Obavijesti

News

Komentari 214

'Sanader nije imao odobrenje HDZ-a ako je i činio to što je'

'Sanader nije imao odobrenje HDZ-a ako je i činio to što je'
19

Ivo Sanader, Ratko Maček i HDZ kazali su da nisu krivi dok su drugi priznali krivnju. Bivši premijer u sudnici je kazao kako je optužnica za Fimi mediju konstruirana

VIDEO

Na Županijskom sudu u ponedjeljak je u 9.30 sati započelo suđenje u najvećoj korupcijskoj aferi u Hrvatskoj, Fimi medija. Svi optuženi, Ivo Sanader, Ratko Maček, Branka Pavošević, Mladen Barišić, Nevenka Jurak došli su na sud u pratnji svojih odvjetnika, a u optuženičku klupu sjeli su i Davor Sesvečan kao pravni zastupnik HDZ-a i Marica Ivanković u ime Fimi medije. Ovo je ujuedno i prvi slučaj u Hrvatskoj da se za neko kazneno djelo tereti jedna politička stranka.

Pred sudsko vijeće u kojem su samo žene, Ivana Čalić, Renata Miličević i Lidija Viđak, Maček je stigao s krunicom u ruci. 

Prvi je o svojim prihodima i imovini govorio Ivo Sanader. Rekao je kako ima udjele u tvrtkama Alia i Prebujac sa 47,5 posto i Prima Consulting u Innsbrucku sa 95 postotnim udjelom u vlasništvu. Naveo je kako ima ušteđevinu u Zagrebačkoj banci od nasljedstva i ušteđevinu zajedno s puncem u austrijskoj banci. Za suprugu Mirjanu kazao je da radi na Filozofskom fakultetu te da ima plaću oko 13 ili 14 tisuća kuna. Istaknuo je kako ima više odlikovanja iz Domovinskog rata.

Odmah iza njega, drugooptuženi Mladen Barišić kazao je kako živi od mirovine no da ne zna kolika je jer je zahtjev za njom još u procesuiranju. Treće optuženi Ratko Maček živi od 6000 kuna plaće, ima dva auta i sportsku brodicu. Četvrtooptužena Branka Pavošević, bivša blagajnica HDZ-a, kazala je kako joj je stranka dala otkaz u rujnu 2011. Nevenka Jurak izjavila je kako od srpnja 2010. nema primanja jer su računi njezine tvrtke u blokadi. Damir Sesvečan, u ime HDZ-a, sutkinji je kazao kako ima plaću 16.000 kuna te da je saborski zastupnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sanader: Cijela optužnica je konstruirana

Nakon što su svi prezentirali sudu što posjeduju i kakva sve primanja imaju, Željka Mostečak iz Uskoka pročitala je optužnicu. 

- Uskokovom optužnicom dokazat ćemo da je Sanader organizirano rasporedio ostale optužene na funkcije kako bi imao nadzor nad financijskim poslovanjem stranke. Kako bi osigurao taj naum iskoristio je svoj položaj premijera kako bi na teret proračuna izvukao značajnu korist za sebe i HDZ - rekla je Mostečak. 

Sanader, Maček i HDZ ranije su se izjasnili kako se ne osjećaju krivima, dok su ostali priznali krivnju.

- Optužnica je konstruirana i ne smatram se krivim niti po jednoj točki - rekao je Sanader na sudu.

Nitko od obrane okrivljenih nije držao uvodi govor osim odvjetnika HDZ-a.  

- Zbog toga će se morati dva puta predlagati dokazi i to odugovlači postupak - rekla je sutkinja.

'Predsjedništvo HDZ-a nije znalo za crnu blagajnu'

Branitelj HDZ-a, Davorin Budin, kazao je kako će dokazivati nepostojanje bitnih elemenata bića kaznenih djela te će se po godinama osvrnuti na pravne propise. 

- Ne postoji odgovornost HDZ-a jer Ivo Sanader nema svojstvo odgovorne osobe u financiranju stranke temeljem statuta HDZ-a. Formiranje crne blagajne nastalo je van stranačke strukture i predsjedništvo, koje je odgovorno  za financiranje, nije to znalo - rekao je Budin.

