Obavijesti

News

Komentari 3

Najuspješniji alkar bio je rođeni Bračanin: Osvojio je 12 puta...

Najuspješniji alkar bio je rođeni Bračanin: Osvojio je 12 puta...
1

Alku je najviše puta dobio Nikola Cerinić koji ju je osvojio 12 puta, a Ante Grabovac Ivanov trčao ju je čak 45 puta. Alkarske svečanosti su 1928. odgođene jer su alkari otišli u Zagreb na sprovod Stjepana Radića

VIDEO

Sinjska alka je, iz velike obitelji europskih viteških nadmetanja, jedina koja je preživjela u kontinuitetu gotovo tri stoljeća, do danas.

Održava se svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske glavnog zapovjednika Bosne, turskog vrhovnog komandanta ili seraskera Mehmed-paše Čelića. Njegova vojska tada je brojala 60.000 vojnika.

Četiri puta trčala se izvan Sinja

Izvan Sinja, Alka se trčala četiri puta - 1832. u Splitu, 1922. u Beogradu (zbog ženidbe jugoslavenskog kralja Aleksandra),  1946. u Zagrebu povodom III. kongresa USAOJ-a (Ujedinjeni savez antifašističke omladine Jugoslavije) i ove godine u svibnju u Vukovaru. Tada je trčalo 17 sinjskih alkara (to je maksimalan broj koliko ih smije biti)  u čast hrvatskih branitelja Vukovara i cijele Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
ferata.hr

Alka se u starini trčala u različito vrijeme nego danas, a prigodno i po dva puta na godinu. Znala je biti održavana prigodom posjeta vladara ili važnih osoba. Godine 1818. na putu po Dalmaciji, Sinj je posjetio car i kralj Franjo II. U čast njemu mještani su priredili svečanu alku. Car je dobitnika nagradio briljantnim prstenom vrijednim 800 forinti.

Najstariji pisani spomen o Sinjskoj alci potječe iz 1784. godine. To su tri soneta i jedna oda koje je na talijanskom jeziku ispjevao splitski liječnik i glazbenik Julije Bajamonti.

Trčao Alku čak 45 puta

Alku je najviše puta dobio Nikola Cerinić koji ju je osvojio čak 12 puta, a natjecao se od 1867. do 1899. godine. On je inače bio rođeni Bračanin čiji je otac došao u Sinj kad je Nikola imao četiri godine.  Iako su stari alkarski propisi dozvoljavali sudjelovanje u Alci samo onima rođenim na prostoru Sinjske krajine, Cerinić je mogao trčati Alku na temelju domicila, odnosno činjenice da je 20 godina neprekidno živio u Sinju.

ferata.hr

Nikola Jelinčić prvi put postao slavodobitnik 1904., a zadnji put je slavio 1935. On ju je osvojio osam puta.

Najveći broj nastupa na Sinjskoj alci ima alkar Ante Grabovac Ivanov. On je u razdoblju od 1873. do 1926. čak 45 puta trčao Alku te četiri puta postao i slavodobitnikom. 

Vicko Grabovac bio je najdugovječniji alkarski vojvoda s 28 zapovijedanja alkarskom feštom (1908 - 1936).

Pobjeda Sinjana slavili i u Veneciji

Pobjeda i junaštvo Sinjana u bitci protiv Osmanlija 1715. godine toliko su se slavili u Veneciji da su vrhovne mletačke vlasti u Duždevoj dvorani dale naslikati sliku bitke pod Sinjem.

Alkarske svečanosti su se 1928. godine odgodile zbog tragičnog ubojstva Stjepana Radića. Umjesto na alkarsko trkalište, alkari su otišli u Zagreb na Radićev sprovod.

Alka se prvi put mogla pratiti i preko malih ekrana i to 1965. godine. Komentator prvog televizijskog prijenosa Alke bio je legendarni sportski novinar, Sinjanin Mladen Delić.

Alkari i alkarski momci bili su 1991. jedina hrvatska povijesna postrojba koja je sudjelovala na svečanoj smotri Zbora narodne garde u Zagrebu (28. svibnja). Taj se dan danas slavi kao dan rođenja Hrvatske vojske.

Gradska glazba Sinj, jedan od simbola alkarskih svečanosti prvi put je uveličala trčanje Alke 1863. godine

Trebao je doći i britanski kralj

Sinjskoj alci trebali su 1936. prisustvovati britanski kralj Edward VIII. i njegova odabranica i buduća žena Wallis Simpson, koji su se u to vrijeme nalazili na krstarenju duž dalmatinske obale. Sinjani su zbog posjete, tada najzanimljivijeg ljubavnog para na svijetu, posebno svečano uredili svoj grad.

Napravili su čak i posebnu ložu na alkarskom trkalištu za kralja i njegovu pratilju, ali u Sinj su pohrlili brojni  svjetski novinari i fotoreporteri u stopu pratili kralja i njegovu izabranicu, dvostruku razvedenicu Wallis Simson. Do posjeta u zadnji tren ipak nije došlo.

Sinjska alka je 15. studenoga 2010. upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a