opet vidjeti svoju obitelj na Floridi.

4. Manuel Antonio Noriega

Prvotna je američka vojna invazija, 20. prosinca 1989. godine, oslabila panamske obrambene snage i blokirala Noriegin glavni način bijega. Iako nije uspjela uloviti i samog Noriegu.

Potjera se nastavila i trajala je do Badnjaka kad je panamski diktator zatražio azil od vatikanske ambasade. Nakon dogovora s papom, rečeno mu je da mu Vatikan ne može pružiti politički azil niti garantirati za njegovu sigurnost s obzirom da su prosvjednici u međuvremenu okružili ambasadu. 

Noriega se predao Amerikancima 2. siječnja 1970. godine.

5. Mohamed Farrah Aidid

Aidid je bio zapovjednik koji je kontrolirao najjaču somalijsku miliciju tijekom UN-ove operacije 'Povratak nade'. Amerikanci su podupirali misiju izgradnje nacije koja je ubrzo postala krvava. Kako bi se osigurala misija, bilo je nužno uloviti Aididija.

Prvi pokušaj uhićenja Aididija propao je 17. lipnja 1993. godine. Amerikanci su poslali novu jedinicu i pripomoć 28. kolovoza iste godine, te još jednu 3. listopada. Uhitili su mnogo Aididijevih poručnika, ali američke žrtve su učinile potjeru prekrvavom za SAD.

UN je stoga 16. studenog donio rezoluciju prema kojoj je započelo primirje, te je Aidid mogao mirno nastaviti vladati.

6. Saddam Hussein

REUTERS/PXL

Potraga za ovim zloglasnim diktatorom počela je prije pada Bagdada 9. travnja 2003. godine, no Saddam Hussein je mjesecima bio kao duh, te ga je bilo nemoguće naći.

Kad su ga konačno američki vojnici locirali, pokazalo se da se nije sakrivao na tajnom mjestu, pa čak niti u dobro opremljenom bunkeru, nego je bio u malenoj rupi blizu Tikrita, gdje je sakrio 750.000 dolara, kalašnjikov i čokoladu.

7. Osama bin Laden

Screenshot/YouTube

Najsvježiji pridošlica na listi, Osama bin Laden, mozak je koji stoji iza Al Kaide i terorističkih napada 11. rujna.

Prvotna operacija kojom je planirano njegovo ubojstvo u špiljama na planini Tora Bora, propala je, ali je konačno nađen u Pakistanu, te su ga ondje ubili specijalci Navy SEAL Team Sixa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 212
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.