- Sanader, ako je činio to što je činio, nije imao odobrenje stranke. Uz to, na sporni sastanak s predstavnicima državnih tvrtki nije mogao ljude pozivati kao predsjednik HDZ-a, već kao premijer - rekao je branitelj HDZ-a. 

- HDZ je oštećen jer je suprotno interesu stranke da se kupuje blindirani BMW i plaćaju pjevači koji ne pjevaju - nastavio je u uvodnom govoru odvjetnik HDZ-a i dodao kako su već dokazali da se razdoblje u kojem je vršeno vještačenje Fimi medije ne poklapa s razdobljem iz optužnice. 

Na kraju je kazao kako trag novca uopće ne vodi do stranke te je istaknuo kako će to i dokazati. 

Ročište će se nastaviti u utorak, a na sudu će svjedočiti oni koji su priznali krivnju odnosno Mladen Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević te pravna zastupnica Fimi medije. 

Najopsežniji slučaj u Hrvatskoj

Afera je nazvana po marketinškoj tvrtki koja se prema optužnici koristila kao glavni kanal za prikupljanje i punjenje tzv. crnog fonda HDZ-a. 

Slučaj Fimi media je najopsežniji u Hrvatskoj. Optužnica ima oko 570 stranica. Najavljena je najprije optužnica protiv 19 ljudi, ali je smanjena na 11, četiri pravne i sedam fizičkih osoba. Neki su u međuvremenu priznali krivnju te se dogovorili oko kazni. 

Optuženi u slučaju su: bivši hrvatski premijer i bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, bivši glasnogovornik HDZ-a i Vlade Ratko Maček, bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević, Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije te bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić. Optuženi su i HDZ te Fimi media. 

Optuženi su još bili i Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić, vlasnici tvrtki Ani-Lon i Onida te suradnici Neveke Jurak. No oni su priznali krivnju te se nagodili s USKOK-om. Anita Lončar Papeš osuđena je na 11 mjeseci zatvora i mora vratiti dva milijuna kuna, dok će Bojan Dimić odslužiti šest mjeseci zatvora i vratiti 1,8 milijuna kuna. Krivnju nisu priznali Sanader, Maček i HDZ. Barišić, Pavošević i Jurak su priznali krivnju, ali se nisu nagodili s USKOK-om oko kazne jer vjerojatno smatraju da na suđenju mogu dobiti manje kazne.  

Optužnica - za što ih USKOK tereti

Optužnica prvookrivljenog Ivu Sanadera tereti za prikrivanje prihoda i pribavljanje nelegalnih sredstava. U optužnici piše da je od kraja 2003. do 2. srpnja 2009, u namjeri pribavljanja nelegalnih sredstava za financiranje okrivljenog HDZ-a te stjecanja koristi za sebe, druge osobe i okrivljeni HDZ, u zajedničko djelovanje povezao drugookrivljenika Mladena Barišića, trećeokrivljenika Ratka Mačeka, četvrtookrivljenicu Branku Pavošević, a od 2004., na prijedlog drugookrivljenika Mladena Barišića, i petookrivljenicu Nevenku Jurak. Potom je petookrivljenica Nevenka Jurak, piše u optužnici, u realizaciji plana grupe, te izvlačenja novca iz okrivljenog društva Fimi media, angažirala šestookrivljenicu Anitu Lončar Papeš, odgovornu osobu okrivljenog društva Ani-Lon i sedmookrivljenika Bojana Dimića, odgovornu osobu okrivljenog društva Onida'. Lončar Papeš i Dimić u se podsjetimo nagodili s USKOK-om i određene su im kazne.

USKOK navodi da je Sanader, osobno i uz posredovanje Barišica, koji je postupao po njegovim nalozima, u neposrednim kontaktima i posebno na sastanku održanom 4. travnja 2007. u Vladi s predstavnicima trgovačkih društava i javnih institucija tražio od čelnika pojedinih državnih tijela i državnih tvrtki da poslove nabave pojedinih roba i usluga, bez obzira na odredbe Zakona o javnoj nabavi i stvarne potrebe, ugovaraju s okrivljenim trgovačkim društvom Fimi media, što su ovi i prihvatili.

