Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najviša u posljednje tri godine: Inflacija je u svibnju bila 3,9%

None Foto: Thinkstock

Najviše su porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, koje su u prosjeku više za 9,6%. Cijene odjeće i obuće u prosjeku su porasle za 1,2%

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku stopa inflacije u svibnju bila je najviša u posljednje tri godine. U svibnju su potrošačke cijene u Hrvatskoj, naime, bile veće za 3,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. 

Rast potrošačkih cijena u skladu je s poskupljenjem struje i plina u svibnju te povećanjem stope PDV-a u ožujku. Najviše su porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, koje su u prosjeku više za 9,6 posto. Cijene odjeće i obuće u prosjeku su porasle za 1,2 posto, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića, kao i cijene ugostiteljskih usluga porasle za 0,2 posto.  

Ipak, u travnju je zabilježen i jedan pad cijena, onih u prometu, i to za 1,2 posto u odnosu na travanj. Na godišnjoj razini najveći pad, od 5,7 posto, imaju cijene u segmentu komunikacija, dok su cijene odjeće i obuće u prosjeku pale za 4 posto. 

Cijene alkoholnih pića i duhana, pak, u prosjeku su ostale iste kao i u travnju. 

Komentari (5)
  • Dali je i to bio plan 21 ?

    14. 6. 2012,   15:15
  • Kokosari su na vlasti , sto drugo ocekivati

    14. 6. 2012,   20:05
  • Joj....pa kaj lažete ...naša VLADA se hvalisa da je cijena goriva trenutno stalno pada i da moramo biti sretni a to kaj oni tankaju iz državnog proračuna i kaj im mi plačamo sve to je OK.....ŽIVJELA VLADA HRVATSKE

    14. 6. 2012,   19:17