Obavijesti

News

Komentari 6

'Najveća razlika između nas i britanskih pilota je - avion'

'Najveća razlika između nas i britanskih pilota je - avion'
9

U vojarni 'Pukovnik Marko Živković' na Plesu pripadnici hrvatskog i britansko ratnog zrakoplovstva sudjeluju u vježbi 'FLYING SABRE 2018'. Cilj vježbe je provjeriti sposobnost hrvatskih pilota

VIDEO

U vojarni 'Pukovnik Marko Živković' na Plesu u četvrtak pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i pripadnici Ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (Royal Air Force - RAF) pojasnili što rade u zajedničkoj vježbi 'FLYING SABRE 2018'. Cilj ove prve zajedničke vježbe je uz doprinos savezništvu, podizanje sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za djelovanje u međunarodnom okruženju kao i podizanje standarda za prihvat savezničkih aviona. 

Zapovjednik Eskadrile borbenih aviona pukovnik Christian Jagodić prezentirao je glavne ciljeve vježbe, kao i njezine rezultate te naglasio kako je provedena vježba pokazala spremnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za tranziciju na zapadne borbene avione.

- Naš je cilj očuvanje mira i uvijek moramo biti spremni reagirati na najispravniji i najučinkovitiji način. U fokusu vježbe upravo zato je zajedničko planiranje letačkih operacija, međusobna koordinacija i interoperabilnost, razmjena znanja i iskustva, ali i razvijanje prijateljskih odnosa i partnerstva - pojasnio je Jagodić. Satin Ivan Lukan iz Eskadrile borbenih aviona  kazao je kako je vježba za cilj imala i provjeru sposobnosti hrvatskih pilota.

- Cilj nam je bio provjeriti našu sposobnost i uvježbanost, skupiti nova znanja te svojim britanskim kolegama  omogućiti da sa svoje strane imaju neke točke učenja i usvojenja novih sposobnosti. Posebno sam ponosan jer smo za vrijeme ove vježbe vidjeli kako je najveća razlika između hrvatskih i britanskih pilota – tehnika. To znači da ljudi, odnosno naši piloti te način na koji se obučavamo u svjetlu su nabavke višenamjenskog borbenog aviona - kazao je Lukan.

Zapovjednik 1. Eskadrile borbenih aviona britanskog Ratnog zrakoplovstva Ellis Williams kazao je kako je za njih vježba s hrvatskim pilotima bilo odlično iskustvo.

- Po prvi put smo se susreli s MiG-om 21 na ovaj način i s njime trenirali. Imali smo priliku razmijeniti iskustva s hrvatskim pilotima koji ima drugačije taktike i iskustva u odnosu na naše, nosimo sa sobom jedno veliko iskustvo. Mi iza sebe imamo iskustvo od 100 godina, vi puno manje no moram reći kako imate hrabre i vrhunske pilote od kojih smo puno naučili. - kazao je Williams.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"