Pri tome je Sanader, prema optužnici, s Jurak dogovorio da će dio novca koji će okrivljena Fimi media ostvariti iz tako unaprijed dogovorenih i dobivenih poslova, uz pomoć drugih okrivljenika izvlačiti i predavati Barišicu, koji će potom taj novac predavati osobno Sanaderu i osobama prema njegovom nalogu. Dio novca se, po nalogu Sanadera, trebao isplatiti u korist okrivljenog HDZ-a.

Sanader se također tereti da je s Barišićem i Mačekom uime HDZ-a od većeg broja fizičkih i pravnih osoba skupljao donacije za financiranje stranke. 'Tako prikupljena sredstva, u ukupnom iznosu od najmanje 15.335.800 kuna, Branka Pavošević, po osobnom nalogu Sanadera ili posredno preko Mačeka, nije iskazala u poslovnim knjigama HDZ-a', stoji u USKOK-ovom obrazloženju. Također po nalogu Sanadera, Pavošević je neevidentiranim novcem HDZ-a plaćala troškove stranke i isplaćivala novac u korist pojedinih osoba ili tvrtki, tvrdi USKOK. 'Znatna plaćanja nekim pravnim i fizičkim osobama iz 'crnog fonda' okrivljenog HDZ-a, po nalogu Sanadera, obavljali su Barišić i Maček.', navodi se u optužnici. 

'Na opisani način Sanader i HDZ pribavili su imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 46.609.564,62 kune, od čega Sanader najmanje 15.000.000,00 kuna, a okrivljeni HDZ najmanje 31.609.564,62 kune', stoji u optužnici.

Nevenka Jurak se tereti da je 'zaradila' najmanje 2.556.000,00 kuna, Anita Papeš Lončar se teretila da je zaradila 2.001.522,24 kuna, a Bojan Dimić se teretio da je zaradio 1.800.416,39 kuna. Okrivljeno trgovačko društvo Fimi media pribavilo je imovinsku korist u iznosu od 11.897.223,23 kune, piše u optužnici, a okrivljeno društvo Ani-Lon se teretilo da je pribavilo korist u iznosu od 5.891,60 kuna.

Sanader za svjedoke zvao Mišu Kovača, Thompsona, Ninu Badrić...

Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Ivana Čalić odlučila je kako će ispitati 113 svjedoka no taj bi broj mogao i narasti. Medu svjedocima će biti gotovo svi viđeniji HDZ-ovci - Jadranka Kosor, Ivan Jarnjak, Branko Bačić, Ivan Šuker, Luka Bebić, Božidar Kalmeta, Vladimir Šeks, Branko Vukelić, Dragan Primorac, Zvonko Zubak, Peter Selem... Svjedočit će i čelni ljudi javnih i državnih poduzeca koji su poslovali s tvrtkom Nevenke Jurak Fimi media te Sanaderova punica i punac Karmela i Ivo Šarić, Sanaderov tjelohranitelj Davor Blažević, vozač, koji je vozio Sanadera dok je bio premijer....

Sanader je za svjedoke predložio Marka Perkovića Thompsona, Ninu Badrić, Mišu Kovača, Zorana Gobca, Tomu Horvatinčića, Ivicu Todorića... O njima, kao i o drugim predloženim svjedocima USKOK-a i obrane, sutkinja će odlučiti naknadno.

Sanader: Taj film ne budete gledali

Tijekom  jednog od pripremnih ročišta prvookrivljeni u slučaju Fimi media Ivo Sanader je  rekao kako ne želi komentirati sudski postupak. 

- No, samo želim reći da su po meni ovo impostacije kao i u ostalim postupcima. Odnosno, netko kaže: "Sanader mi je rekao da to napravim i ja sam to napravio", no želim reci da taj film neće gledati! – kazao je Ivo Sanader. 

Slučaj Fimi medija jedna je od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj gdje se prvi put na optuženičkoj klupi našla i jedna stranka – HDZ. HDZ-ovi odvjetnici naglašavaju da stranka konstantno trpi veliku političku štetu jer, osim što je HDZ optužen, on je također i oštećen. Kazali su i da će pokušati dokazati tko je odgovorna osoba u pravnoj osobi jer je to važno s obzirom na Zakon o odgovornosti pravnih osoba.

