Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najveća europska zmija u moru kod Šibenika: Snimili je turisti

Mađarski turisti snimili su najveću europsku zmiju dok se plivajući pokušava popeti na brod između otoka Kakan i Velog Borovnjaka. Radi se kravosasu, naduljoj europskoj zmiji...

Mađarski turist snimio je nedavno zmiju u moru između otoka Kakan i Velog Borovnjaka. Zmija se pokušavala popeti na obližnji katamaran. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Radi se o četveroprugom kravosasu (Elaphe quatuorlineata), najduljoj europskoj zmiji. Naraste oko 2 i pol metra možda čak i malo preko i nije otrovna. Rijetko grize, više sikće da upozori one koji se približe i gleda svaku priliku da pobjegne. Mala je vjerojatnost ugriza čak i ako se uzme u ruku. U proljeće se hrani s mladim i starim pticama, penje se na drveće, ali u glavnom se hrani glodavcima, zapravo je jako korisna. Sve zmije plivaju, pa ova na snimci i nije neka rijetkost - kaže stručnjak koji proučava gmazove.

- Moguće da je baš bila na stablu iznad mora pa je pala, a to što se želi popeti na brod je prirodno, jer želi vani na kopno - rekao je stručnjak Andrej Simčić za Morski.hr.

Nakon što je portal Morski.hr objavio snimku, brojni komentatori na društvenim mrežama podijelili su svoja iskustva sa zmijama u moru.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (68)
  • E da je vidim u moru prvo bi mislio neka zezancija, a kad bi skuzio da je prava, vjerovatno bi potonuo ili bi oborio rekord na 100m slobodno

    2. 7. 2019,   19:21
  • a ja se pitam gdje je punica nestala...

    2. 7. 2019,   19:38
  • Morski psi, zmije u moru...ajmo još malo reklame za naš Jadran i turističku sezonu.

    2. 7. 2019,   19:27