Obavijesti

News

Komentari 0

Najpoznatije osobe koje su mediji greškom 'pokopali'

Najpoznatije osobe koje su mediji greškom 'pokopali'
8

Američka novinska agencija Bloomberg greškom je objavila osmrtnicu osnivača i direktora Applea Stevea Jobsa. Tekst je slučajno poslan tisućama

VIDEO

Nije nepoznato da velike medijske kuće imaju već pripremljene nekrologe za još uvijek živuće ličnosti iz javnog života. Nekima se tako događalo da pripremljene nekrologe greškom puste u javnost. Najnoviji je takav slučaj sa američkom novinskom agencijom Bloomberg koja je pogreškom objavila osmrtnicu osnivača i direktora Applea Stevea Jobsa. Tekst koji nije bio za objavu slučajno je poslan tisućama klijenata agencije. Uredništvo se priopćenjem ispričalo zbog pogreške. Jobs boluje od raka gušterače.
Evo nekih od najpoznatijih preuranjenih 'pokopa' putem medija:
- Članove grupe
ABBA mrtvima su proglasile njemačke novine 1976. godine. U osmrtnici se tvrdilo da su poginuli u avionskoj nesreći koju je preživjela jedino Anni-Fird Lyngstad. Članovi grupe morali su se pojaviti na televiziji da demantiraju svoju smrt.
- Tijekom svog posjeta Japanu, za vrijeme kojeg je obolio,
George H. W. Bush (predsjednik SAD-a 1989-1993) je prvo povratio po japanskom premijeru, a potom se i onesvijestio. Prvu vijest o njegovoj 'smrti' objavio je CBS. No, u trenutku objave jedan je tehničar shvatio da je došlo do pogreške te počeo vikati u studiju.
- Najveći incident sa preuranjenim osmrtnicama bio je onaj CNN.com-a, u travnju 2003. Tada je sasvim slučajno otkriveno više preuranjenih osmrtnica do kojih se na sajtu moglo doći bez ukucavanja lozinke. Na stranicama su pronađeni nekrolozi
Fidelu Castru, Dicku Cheneyu, Nelsonu Mandeli, Bobu Hopeu, Geraldu Fordu, papi Ivanu Pavlu II. i Ronaldu Reaganu. Skica osmrtnice kubanskom lideru
Fidelu Castru bila je rađena prema osmrtnici Ronalda Reagana te je Castra opisivala kao humanista i atleta. Cheneyev su nekrolog radili prema onom Kraljice Majke te je ispalo da je Cheney 'britanska najdraža baka'. Papa Ivan Pavao II. jedini je doživio čak tri svoje osmrtnice: nakon pokušaja atentata 1981., kada su vijest o njegovoj smrti objavili novinari CNN-a, u incidentu na CNN.com-u te na dan njegove smrti.
- U veljači 2000. G.R.A.A. je objavio kako je pisac znanstvene fantastike
A. C. Clarke umro od upale pluća. Clarke je umro 8 g. kasnije zbog komplikacija s dišnim sustavom i zatajenja srca.
- Vijest o svojoj smrti
Alice Cooper demantirao je riječima:" Živ sam i pijan kao i obično". Rock-muzičara pokopao je ranih 70-ih Melody Maker magazin, što je njegove fanove bacilo u očaj.
-
Ernesta Hemingwaya i njegovu suprugu
Mary Welsh pokopali su nakon avionskih nesreća u Africi 1954. Slavni je pisac preživio obje nesreće, no s posljedicama koje su ga pratile čitav život. Navodno je Hemingway svoje osmrtnice čitao svako jutro uz čašu šampanjca.
- zbog smrti brata
Alfreda Nobela, Ludviga, nekoliko je novina greškom objavilo osmrtnice Alfreda Nobela.
-
Kraljicu Majku mrtvom su proglasili australski mediji 1993. nakon što je jedan zaposlenik londonskog Sky Newsa u studiju vidio probu za objavu smrti kraljice Elizabete. Misleći da je kraljica zaista umrla, nazvao je svoju majku u Australiju kako bi joj prenio vijest, a ona je informaciju proslijedila medijima.
-
Britney Spears i njezin tadašnji dečko
Justin Timberlake bili su žrtve neslane šale dvojice teksaških DJ-eva 2001, koji su objavili kako je slavni par poginuo u automobilskoj nesreći. DJ-evi su nakon toga otpušteni.
- Na portalu Sky Newsa 2005. osvanuo je banner s natpisom o smrti
Margaret Thatcher. Vijest o smrti bivše britanske premijerke odmah je ispravljena informacijom kako je ustvari hospitalizirana nakon što je pala u nesvijest.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a