Napomenuli su da tužiteljstvo optužnicom imputira da je odgovorna osoba u stranci od 2003. do 2009. godine bio Ivo Sanader, dok je prema statutu stranke odgovorno Predsjedništvo stranke koje po njima nije odlučivalo o ničemu što im se optužnicom stavlja na teret pa, prema stavu odvjetnika HDZ-a, nisu bili ni odgovorni niti su imali saznanja o počinjenju bilo kakvih kaznenih djela.

Hoće li se HDZ nagoditi s USKOK-om?

Zadnje vrijeme mediji su izvještavali i o eventualnoj nagodbi HDZ-a i USKOK-a u slučaju Fimi media. Navodno je stav USKOK-a kako nema nagodbe s HDZ-om ako stranka ne vrati 31,609.564 kune koliku je korist navodno pribavila. No dio HDZ-a navodno želi nagodbu, ali želi i vratiti samo sedam milijuna kuna dok drugi dio stranke smatra da je nagodba štetna.

Optužili su i Ivicu Kirina 

Nedavno su u aferi Fimi media podignute i optuženice protiv Ivice Kirina, bivšeg ministra unutarnjih poslova, bivših čelnika HAC-a Marija Crnjaka, Jurice Prskala, Josipa Sapunara i Zlatka Korpara, bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost Vinka Mladinea te bivšeg predsjednika uprave Hrvatskih šuma Darka Beuka.

Uskok i ŽDO optužili su ih za sklapanje preplaćenih poslova s Fimi medijom i punjenje tzv. crnog fonda HDZ-a. USKOK Kirina tereti da je od 2006. do 2008., kao ministar unutarnjih poslova na traženje Mladena Barišića, stručnim službama MUP-a naložio da se poslovi promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa ugovore s društvom Fimi Media. Također ga terete da je poništio javno nadmetanja za provedbu pet promidžbenih kampanja, iako je 17 trgovačkih društava već preuzelo dokumentaciju, odredivši pri tome da će se postupak nabave provesti izravnim ugovaranjem s Fimi medijom. Kirina su optužili da je proračun oštetio za 7,3 milijuna kuna.

Bivše čelnike HAC-a Marija Crnjaka, Josipa Sapunara, Juricu Prskala i Zlatka Korpara ŽDO tereti da su od 2005. do 2009. na traženje Mladena Barišića i Ive Sanadera sređivali poslova s Fimi medijom znajući da će se na taj način novac slivati u tzv. crni fond HDZ-a. Za medijske kampanje tijekom uvođenja ENC-a na naplatne kućice na autocestama, te na fešte nakon otvorenja raznih dionica autocesta i tunela izvukli su 7,8 milijuna kuna. Tako su navodno primjerice za 50 torti platili 11.000 kuna.

Prskala i Korpara terete da su iste makinacije radili na dionicama autoceste Rijeka-Zagreb. Ukupno su, teret ih, proračun oštetili za devet milijuna kuna. Vinka Mladinea terete da je puneći crni fond HDZ-a državni proračun oštetio za 1,7 milijuna kuna, a Darka Beuka, bivšeg šefa Hrvatskih šuma za milijun kuna.

- Činjenica je da Zakon o kaznenom postupku poznaje mogućnost spajanja i razdvajanja kaznenog postupka. U konkretnom slučaju postoji mogućnost da se svi ovi postupci spoje u jedan. Naravno pri tome se uvijek sud, koji o tome odlučuje, mora rukovoditi načelima ekonomičnosti i svrsishodnosti.

Postupci se mogu spojiti tek kada započnu, znači obzirom da optužnice još nisu stale na pravnu snagu onda se o tome još ne može odlučivati - rekao je Krešimir Devcic, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu o eventualnom spajanju optužnica protiv Kirina, čelnika HAC-a, Mladinea i Beuka s optužnicom protiv HDZ-a, Sanadera, Barišića i Fimi medije.

- Kazneni postupak započinje potvrđivanjem optužnice i onda je to tek faza kada se mogu sklapati nagodbe kada se stranke mogu sporazumijevati o kaznenoj odgovornosti i sankciji. To je faza koja prvenstveno započinje sjednicom optužnog vijeća - pojasnio je Devcic.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag